Dosariada alocatiilor

marți, 03 februarie 2004, 00:00
4 MIN
 Dosariada alocatiilor

Cum au aflat de posibilitatea de a mai incasa niste bani de la stat, sute de vrinceni au navalit in primarii, grabiti sa-si intre cit mai repede in drepturi. Solicitarile pentru alocatiile complementare si pentru cele monoparentale au luat oarecum pe nepregatite primariile, care nu au la dispozitie suficient personal ca sa faca fata cererilor. In orice caz, oamenii au fost informati cu privire la actele necesare completarii dosarelor iar functionarii, in frunte cu primarii aferenti, lucreaza si in week-end, asa incit toate cererile sa fie rezolvate.
Completarea si depunerea dosarelor pentru noile alocatii ce se acorda incepind cu acest an a devenit, cu certitudine, activitatea de sezon a tuturor primariilor din judet. Angajatii primariilor cu necajiti mai putini isi fericesc soarta, bucurindu-se ca nu sint in locul colegilor lor din primariile zonelor unde saracia e in floare. Astfel, Maricel Georgescu, primarul din Urechesti, a declarat reporterilor nostri ca face „de la foarte bine in sus”, alaturi de salariatii sai, care au dat gata 47 de dosare pentru alocatii complementare si inca 15 pentru alocatii monoparentale. „Lucram toti la dosare, inclusiv eu, doar nu puteam lipsi, ca martie din post. Se lucreaza continuu, mai putin simbata cind i-am trimis acasa pe salariati sa se spele, sa vina curati duminica la munca”, a explicat primul gospodar al Urechestiului. La Bordesti, din cele 32 de dosare lucrate pina acum, sapte sint pentru alocatii monoparentale. Primarul Gheorghe Tataru a spus ca desi la usa primariei sint zilnic cite 20-30 de solicitanti, nu se poate face mai mult pentru ca „la serviciul social e o singura fata, solicitari sint foarte multe, dar si raspunderea este mare. Se lucreaza non-stop, le-am spus oamenilor ce trebuie sa aduca si ii programam in functie de cite dosare se pot face zilnic”.
In alte primarii, mai multi angajati au fost desemnati sa faca fata dosariadei alocatiilor. La Pufesti, se ocupa de acest lucru trei functionari plus primarul, care au reusit sa dea gata 136 de dosare pentru alocatii complementare si 22 pentru cele monoparentale. La Milcovul, primarita a decretat prelungirea programului cu doua ore, plus „sarbatorirea” week-end-ului prin munca, iar rezultatul acestor stradanii sint peste 100 de dosare rezolvate. „Sint cam multi, dar ne descurcam”, a spus si asistentul social al primariei Maicanesti, precizind ca in comuna respectiva au fost finalizate pina in prezent 284 de dosare din categoria „complementare” si alte 47 „monoparentale”. La Suraia, angajatii primariei au program special simbata si duminica, zile destinate special anchetelor sociale facute pe teren. De aceasta treaba se ocupa patru salariati si, potrivit celor spuse de primarul Pamfile Statache, au fost finalizate 130 de dosare, din care 30 pentru alocatii monoparentale.
Unii cer televizoare!
In unele cazuri, functionarii care intocmesc anchetele sociale la domiciliul solicitantilor nu pot decit sa se cruceasca in fata doleantelor acestora. De exemplu, la Gugesti, au fost cazuri in care oamenii au cerut primarului, profitind de vizita, ba televizor color, ba sa le inveleasca locuintele cu tabla, ba diverse alte lucruri fara nici o legatura cu alocatiile. „Abia acum ne dam seama care muncesc si care nu. In unele familii lucreaza doar sotia, in alta sotul, iar in altele nu lucreaza nici unul. La dosare muncesc sase persoane din primarie, anchetele sociale le facem pe teren si este o rubrica in ancheta, unde persoana respectiva trebuie sa spuna ce-si doreste. Unii spun ca-si doresc loc de munca, dar altii am avut surpriza sa auzim ca vor televizor, altii mincare si tot felul de alte lucruri”, a declarat Vasile Vatra, primarul Gugestiului, precizind ca pina la ora actuala, au depus dosare pentru alocatii complementare aproximativ 300 de persoane, iar alte 30 au cerut alocatii monoparentale. Primul gospodar al comunei este de parere ca la final vor fi depuse circa 500 de dosare.
Cu 500 de dosare se confrunta deja primaria din Homocea unde, ca sa faca fata valului de cereri, lucreaza la hirtii pina si paznicul de noapte. Dupa finalizarea inregistrarii dosarelor la primarii, datele vor fi trimise Directiei pentru Dialog, asa incit cei indreptatiti sa-si poata incasa alocatiile. (Laura BREANA)
Cine are dreptul la alocatii
Beneficiaza de alocatie familiala complementara, familia formata din sot, sotie si copii pina in 18 ani (care merg la scoala), aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna. Conditia este ca veniturile lunare nete pe membru de familie sa fie mai mici de 1,5 milioane lei. Cuantumul alocatiei familiale complementare este de: 300 mii lei pentru familia cu un copil; 350 mii lei pentru familia cu doi copii; 400 de mii lei pentru familia cu trei copii si 450 mii lei pentru familia cu patru sau mai multi copii. Pentru familiile beneficiare de ajutor social in baza Legii 416/2001, cuantumul alocatiei familiale complementare se majoreaza cu 25%. Alocatia de sustinere pentru familia monoparentala se acorda familiilor formate dintr-o persoana singura si copiii sai in virsta de pina la 18 ani (care sa mearga la scaola). Prin persoana singura se intelege persoana necasatorita, vaduva, divortata, al carei sot/sotie e declarat disparut prin hotarire judecatoreasca, este arestat preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor. Persoana singura este si aceea care nu a implinit inca virsta de 18 ani si se afla intr-una din situatiile de mai sus, precum si persoana care a fost numita tutore sau i-a fost incredintat in plasament unul sau mai multi copii si se afla intr-una din situatiile amintite. Alocatia de sustinere se acorda lunar familiilor monoparentale daca venitul net pe membru de familie e mai mic decit 1,5 milioane lei. Cuantumul acestei alocatii este de 450 mii lei pentru familia cu un copil; 525 mii lei pentru familia cu doi copii; 600 mii lei pentru familia cu trei copii si 675 mii lei pentru familia cu patru sau mai multi copii.
Alocatiile se acorda pe baza de cerere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile acesteia. In cazul familiilor fara locuinta cererile se inregistreaza la primaria localitatii pe raza careia traieste familia. (Laura BREANA)

Comentarii