Inundatiile vin neanuntate in 20 de comune

luni, 22 august 2005, 23:00
5 MIN
 Inundatiile vin neanuntate in 20 de comune

In mai mult de 20 de localitati din Vrancea, inundatiile pot veni fara „grija” ca cineva ii va anunta pe oameni de sosirea lor. Cel putin asa au constatat functionarii Prefecturii Vrancea, care, in week-end, s-au pus pe dat telefoane, pentru a vedea cum functioneaza serviciile de permanenta la nivel local. Primariile de pe malurile Siretului, cel mai afectate de inundatii, au raspuns prezent la apelurile Prefecturii. Unii din primarii comunelor unde nu a raspuns nimeni spun ca persoanele de serviciu verificau situatia din teren. Vinovatii pentru nefunctionarea serviciilor de permanenta pot fi sanctionati cu amenda. Cu o saptamina inaintea verificarii, la unele primarii, faxurile de avertizare in privinta inundatiilor nu prea au ajuns. Debitul pe Siret a crescut in ultimele zile, iar prognozele hidrologilor nu sint prea incurajatoare.
Inundatiile catastrofale din luna iulie nu au fost invatatura de minte pentru unii primari, care nu asigura nici acum permanenta la primarii. Starea de alerta impune ca, timp de 24 ore din 24, functionarii primariilor sa fie ochii si urechile comunitatii. Acestia trebuie sa faca pe rind de serviciu, pentru ca pericolele privind posibilitatea producerii unor calamitati sa fie anuntate in timp util. Timp de doua zile, in perioada 19-21 august, functionarii Prefecturii au incercat sa ia legatura cu fiecare primarie, pentru a verifica daca serviciile de permanenta functioneaza. La 20 de primarii nimeni nu a raspuns apelurilor Prefecturii, nici macar paznicii. Si asta pentru ca functionarii pun lacatul pe usi dupa terminarea programului. Verificarea de la judet a avut ca scop evaluarea starii de „operativitate si capacitatea optima de interventie a comitetelor locale pentru situatii de urgenta”, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile din ultimele zile. S-a constatat ca in 20 de comune nu s-a asigurat serviciul de permanenta. Este vorba de Biliesti, Boghesti, Cimpineanca, Cimpuri, Cirligele, Cotesti, Fitionesti, Gologanu, Gugesti, Gura Calitei, Jaristea, Jitia, Popesti, Racoasa, Rastoaca, Straoane, Tulnici, Urechesti, Vizantea Livezi si Vrincioaia. Verificarea a venit dupa ce anterior Institutia Prefectului avertizase primariile ca, potrivit Legii Protectiei Civile, neaducerea la cunostinta populatiei a pericolelor, precum si neurmarirea evolutiei acestora, constituie contraventie, iar vinovatii pot fi amendati. O parte dintre primari spun ca au asigurat serviciul de permanenta, insa cei care erau de serviciu nu au fost linga telefon in momentul in care s-a sunat de la Prefectura. „Este gresit! S-a asigurat permanenta, insa oamenii s-au miscat, nu au stat permanent linga telefon. Au mai fost la Milcov, care a venit un pic mai mare”, ne-a spus primarul comunei Cimpineanca, Ion Dumitriu. Aceeasi situatie a fost si la Biliesti, dupa cum sustine primarul Ovidiu Butuc. „Permanenta la primarie s-a asigurat, este o situatie de urgenta. Este posibil ca o perioada de o jumatate de ora sau deo ora cine a fost de serviciu sa nu fi putut raspunde la telefon, pentru ca era pe malul Siretului. Eu nu-mi pot permite sa tin doua persoane sa stea cu ochii pe telefon, pentru ca la primarie sint in total sapte persoane, iar doua sint in concediu”, ne-a declarat Ovidiu Butuc.
Frica de inundatii ii pune la treaba pe primari
Primarii localitatilor de pe malul Siretului, cele mai afectate de inundatiile din 12-14 iulie, si-au facut datoria, in urma spaimei trase atunci. Verificarea Prefecturii Vrancea a aratat ca in Adjud, Marasesti, Pufesti, Garoafa, Suraia, Vulturu, Maicanesti si Nanesti a fost asigurat serviciul de permanenta. O parte dintre primarii au fost verificate de noul subprefect, Dragos Mircea, care a tinut sa-si intre in piine chiar din week-end. „Am avut placuta surpriza sa-i gasesc la lucru, desi am sunat in perioada 23.00-1.00 noaptea”, ne-a declarat subprefectul. Unii primari din zonele cu risc au mers chiar noaptea pe malul apei pentru vedea cu ochii lor daca s-au depasit cotele de atentie sau de inundatie. Primarul din comuna Suraia, Pamfile Statache, a fost unul dintre cei care au facut verificarea la fata locului, mai ales ca duminica in comuna au avut loc foarte multe nunti si nu a vrut sa-i sperie degeaba pe nuntasi. La fel au procedat si primarii din Vulturu, Nanesti si din alte comune, pentru care orice ploaie mai puternica inseamna frica urmarii unor noi inundatii. Reparatiile la digurile din aceste localitati nu s-au incheiat inca, iar in unele locuri nici nu au inceput. La Biliesti, potrivit primarului Ovidiu Butuc, malul drept al Siretului s-a surpat pe o lungime de 100 de metri, iar distanta dintre apa si digul de aparare se reduce continuu. „Mai sint 80 de metri si, daca nu se ia nici o masura, apa ajunge la dig”, ne-a spus Ovidiu Butuc. Primarii sint ingrijorati si de faptul ca bresele nu au fost inca reparate in totalitate.
Alerta pe Siret!
Hidrologii vrinceni continua sa supravegheze situatia de pe riurile din Vrancea, avind in vedere ca pericolul de inundatii ramine ridicat. Debitul riului Siret a crescut foarte mult in ultimele zile, aceasta si datorita deversarilor din acumulari. Daca ieri dimineata, prin acumularea de la Calimanesti era deversata o cantitate de apa de 1.700 mc/s, la orele 14.00 debitul eliberat crescuse la 1.762 mc/s. Hidrologii vrinceni spun insa ca, deocamdata, aceasta cantitate de apa nu pune probleme la bresele existente la diguri. Pentru comparatie, in noaptea de 13 iulie, la acumularea Calimanesti, debitul a depasit 5.000 mc/s, un record, dupa cum au anuntat hidrologii. „Deocamdata sintem in alerta. Riurile sint sub cotele de aparare, doar Trotusul si Siretul mai pot influenta, in amonte de Calimanesti. La orele 14.00, la Adjudul Vechi se depasise cota de inundatii cu un centimetru, pentru ca la ora 14.30 aceasta sa scada cu 5 cm sub cota. Tot la orele 14.00, prin acumularea de la Beresti se deversau 1.810 mc/s, iar la Calimanesti 1.762 mc/s, ceea ce, deocamdata, nu a creat probleme la brese. Echipele noastre si constructorii supravegheaza permanent evolutia debitelor. Dupa cite se pare, sint in scadere, insa asta depinde si de nivelurile de apa din acumulari”, a precizat Sergiu Mihaila, purtatorul de cuvint al Serviciului de Gospodarire a Apelor Vrancea. Avind in vedere evolutia debitelor de pe Siret, Administratia Nationala „Apele Romane” a solicitat exploatarea acumularilor din amonte de Calimanesti, astfel incit sa se retina volumul maxim de apa pentru atenuarea undelor de viitura. Mai mult, si bresele inchise provizoriu sint supravegheate, pentru a se putea interveni prompt in caz de pericol. Masura a fost luata cu toate ca noile avertizari ale meteorologilor si hidrologilor nu mai vizeaza in mod special judetul. (Camelia STANILA, Mihai BOICU)

Comentarii