Liceul Pedagogic in prag de revolta: Profesori acuzati pe baza propriei semnaturi

miercuri, 10 martie 2004, 00:00
4 MIN
 Liceul Pedagogic in prag de revolta: Profesori acuzati pe baza propriei semnaturi

Dumitru Sandulachi, directorul Liceului Pedagogic „Spiru Haret” Focsani, este acuzat de catre propriii subordonati ca ar fi consimtit la modificarea unor documente oficiale ale scolii, fara stirea celor care le-au votat si semnat in Consiliul profesoral. Luni, in cadrul unei adunarii convocate pe ultima suta de metri, cadrele didactice au aflat cu stupoare ca unul din rapoartele de activitate ale scolii, votat la inceputul lunii februarie, continea numeroase modificari, in ciorna, de care profesorii nici macar nu aveau habar si, in consecinta, pe care nu le-au votat. Intilnirea a fost una furtunoasa si a stirnit reactii dure din partea profesorilor aflati in cancelarie. „Indiferent de natura observatiilor, acestea pot fi aduse si discutate in timpul Consiliului si nu dupa votarea si semnarea raportului in procesul verbal. Astfel de modificari ulterioare creeaza suspiciunea ca oricind, oricine poate strecura o anumita afirmatie intr-un document confirmat solidar de toti colegii din cancelarie. Astfel spus, devenim partasi la fals in acte publice”, a afirmat profesoara Virginia Paraschiv. Profesoara a prezentat colegilor o copie a acestor documente si a cerut o explicatie directorului si profesoarei Nicoleta Cainap, cea care facuse insemnari pe raport. Aceasta mai ales ca noua varianta a documentului contine si aprecieri pozitive la adresa unor profesori, dar si unele aspecte mai mult decit negative din activitatea altora. Scandalul de la Liceul Pedagogic survine imediat dupa ce directorul a fost acuzat de colegi ca a acordat pe nedrept citeva salarii de merit. Doua dintre acestea au fost anulate luni de Inspectoratul Scolar.
Acuzatii de uzurpare de semnatura
Cadrele didactice au reclamat faptul ca nu acesta era raportul auzit in Consiliul Profesoral si ca, de fapt, semnatura lor apare pe un document plin de acuzatii la propriile persoane. Ei au constatat ca unele pasaje, care contineau neajunsuri din activitatea dascalilor, au fost pur si simplu omise la prezentarea raportului. Acestea faceau referire la intirzieri si absente repetate de la ore, nefolosirea materialului didactic la clasa, intirzieri la prezentarea unor documente scolare sau neasigurarea securitatii cataloagelor, neefectuarea serviciului pe scoala sau atitudini de sfidare intre colegii de cancelarie. In plus, profesorii s-au trezit acuzati ca au influentat parintii pentru a nu se implica in „sustinerea si infaptuirea programelor manageriale ale scolii”, in sensul atragerii unor sponsorizari pentru largirea bazei materiale a scolii, internatului si cantinei. „Aceste lucruri nu ne-au fost citite in consiliu, altfel nu le-am fi semnat. La prezentarea raportului toata lumea a fost foarte motivata sa asculte, fiind discutate salariile si gradatiile de merit. Noi nu am auzit nici un fel de acuzatii, altfel le-am fi discutat. In plus, la Consiliu a participat si inspectorul Neculai Florea. In documentul modificat au aparut si acuzatii de atitudini necorespunzatoare din partea unor profesori fata de elevi si colegii din cancelarie. Am sesizat acest lucru in legatura cu profesoara Jenica Leon, la adresa careia nu s-au facut niciodata astfel de acuzatii, nici in scoala, nici in cadrul consiliilor. Eu nu pot fi creator de linsaj moral la adresa unui corp profesoral pe care il respect. Este uzurpare de semnatura! In plus, in ce calitate a realizat profesoara Cainap acele modificari?”, ne-a mai spus, revoltata, Virginia Paraschiv.
„Este o ciorna!”, sustine Sandulachi
Directorul liceului si profesoara Nicoleta Cainap, care de altfel este unul din principalii pretendenti la postul de director adjunct, nu s-au aratat foarte afectati de acuzatiile aduse de profesori. In cadrul sedintei de luni, „complicea” directorului se pare ca a recunoscut ca a adus modificari raportului, dar la dispozitiile acestuia. Directorul Dumitru Sandulachi sustine insa ca varianta care a ajuns in mina profesorilor nu este decit o ciorna si ca in nici un caz nu este o modificare ulterioara a documentului. „Profesorii au pus mina pe o ciorna, nu pe varianta citita in consiliu. Nu stiu de unde au luat-o. Dar nu s-au adus modificari dupa semnarea procesului verbal”, ne-a declarat directorul Liceului Pedagogic, in urma insistentelor noastre.
De altfel, la capitolul care vizeaza activitatea conducerii, la „puncte tari in activitatea de management”, se precizeaza ca in cadrul unitatii exista „echilibru si calm in relatiile interprofesionale”. La „puncte slabe”, conducerea subliniaza lipsa masurilor radicale dar si nesanctionarea profesorilor si a altor salariati din scoala din cauza unor abateri.
Profesorii au cerut comisie de ancheta
In urma dezvaluirilor de luni, cadrele didactice de la Liceul Pedagogic si-au exprimat dorinta de a forma o comisie care sa verifice autenticitatea tuturor rapoartelor de activitate din ultimii ani. „Minimalizarea evenimentului din partea profesoarei Cainap si a directorului liceului este expresia ignorarii crase a unei norme elementare de legalitate, daramite de moralitate. Opinia ferma a unor colegi a fost aceea de a se organiza o comisie de ancheta in cadrul scolii, pentru verificarea darilor de seama si a rapoartelor de activitate si proceselor verbale din consiliile de administratie pentru ultimii ani. Ne-am gindit ca de acum sa contrasemnam fiecare fila din documentele pe care le semnam”, a mai afirmat profesoara Virginia Paraschiv. Neregulile constatate in documente au fost aduse si la cunostinta Inspectoratului Scolar, sub forma unui memoriu. Ramine insa de vazut ce pozitie vor adopta „generalii” invatamintului vrincean pentru rezolvarea problemelor reclamate de profesorii de la Liceul Pedagogic. Din cite se stie, directorul Dumitru Sandulachi este unul din profesorii agreati de conducerea Inspectoratului Scolar. (Camelia STANILA)
Elevi neinmatriculati la Liceul Pedagogic
Cadrele didactice sint nemultumite si de alte aspecte legate de atitudinea conducerii Liceului Pedagogic. Pe linga faptul ca sedinta de luni a fost convocata fulger in zilele de simbata si duminica, ea a vizat acuratetea datelor din cataloage. Printre aspectele discutate a fost si incheierea unei medii la latina pe semestrul I pentru un elev din clasa a X-a F. Se pare ca acest elev nu este inregistrat nici la ora actuala in documentele scolii, nu are un numar matricol si, pe acest motiv, profesoara Virginia Paraschiv a refuzat incheierea situatiei. Din cite se stie, elevul a fost plecat in Italia si a revenit dupa inceperea anului scolar. La ora actuala, in cadrul scolii invata 1.075 de elevi pentru care lucreaza 74 de cadre didactice. (C.S.)

Comentarii