Dopaj politic in scoli

vineri, 10 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Dopaj politic in scoli

Febra campaniei electorale a patruns si in scoli, aspect sustinut indeosebi de profesorii de stiinte-umane si liceeni, deopotriva. Se face politica in scolile noastre, direct sau indirect, in cancelarii, dar si in fata elevilor, chiar daca contravine Statutului Personalului Didactic.
Preocuparea elevilor in ultimele zile pentru desfasurarea si finalitatea campaniei electorale este din ce in ce mai evidenta. Lasind deoparte faptul ca multi liceeni si profesori s-au implicat la modul direct in a face propaganda in afara scolii vreunui candidat, in unele licee din Focsani, orele de istorie si filosofie s-au transformat in seminarii pe tema istoricului partidelor politice existente in peisajul actual. Si cum zeci, chiar sute de dascali ai scolii s-au prins in mrejele politicului, putem accepta premisa – in conditiile in care profesorii implicati politic o sustin – ca si in salile de clasa opiniile cadrelor didactice pe aceasta tema influenteaza optiunile liceenilor, viitorii alegatori. "Da. Se face politica in scoli, si la modul direct si indirect. Unii profesori abordeaza subiectul cu brutalitate, incercind sa-si inoculeze ideile, altii sint mai subtili. Doar sugereaza", sustine profesorul de istorie Adrian Atarcicov de la Colegiul National "Unirea".
O parere similara, dar privita dintr-un alt unghi, ne-a fost impartasita si de profesorul Ionel Constantin, de la Liceul de Muzica si Arte Plastice, actualmente inspector scolar. "Categoric se face politica in licee, dar cred ca maniera este indirecta. E drept ca in cancelarii profesorii discuta pe aceasta tema, uneori chiar aprins, dar la clasa cred ca nu se comporta la fel. Mie mi se intimpla, mai ales in ultima vreme, ca elevii sa ma intrebe cu cine ar trebui sa voteze. Ei asteapta sfaturile, sugestiile profesorilor si informatii despre istoria unor partide", a subliniat inspectorul Constantin.
"Le-am spus sa ma voteze, daca cred ca merit"
De multe ori, dezbaterile pe teme politice incep de la o simpla remarca si atunci cind profesorul este dispus sa inchege un monolog si mai putin, un dialog despre atuurile unui partid sau ale candidatului-simpatizant.
Citiva elevi ai Liceului "Gh.Tattarascu" ne-au relatat, sub rezerva anonimatului, ca exista in scoala o profesoara care jumatate din ora de curs o rezerva discutiilor pro PDSR si, paradoxal, contra Iliescu, candidat la presedintie. "Nu ne deranjeaza prea tare, dar e obiect de bacalaureat si nu ne mai preda ca inainte", spun liceenele. O situatie asemanatoare este sustinuta si de un grup de liceeni de la GS Agricol Focsani. Elevii ne-au destainuit ca directorii liceului fac propaganda in scoala si, mai mult, le spun in fata cu cine sa voteze. Natasa Marin, unul dintre directorii acuzati, infirma cu tarie spusele elevilor: "Este exclus. Nu-mi permit sa fac asa ceva". Celalalt director insa nu a fost la fel de categoric. Din contra, profesorul Florin Iamandei, de altfel aspirant la scaunul de deputat, ne-a marturisit faptul ca, la alegerile locale din iunie a.c., chiar a cerut liceenilor cu drept de vot sa-l "stampileze". "Acum nu cred ca se face politica la mine la scoala si n-am auzit ca s-ar face in alte licee. Nu mai intereseaza pe nimeni. Dar la alegerile locale a fost altceva. Le-am zis tangential sa ma voteze pe mine. Le-am spus sa ma voteze daca cred ca merit", ne-a declarat directorul Florin Iamandei.
"Nu se face politica"
Exista profesori care au convingerea ca pe liceeni nu-i intereseaza un astfel de gen de discutii, iar pe de alta parte profesorii implicati politic nu s-ar preta la a face propaganda in salile de clasa. "Nu, sint convins ca nu se face politica, mai ales la Economic. Pe liceeni nu-i atrag astfel de discutii, nu-i intereseaza. Cei din oras voteaza sub influenta parintilor, astfel incit superstitiile profesorilor nu le iau in seamna", sustine profesorul de istorie Radu Stefan, directorul Colegiului Economic. Si sefii invatamintului inclina sa creada ca astea sint simple speculatii si nu pot admite ca dascalii isi "varsa" nemultumirea vizavi de un partid politic, in fata elevilor. "In mod normal nu se face politica la clasa si tind sa cred ca asa se intimpla. Este o obligatie a profesorilor sa nu faca asa ceva. Pot fi sanctionati de conducerea liceului, iar daca este in cauza un director, situatia se analizeaza si se poate sanctiona", a subliniat inspectorul general-adjunct Mihai Ladaru.
Statutul Personalului Didactic stipuleaza, la capitolul drepturile si obligatiile cadrului didactic, ca angajatii invatamintului pot face parte din asociatii si organizatii sindicale profesionale si culturale, inclusiv in formatiuni politice legal constituite. Tangential, legea prevede sanctiuni in cazul profesorilor care practica propaganda in scoli. (Cristina LAZARIN)

Comentarii