Medicamente pe spaga

joi, 18 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Medicamente pe spaga

Ofertele mari de medicamente au nascut un adevarat razboi pentru acapararea pietei de desfacere. Spitalele – principalii clienti – sint greu de cucerit daca la oferta nu se anexeaza o mica atentie si pentru managerul unitatilor spitalicesti sau pentru contabilul sef. O masa la restaurant pe banii firmelor de medicamente si citeva zile la congrese pe teme medicale indulcesc atmosfera dintre ofertant si client. Firmele spun ca efortul merita, din moment ce sumele cistigate din aceste afaceri nu sint deloc de neglijat.
Tandemul contract – comision a devenit deja o banalitate pentru cei care se afla in sistemul sanitar. Licitatiile electronice au mai pus citeva bete in roate celor deja obisnuiti cu mica spaga pentru un contract. Totusi, cu putina inventivitate, s-a gasit o portita de scapare pentru rezolvarea acestei situatii. In momentul in care spitalul se afla in criza de medicamente, directorul unitatii poate invoca starea de urgenta si poate achizitiona medicamente prin selectie de oferta. Fireste, aceasta selectie va declara cistigatoare firma preferata si care a cotizat la buzunarul sefului de institutie. Comisionul care intra in buzunarul directorului de spital difera in functie de valoare contractului. „Din totdeauna s-au dat spagi in spital pentru contractele de medicamente. Sumele pot ajunge chiar si la o mie de Euro. Totul depinde de cit este «de gras» contractul. La noi este mai greu cu congresele in afara. Acest sistem se practica mai ales in clinicile universitare si in sponsorizare este inclusa cazarea, masa, transportul, ceea ce inseamna mii de Euro. La noi, daca se pleaca, se merge in statiuni la munte, dar mai putin in alte tari”, ne-a declarat un medic de la Spitalul Judetean sub rezerva anonimatului.
Foarte multi se scuza si aduc ca principal argument faptul ca furnizorii de medicamente deja au devenit reticenti in semnarea unor contracte cu spitalele din cauza crizei financiare in care se afla sistemul sanitar. Totusi, reprezentatii firmelor de medicamente au alta varianta. Ei sustin ca, chiar daca cu intirziere, banii tot vin.
Alte atentii pentru achitarea datoriilor
Nici datoriile mari pe care le au spitalele catre furnizorii de medicamente nu scutesc firmele de plata unor spagi. Ele sint de si mai mare folos in momentul in care au venit niste bani de la buget pentru plata datoriilor. Ca sa fie prima la plata, firma trebuie sa mai scoata ceva din buzunar pentru directorul general sau pentru directorul economic. Si aici suma depinde de cit de mari sint datoriile si de cit de repede pot fi ele achitate de la incheierea contractului.
Surse din cadrul sistemului sanitar sustin ca in acest moment se invirt cele mai mari sume. Furnizorii exasperati ca nu-si mai primesc banii se dovedesc mai largi la punga decit de obicei.
Un exemplu elocvent asupra principiilor care stau la baza acestor afaceri din sistemul sanitar in momentul in care se fac achizitiile este situatia de la Dumbraveni. In urma cu citeva luni, un control al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a descoperit ca in acest spital s-au cumparat antibiotice de generatia a patra in valoare de citeva miliarde de lei care nu si-au gasit justificarea. Chiar si in aceasta situatie, ancheta a ramas in coada de peste.
Nici medicul de rind nu este neglijat
Nu ramin pagubiti nici medicii de familie sau cei din spital, care sint si ei stimulati sa prescrie tratamente produse de o anumita firma. Pentru ei atentiile sint mai mici si se rezuma la citeva obiecte de papetarie, pixuri, brichete daca sint fumatori sau ceasuri pentru birou. Pentru sectiile cu mai mare cautare, prezentarile de medicamente care se fac de catre reprezentantii firmelor se termina cu o masa la cel mai luxos restaurant din oras.
Ideea firmelor de medicamente aduce rezultate pentru ca situatia in care medicii prescriu un anumit medicament la scara larga, atunci acestia sint nevoiti sa comande din ce in ce mai mult.
Tandemul folosit, atit de producatorii de medicamente, cit si de managerilor spitalelor, multumeste ambele parti. Singurii care au de suferit sint bietii bolnavi, macinati de nevoi, care sint in stare sa dea si pielea de pe ei doar ca medicii sa le ofere cel mai bun tratament. (Anca GIRNEATA)

Comentarii