Guvernarea PSD, cu cei 15 mii de specialisti CDR

joi, 18 noiembrie 2004, 00:00
8 MIN
 Guvernarea PSD, cu cei 15 mii de specialisti CDR

Propaganda PSD din aceasta campanie electorala este orientata in doua directii de impact. Pe de o parte, pesedistii ataca fosta guvernare a Conventiei Democrate, CDR-ul, spunindu-le oamenilor ca cei care au avut puterea in perioada 1996 – 2000 au distrus tara si au adus-o in pragul dezastrului. Pe de alta parte, pesedistii se lauda cu echipe de oameni profesionisti in institutiile publice, cu care vor aduce tara pe culmile prosperitatii. Se prea poate sa fie asa, insa cel putin in Vrancea pesedistii au condus cu oameni din fosta guvernare, din rindul celor „15.000 de specialisti” propusi de fostul presedinte Emil Constantinescu, atit de blamati in ultimii patru ani. Multi sefi de institutii din Vrancea, care, in guvernarea 1996 – 2000 erau pe posturi de conducere sau au fost instalati de fostul prefect taranist Ionut Constantinescu se regasesc in administratia pesedista a lui Marian Oprisan. Oamenii noi si capabili despre care vorbesc cei din administratia pesedista nu sint decit doar pe hirtie, sau in posturi nesemnificative ca si importanta in conducerea unei institutii. Intrebarea este cum de s-au mentinut fostii CDR-isti in functii, mai ales in conditiile in care tendinta PSD-ului de a schimba tot ce inseamna sef, imediat dupa alegerile din 2000, a fost cit se poate de evidenta, si mai ales in conditiile in care noua administratie pesedista avea multe polite de platit celor din fosta guvernare. Imediat dupa ce a cistigat alegerile, liderii PSD au schimbat directorii cheie ai judetului, dar din motive misterioase i-au facut scapati pe unii dintre ei.
Explicatia pastrarii multora dintre fostii CDR-isti in functii de conducere ne-a dat-o chiar cel care i-a „propulsat” pe multi dintre ei in fotoliile calde, si anume fostul prefect Ionut Constantinescu. Acesta spune ca mentinerea in functie a multora din fosta echipa de sefi CDR se datoreaza faptului ca majoritatea lor s-au orientat catre PSD, renegindu-si trecutul politic, fapt care le-a permis sa-si mentina posturile. Constantinescu crede ca majoritatea lor vor fi schimbati din functii, indiferent de rezultatul alegerilor. Publicam un interviu cu fostul prefect taranist Ionut Constantinescu, despre situatia actuala a fostilor „specialisti” din cei 15 mii ai CDR-ului, actualmente simpatizanti, mai mult sau mai putin, ai PSD-ului.
Ionut Constantinescu: „Garnitura trebuie schimbata”
Rep: Dvs sinteti omul care a promovat foarte multi actuali directori de institutii in perioada 1996 – 2000.
Ionut Constantinescu: Da.
Rep: Multi dintre ei, la ora actuala, sint inca pe posturi de conducere…
I.C: Daca ar fi sa fac un inventar, din cite mai stiu eu, ar fi la Casa de Pensii, la Mediu, la Ape, de fapt Pintilie era si a ramas, era si dinainte de ’96… Grigorica, de la Finante, in ’96 a fost numit din partea PNL, eu am fost prefect din ’98, atunci negocierile s-au purtat intre FPS (Fondul Proprietatii de Stat) si Finante, stiu c-a fost o discutie destul de dura atunci si am luat noi, PNT-ul FPS-ul si ei au luat Finantele…
Rep: Dvs. ce parere aveti, carui fapt se datoreaza mentinerea unora in functii, chiar si dupa guvernarea CDR?
I.C. Cred ca apartenenta politica, cel putin…
Rep: Deci faptul ca „s-au dat” cu PSD-ul?
I.C. Cam asa, cam asa… chiar daca nu s-au inscris, au ramas fideli… dom’le, Pintilie, de fapt, a fost PSD-ist, s-a dus la PD 4 ani, dupa care, in 2000, inainte de alegeri, a trecut din nou la PSD… in septembrie 2000…
Rep: Ce credeti ca se va intimpla cu ei dupa alegeri, in cazul in care Alianta D.A. va cistiga?
I.C. Cred ca si intr-un caz si in altul s-ar putea sa fie schimbati. Vor fi schimbari firesti, pentru ca, cel putin prefectul lucreaza cu membrii Comisiei Administrative, si, logic, un program de guvernare se impune a fi aplicat prin oamenii tai, nu? Si atunci garnitura trebuie schimbata. Mai jos, nu mai sint de acord. Deci cei care nu fac parte din Comisia Administrativa, functionari publici sau specialisti din diverse domenii si sint formati in ani grei, nu cred ca trebuie schimbati pentru ca trebuie asigurata si o continuitate la nivel de „bucataria” fiecarei institutii. Schimbarea sefului influenteaza optica unei institutii, dar partea de tehnica a acesteia este, in general, aceeasi si trebuie mentinuta
Vasile Pintilie, un cameleon politic
Unul dintre cei mai longevivi directori de institutii este Gheorghe Vasilescu, directorul CUP RA, care conduce din 1992. El crede ca si-a mentinut postul de director datorita profesionalismului sau, si mai spune ca afinitatea catre PSD nu are nici o legatura cu pastrarea functiei de sef la Compania de Utilitati Publice. „Faptul ca sint director de atitia ani se datoreaza importantei pe care am dat-o in indeplinirea cerintelor catre cetateni si in dezvoltarea unitatii, iar simpatia politica nu trebuie sa dea nastere la speculatii din partea presei”, ne-a spus Gheorghe Vasilescu. Dat fiind tratamentul pe care l-a primit la ultimele audiente ale primarului Decebal Bacinschi, se pare ca Gheorghe Vasilescu sufera de o anumita uzura. La fel si la fel de longevivul sau coleg Valter Popescu, directorul de la SC ENET SA Focsani, care toceste scaunul de director dinainte de 2000. Directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor, Vasile Pintilie, s-a aratat foarte deranjat de intrebarile reporterilor nostri legate de activitatea sa politica din ultimii 12 ani. „Auzi, de ce ma intrebi? Eu acum am venit de pe teren si n-am mincat nimic! Veniti miine la mine la birou si vorbim despre ce vreti!”, ne-a spus, iritat si, probabil, infometat seful SGA Vrancea, dupa ce l-am intrebat de citi ani activeaza in PSD. Trebuie mentionat ca Vasile Pintilie este un adevarat cameleon politic. El a fost pedeserist, dupa care a devenit, timp de patru ani, membru destul de activ al Partidului Democrat, revenind, dupa cum a „mirosit” vintul schimbarii, in PSD, implicat pina in git in campaniile electorale, presedinte al Forumului Ecologist din PSD etc. Acesta a fost un apropiat al liderului democrat Jan Vraciu, dar se pare ca Pintilie a calcat in picioare aceasta prietenie.
Coman Andrei: „Director din nastere”
Unul dintre „sugubatii” directori care s-au dat cu PSD-ul local este si Andrei Coman, directorul Casei Judetene de Pensii. Si acesta si-a schimbat optiunile dupa cum a batut vintul, fiind se pare un om destul de usor de controlat de administratia judeteana. El ne-a declarat ca si-a mentinut postul datorita competentei de care a dat dovada si ca el este director „de cind s-a nascut”. A fost membru PD cel putin din 1997, fost director adjunct la Directia Muncii, dupa care, dupa reorganizarea institutiei, a devenit director la Casa Judeteana de Pensii. A demisionat din PD in anul 2001, dupa alegerile generale, pentru ca apoi sa devina simpatizant al noii puteri. Ex-taranistul Dumitru Nagit este unul dintre directorii „noi” pusi de seful PSD, Marian Oprisan. El ocupa scaunul de sef al Serviciului Public de Exploatare Rurala a Sistemelor de Alimentare cu apa Vrancea, aflat in subordinea Consiliului Judetean. A fost membru in Comitetul de Conducere al PNTCD, alaturi de alti 56 de colegi. A plecat din partid in martie 2001, atunci cind conducerea partidului a fost „concediata” de Victor Ciorbea. Si Nagit, ex-director al SC Indforest, spune ca singurul criteriu pentru care a fost numit director de catre Oprisan este profesionalismul de care a dat dovada, si nu servilismul fata de PSD. „Cred ca am demonstrat ca sint competent”, spune Dumitru Nagit. Dar noi stim ca Oprisan nu pune un om necontrolabil din toate punctele de vedere pe un post de conducere.
Inscrierea in PNTCD, o „greseala de tinerete”
Printre cei „vizati” de o viitoare guvernare este directorul Directiei Judetene de Finante Publice Vrancea, Constantin Grigorica, care face toate jocurile in finantele vrincene. El a fost membru PNL timp de trei ani, pina in 2001, insa nu a avut o functie de conducere in partid. Si-a dat demisia formal dupa aparitia Legii 215/2001, a administratiei publice locale, atunci cind trebuia sa aleaga intre functia de conducere si a fi liberal, altfel se afla intr-o situatie de incompatibilitate. „Precum observati, faptul ca am ramas director inseamna ca nu a avut nici o influenta ca am fost membru al unui partid politic de Opozitie. Din 2001 nu mai sint membru. Nu mi s-a pus problema sa parasesc partidul. A aparut legea functionarului public si a trebuit sa aleg intre a ramine in umbra unui partid, nu era foarte clar la momentul aparitiei legii. Vreo trei ani am fost membru. Nu am ocupat nici o functie in partid. Sincer sa fiu, nu ma mai gindesc la politica”, ne-a spus Constantin Grigorica. Desi nu se gindeste la politica, Constantin Grigorica este si el destul de controlat de puterea politica actuala, daca ne referim la anumite aspecte ale activitatii din institutia pe care o conduce. Vasile Jalba – director Agentia de Protectia Mediului Vrancea, a fost presedinte al Organizatiei Inginerilor PNTCD si membru in Biroul de Conducere Municipal din PNTCD Vrancea, dar si un prieten apropiat al fostului prefect Ionut Constantinescu. Imediat dupa 2000, cind batea vintul schimbarii directorilor cederisti cu unii pesedisti, a declarat ca s-a inscris in PNTCD intr-un moment „de ratacire”, fapt pe care l-a si facut public, printr-un comunicat publicat in anumite ziare. La ora actuala, la fel ca si ceilalti colegi din fosta Opozitie, spune ca faptul ca a ramas director este numai datorita competentei sale in domeniu. Jalba declara ca a dat destule examene pentru post ca sa justifice oricind fotoliul pe care il ocupa. Numit politic pe vremea CDR a fost si Marian Lungu, fost comisar sef al Garzii Financiare, actualmente director la Directia de Control Fiscal din DGFP.

Cum sa conduci cu oameni usor de controlat
Intre fostii directori CDR sau pre-CDR se mai afla multi astfel de vrinceni cu care PSD-ul se lauda ca aduce „prosperitatea” judetului. Multi dintre ei au mers cot la cot cu Oprisan la „smecherii”, multi dintre ei au ramas in functii pentru ca au „simpatizat” cu PSD-ul local, implicit cu baronul Oprisan, ori pentru ca s-au dovedit oameni usor de controlat sau manipulat. Articolul nostru nu se vrea ceva de genul „Coalitia pentru un Parlament Curat” ci isi propune numai sa arate cetatenilor ca oamenii cu care PSD-ul a facut guvernare sint tocmai cei pe care i-a blamat la un moment dat. Si mai spunem ca in PSD Vrancea au existat foarte multe nemultumiri cauzate de faptul ca oameni care au contribuit la ascensiunea partidului si la cistigarea alegerilor in 2000, unii financiar, nu au capatat nici macar o functie in esalonul doi. Se pare ca Marian Oprisan a preferat sa-si dea la spate propriii oameni pentru colaboratorii sai din fosta Opozitie. Nu se stie daca viitoarea guvernare, oricare ar fi ea, ii va pastra sau ii va inlocui pe directorii cameleoni. Jocul directorilor de institutii, la ambele capete, este mai aprig ca oricind in aceasta perioada. Daca nu pentru a da socoteala pentru ceea ce au facut sau au acoperit, cel putin pentru a-si pastra posturile de conducere. Si unii dintre ei, la limita legalitatii, pun chiar umarul la campania electorala a actualului partid de guvernamint in speranta ca vor fi mentinuti in fotoliile caldute pe care le ocupa, nu fara a plati un pret, de aproape doua mandate. (Sebastian OANCEA)

Comentarii