„Frauda, frauda, frauda!” – cuvintul de ordine

marți, 30 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 „Frauda, frauda, frauda!” – cuvintul de ordine

Alegerile parlamentare desfasurate in Vrancea au fost caracterizate de multi dintre candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor drept o fraudare si o incalcare grava a principiilor democratiei. Scrutinul desfasurat in fieful PSD-ului a fost caracterizat de o noua „moda”: turismul electoral. Spre deosebire de alegerile locale, unde „moda” a fost folosirea buletinelor gata stampilate, alegerile parlamentare s-au desfasurat marcate de noi „solutii” pentru atragerea votului, dupa cum ne-au spus chiar unii dintre fostii candidati. Astfel, asa cum anticipa si Asociatia Pro Democratia, votul populatiei a fost acaparat prin diverse tactici: „suveica”, turismul politic – oameni incarcati in autocare sau microbuze si dusi la mai multe sectii de votare, primarii care au influentat electoratul prin prezenta lor in sectii, dar si metode de racolare preelectorala: bani dati la populatie, concerte, propaganda electorala in zilele in care legea interzicea manifestari de o astfel de natura. Scrutinul in Vrancea este caracterizat de multi dintre candidati ca fiind unul dintre cele mai murdare si dubioase scrutinuri. Reactiile citorva dintre cei care au rivnit la un post de parlamentar vrincean le puteti urmari in cele ce urmeaza.
Nini Sapunaru: „Am fost pregatiti, altfel ne furau si mai tare!”
Cel mai vehement critic al scrutinului din 28 noiembrie este candidatul la Camera Deputatilor din partea Aliantei PNL – PD, Nini Sapunaru. Acesta spune ca scrutinul a fost o „incalcare flagranta a legii”. El crede ca turul doi al alegerilor prezidentiale va fi mai putin „scaldat” in fraude, din cauza sesizarilor penale pe care le va depune. „O asa salbaticie ca la alegerile acestea n-am intilnit in viata mea! Nu credeam ca primarii PSD insotiti de secretari de primarie sa poata intra in sectiile de votare nestingheriti si nesanctionati de nimeni. La Ploscuteni, de exemplu, primarul facea legea in sectii. La Argea ni s-a spus ca primarul a interzis accesul la listele suplimentare. Sint 12 mii de oameni care au votat in Vrancea pe lista speciala nr. 2. Oameni organizati au votat adusi de PSD in vreo 7 – 8 sectii. Este o incalcare flagranta a legii. Daca nu eram pregatiti, scorul obtinut de PSD era mult mai mare. In turul 2 vom fi si mai vigilenti!”, a declarat Nini Sapunaru.
Unul din candidatii pentru care alegerile au fost „parfum” este George Baesu, candidat din partea PSD la Camera Deputatilor. „Au fost niste alegeri corecte si bine organizate. N-am vazut nicaieri probleme grave, poate doar legate de afisajul electoral”, a declarat Baesu, care a fost instiintat despre o neregula semnalata in Vrancea, dar nu stie ce formatiune politica s-ar putea afla in spatele ei. Candidatul pentru Camera Deputatilor din partea Aliantei Dreptate si Adevar, Corneliu Momanu, il contrazice pe George Baesu, spunind ca cei 12 mii de turisti electorali adusi de PSD sa voteze prin sectiile vrincene sint numai una dintre dovezile care ar trebui sa arate ca alegerile n-au fost corecte. „N-au fost alegeri corecte in Vrancea. PSD are avantajul celor 12 mii de votanti pe care i-a plimbat prin tot judetul. Daca ne referim la Reghiu, unde reprezentantii nostri au fost batuti si dati afara din sectii, nu li s-au dat procese verbale, daca ne referim la Ciorasti, unde s-a incercat votul a 100 de persoane in urna mobila, daca ne referim la presiunile la care au fost supusi presedintii comisiilor electorale din sectii, de catre multi primari PSD, nu avem nici un motiv sa spunem ca au fost alegeri corecte in Vrancea. Nu asa se construieste o democratie!”, a spus Corneliu Momanu.
Alegerile in Vrancea – „cel putin dubioase!”
Candidatul pentru Senat din partea PNTCD, Nicu Tanase, este de parere ca alegerile din Vrancea au fost incorecte. „In deplasarile pe care le-am facut in judet, am constatat o serie de nereguli care m-au facut sa am convingerea ca aceste alegeri sint cel putin dubioase. Dubios este si faptul ca pe listele speciale figura un numar extrem de mare de persoane. In nici un caz nu au fost cele mai corecte alegeri”, a declarat seful PNTCD Vrancea.
Tudorache Dumitrache, candidat din partea Actiunii Populare la Camera Deputatilor, se fereste sa spuna ca alegerile au fost fraudate in Vrancea, dar identifica metode preelectorale folosite pentru a influenta electoratul. „N-as putea sa afirm cu tarie ca alegerile au fost fraudate fatis. Au existat o serie de imperfectiuni, dar marea manevra a PSD a fost manipularea preelectorala. Populatia a primit spectacole pe gratis si a votat dupa cum i s-a sugerat. Am constatat si noi abateri grave in procesul de votare, dar, tinind cont de faptul ca multe dintre contestatiile depuse de Alianta DA, principalul contracandidat al PSD, nu prea au fost luate in seama…”, a spus Dumitrache. Candidatul pentru Senat din partea PNG, Gheorghe Iorga, spune ca asistam la abuzuri grave ale PSD-ului local la alegerile care tocmai s-au incheiat. „In primul rind, neregulile au inceput inca de cind s-a dat unda verde la propaganda electorala chiar si in zilele in care legea interzicea acest lucru. PSD-ul n-a fost corect, restul partidelor – da. Asistam la abuzuri grave. Am constatat si eu, la sectia 41, pe lista suplimentara se aflau o treime din totalul votantilor, peste 200 de cetateni. S-a ajuns prea departe! La Focsani, alegerile au fost cit de cit linistite. Abuzurile s-au comis la tara. Iar daca legam si disparitia celor 13 mii de buletine de vot si a stampilelor…”, a spus Gheorghe Iorga.
„Putem vorbi de fraudarea alegerilor!”
Candidatul pentru Camera Deputatilor din partea PRM, Marin Stoica, este si el nemultumit. „Cunoastem cu totii ce s-a intimplat inca din campania electorala. PSD a folosit banii publici pentru a-si face campanie. Cetatenii s-au confruntat cu presiuni din partea PSD. Cetatenii simpli, sub «Sabia lui Damocles» care este ajutorul social acordat prin Legea 416, au fost fortati sa dea votul PSD, amenintati ca nu vor mai primi ajutorul, garantat totusi de stat. Am mers la Bolotesti, la Naruja, la Paltin, la Nereju, pe listele speciale 1 si 2 figurau, in medie, cite 50 de persoane venite din afara satului. Am facut un document prin care cerem sa fie verificate toate listele speciale. Putem vorbi de fraudarea alegerilor in Vrancea!”, a declarat Marin Stoica.
In fine, candidatul Aliantei D.A la Senat, Jan Vraciu: „cuvintul de ordine pentru alegerile din Vrancea – teroare!”. Acesta spune ca PSD-ul este cuprins de disperarea indusa de perspectiva pierderii alegerilor si, implicit, de tragerea la raspundere penala a tuturor celor care au contribuit la instaurarea terorii in judet. „Observam disperarea PSD-ului, cramponarea cu orice pret de putere. Neregula principala in Vrancea a fost turismul electoral. La acest capitol, Vrancea este campioana – peste 10% din cei care si-au exprimat dreptul la vot sint turisti. Alegerile din turul 2 s-ar putea sa se incerce sa se desfasoare de aceeasi maniera, pentru ca isi joaca ultima carte, dar ii asiguram pe cei din PSD ca vom fi si mai vigilenti. In final, democratia va invinge si in Vrancea!”, a conchis Jan Vraciu.
„S-a furat ca-n Vrancea’
Liderul Aliantei Civice Vrancea, Puiu Siru, spune ca Vrancea nu s-a dezis nici de aceasta data de „reputatia” pe care o are, aceea de a fi „culegator” de voturi. „S-a furat ca-n Vrancea, asa cum se fura de 15 ani. Nu mai e un secret pentru nimeni. De altfel, am speriat Romania si chiar Europa! Ramine ca reprezentanta OSCE in Romania, care s-a deplasat special in judet, sa se pronunte asupra batjocurii electorale facute cu cele 12 mii de persoane inscrise pe listele suplimentare! Un lucru este cert: scorurile din anii trecuti ale PSD-ului s-au subtiat considerabil. Inca putin si vine marea desteptare!”, declarat Puiu Siru. (Sebastian OANCEA)

Comentarii