Inspectoratul Teritorial de Munca verifica aplicarea Ordonantei Caniculei

joi, 06 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Inspectoratul Teritorial de Munca verifica aplicarea Ordonantei Caniculei

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca au descins ieri, prin societatile de productie-confectii pentru a aduce la cunostinta agentilor economici despre prevederile OUG 99/2000, privind asigurarea conditiilor de munca ale angajatilor in timpul caniculei. "In cursul diminetii, inspectorii nostri au demarat actiunea de verificare a conditiilor impuse de ordonanta, s-au controlat si agentii economici cu activitate de productie-confectii. Inspectorii au constatat ca o parte dintre aceste societati au luat deja din proprie initiativa aplicarea prevederilor ordonantei. Acolo unde nu se puteau asigura conditiile corespunzatoare de munca, programul de munca a fost modificat. Urmeaza ca in zilele urmatoare inspectorii sa se deplaseze si la alte societati din judet, cum ar fi cele de constructii si panificatie", a anuntat sefa Inspectoratului Teritorial de Munca, Victoria Diaconu.
In descinderea de ieri a inspectorilor, doar in doua societati s-a constatat ca prevederile Ordonantei 99/2000 nu sint respectate. Acestea sint SC "Sigma ’96" SRL si SC "Comexim" SRL.
Victoria Diaconu aminteste agentilor economici ca prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.99, aparuta in Monitorul Oficial de marti, 4 iulie a.c., trebuie respectata intocmai. In caz contrar, inspectorii vor sanctiona contraventional toti agentii economici care au fost gasiti ca nu respecta aceste prevederi.
Agentii economici trebuie sa aplice, pe linga masurile prevazute de Legea protectiei muncii, si o serie de masuri suplimentare, in cazul in care temperaturile zilnice depasesc 37 de grade Celsius.
Astfel, pentru ameliorarea conditiilor de munca sint prevazute: reducerea intensitatii ritmului activitatii fizice, asigurarea ventilatiei la locul de munca, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaos in locuri umbrite, cu curenti de aer.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor, patronii sint obligati sa asigure apa minerala, respectiv cite 2-4 litri pentru fiecare salariat, echipament individual de protectie, dusuri si asistenta medicala.
"In controalele ulterioare ale inspectorilor nostri, se va verifica modul de aplicare a ordonantei. Inspectoratul Teritoral de Munca, prin aceste controale vrea sa vina in ajutorul salariatilor si totodata se vrea a fi un aliat. Societatile mari care au organizatii sindicale si compartiment de securitate a muncii sint obligate sa se implice in respectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta", a mai precizat Victoria Diaconu, sefa I.T.M.Vrancea. (Cristina RUSU)

Comentarii