Jumatate de miliard pentru pensionarul Crin Silviu Grosu

miercuri, 13 aprilie 2005, 23:00
4 MIN
 Jumatate de miliard pentru pensionarul Crin Silviu Grosu

Jumatate de miliard de lei. Aceasta este suma aproximativa pe care a incasat-o fostul sef al Politiei vrincene, chestorul in rezerva Crin Silviu Grosu, la putin timp dupa pensionarea din februarie. Pe linga pensia de aproape 40 de milioane de lei, pe care fostul inspector sef al Inspectoratului Judetean de Politie Vrancea o va incasa lunar de acum incolo, pina la sfirsitul zilelor, fostul comisar sef, facut chestor la „apelul bocancilor”, cu ajutorul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, ale carui interese de partid le-a slujit cu credinta, a mai primit si 20 de salarii compensatorii la iesirea la pensie. Salarii care nu sint nici pe departe dintre cele mai modeste, surse din cadrul Politiei sustinind ca se ridica, in cuantum total, la jumatate de miliard de lei.
Toate aceste „beneficii”, acordate de stat pentru fostul sef al Politiei vrincene, indubitabil, pentru meritele deosebite pe care Crin Silviu Grosu le-a avut in calitate de sef al politistilor de pe plaiurile vrincene, i-au facut lui Grosu pensionarea mai usoara. Intr-o informare trimisa Ziarului de Vrancea de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, prin vocea directorului Directiei de Management si Resurse Umane, comisarul sef Dan Constantin, conducerea Politiei Romane specifica faptul ca „la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, politistii beneficiaza pentru activitatea depusa, in functie de vechimea efectiva ca militar, politist, functionar public si personal contractual in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si in structurile militare ale Ministerului Justitiei, de un ajutor stabilit in raport cu salariul de baza net avut in luna schimbarii pozitiei de activitate”. Astfel, la o vechime de peste 30 de ani, chestorului Grosu ii revine un ajutor din banii statului egal cu 20 de salarii. De asemenea, politistii, la incetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie de serviciu si care incheie activitatea inainte de implinirea virstei de pensionare prevazute de reglementarile in vigoare, mai beneficiaza pentru fiecare an intreg ramas pina la limita de virsta de un ajutor egal cu doua salarii de baza nete. Baza de calcul a salariului de baza net o constituie salariul de baza brut din ultima luna de activitate, din care se scade suma corespunzatoare impozitului pe salariu, calculat conform prevederilor in vigoare”, dupa cum stipuleaza legea. ?n conformitate cu prevederile Legii privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor nr. 179 din 17 mai 2004, baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei politistilor este salariul de baza brut avut in ultima luna de activitate, care include salariul pentru gradul profesional detinut la data incetarii raporturilor de serviciu.
Pensie de general
Pensia de serviciu pentru limita de virsta si pensia anticipata se determina in procente din baza de calcul, pentru activitatea desfasurata in conditii normale, in cuantum de 60%, pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite, in cuantum de 60%, iar pentru activitatea desfasurata in conditii speciale – 64%. „In ce priveste cuantumul pensiei, acesta este stabilit prin decizia Casei de Pensii, diferentiat, ?n functie de vechimea ?n serviciu, perioadele lucrate ?n conditii deosebite sau speciale si salariul de baza care este confidential”, raspunde IGPR. Cu toate astea, specialisti in calculul pensiilor spun ca fostul sef al Politiei vrincene are o pensie intre 35 – 38 de milioane de lei lunar. Spre deosebire de fostul comandant al Politiei vrincene, colonelul (r) Ioan Dibus, care are o pensie de 15 milioane de lei, succesorul acestuia la sefia IJP Vrancea are o pensie corespunzatoare ajutorului pe care i l-a acordat sefului sau, care a avut grija sa traga sforile necesare ca, dupa primul tur din campania electorala pentru alegerile parlamentare de anul trecut, Grosu sa fie facut chestor, pentru ca, ulterior, sa iasa la pensie cu o suma frumusica. Chestorul Crin Silviu Grosu s-a pensionat la putin timp dupa cistigarea alegerilor de catre Alianta D.A., acuzind trei afectiuni grave, pentru care, deocamdata, nu s-a sesizat nici o comisie de verificare. Asta in conditiile in care Silviu Crin Grosu n-ar fi putut fi avansat la gradul de chestor, suferind fiind de afectiunile pe care le-a invocat la cererea de pensionare. Am incercat sa aflam chiar din gura fostului chestor de politie Silviu Crin Grosu care este cuantumul exact al sumei pe care o primeste lunar dupa cariera avuta in cadrul politiei, insa acesta nu mai poate fi contactat pe vechiul sau numar de telefon. Trebuie adaugat ca in ultima vreme mai multi politisti se gindesc la pensionare, intrucit s-a zvonit ca in viitorul apropiat nu vor mai incasa 20 de salarii, ci numai sase. Brusc, unii politisti si-au dat seama ca sint bolnavi si nu mai pot face fata stresului zilnic de la serviciu. Valul de pensionari a fost inceput la Vrancea chiar de seful Politiei, dar se zvoneste ca se vor pensiona si alti politisti pentru a evita retrogradarea. (Sebastian OANCEA)

Comentarii