Goana dupa o injectie

vineri, 16 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 Goana dupa o injectie

Bolnavii care au nevoie de tratamente la domiciliu, in special cu medicamente injectabile, sint condamnati sa umble in plina noapte pina in celalalt capat al orasului. Teoretic, medicii de familie sint obligati sa asigure tratament bolnavilor inscrisi pe lista, dar este greu de crezut ca un medic de familie se deplaseaza la un pacient de cel putin doua ori pe noapte, sa-i faca injectii. Pentru acesti bolnavi singura solutie o reprezinta o cursa de citiva kilometri, in functie de zona in care locuiesc, pina la Spitalul Judetean, Servicul Judetean de Ambulanta sau Spitalul Militar. In functie de amabilitatea pe care o au asistentii din aceste unitati spitalicesti sau de „atentia” pe care o dau, bolnavii isi pot face tratamentul. Cele mai multe persoane ajunse in aceasta situatie apeleaza la „asistentele de cartier”, fie persoane cu pregatire in domeniu si care locuiesc in zona, fie indivizi care au invatat pur si simplu sa faca injectii dar care reprezinta un risc pentru orice bolnav care apeleaza la aceasta metoda. „La negru” o injectie la domiciliu poate costa chiar si 50 de mii de lei, iar la spital cel putin citeva zeci de mii de lei. „Medicul de familie este cel care trebuie sa se gindeasca la cea mai corecta metoda pentru pacientul sau”, ne-a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica, medicul Constantin Dumitru.
Centrul de permanenta – desfiintat
In toamna acestui an, Centrul de Permanenta Focsani, amplasat la Spitalul Militar, locul in care orice bolnav ar fi putut beneficia de asistenta medicala la orice ora, a fost desfiintat. Motivul a fost lipsa posibilitatilor materiale pentru a suporta plata garzilor pentru medici si asistenti. Desi la vremea respectiva s-a pus in discutie reinfiintarea acestui Centru, deocamdata nu s-au gasit surse financiare care sa suporte aceste costuri. „Asteptam un ordin al Ministerului Sanatatii care sa reglementeze activitatea Centrelor de Permanenta. Din discutiile pe care le-am avut cu CJAS, am hotarit sa inchidem Centrul de Permanenta pentru ca nu existau resurse financiare pentru a asigura plata serviciilor medicale prestate si a garzilor efectuate de medici si asistente”, a precizat directorul Directiei de Sanatate Publica, doctorul Constantin Dumitru.
Cu toate ca medicii de familie sau asistentii refuza sa se deplaseze la domiciliul bolnavilor pentru a le face injectii, nici un medic de familie nu a fost sanctionat de DSP din acest motiv. Conducerea DSP sustine ca deocamdata nu exista cadru legislativ pentru acest lucru. (Anca GIRNEATA)

Comentarii