Medicina, la mina felcerilor: mii de femei fara ginecolog

miercuri, 26 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Medicina, la mina felcerilor: mii de femei fara ginecolog

Marasestiul, localitatea cu cea mai mare natalitate din judet, nu mai beneficiaza de asistenta medicala a unui ginecolog. Femeile gravide sint carate cu Salvarea aproape zilnic la Focsani pentru un banal consult ginecologic. Singura masa ginecologica din oras, aflata la Centrul de Permanenta, zace neutilizata pentru ca nu exista medici specialisti. Mult vehiculatul ambulator de specialitate pe care l-au promis sefii DSP si mai marii judetului nu s-a infiintat nici la aceasta data Autoritatile au ramas surde la mitingurile localnicilor din Marasesti, care au protestat fata de inchiderea maternitatii, mai ales ca, in oras, copiii se nasc pe banda rulanta. La ora actuala, in Marasesti traiesc in jur de 4.000 de femei.
O situatie ce frizeaza incredibilul se petrece de mai bine de citeva luni in Marasesti. Desi raportul de activitate pe primele trei luni ale anului, realizat de DSP, arata ca localitatea cu cea mai mare natalitate din judet este Marasesti, femeile sint private de tot ce inseamna asistenta unui medic ginecolog. Pe primele trei luni ale anului, natalitatea in Marasesti era, conform datelor oferite de catre DSP, de 11,4% fata de Focsani unde natalitatea era, in aceeasi perioada, de numai 5,5%. Singurul loc in care femeile pot afla macar citeva informatii despre contraceptie este cabinetul unui medic de familie. Chiar si aici, masa de ginecologie este dezasamblata si depozitata intr-o magazie. Chiar daca nu a devenit inca un fenomen, sint femei care, luate de durerile facerii, nasc acasa, asistate de membrii familiei.
„Eu am nascut acasa pe asta micu’. Nu am avut nici un fel de dureri. Eram cu copiii in camera si nici nu am avut timp sa-i scot afara ca m-am asezat pe pat si mi-a si iesit copilul. Cind a venit sotul deja nascusem. Abia pe urma m-a dus la spital”, ne-a declarat Luminita S., o femeie cu noua copii din Marasesti.
In unele blocuri, exista femei care si-au luat in serios rolul de moase.
Lacat pe maternitate
In vara acestui an, printr-un ordin al Ministerului Sanatatii, Maternitatea Spitalului orasenesc Marasesti si sectia de Chirurgie au fost desfiintate. Desi medicii din oras au propus infiintarea de urgenta a unui ambulator de specialitate, propunere acceptata de DSP, acesta nu s-a infiintat nici acum. Aici, femeile urmau sa beneficieze de asistenta medicala de specialitate cel putin pe timpul zilei. Din cauza faptului ca salariul era mai mic, ginecologul si chirurgul au preferat sa se transfere la alte spitale. Planurile Directiei de Sanatate Publica au esuat pentru ca nici un specialist nu s-a aratat interesat de locurile vacante de la Marasesti. „Noi am fi vrut sa infiintam aceste cabinete. Ele exista, dar medicii sint plecati la rezidentiat”, ne-a declarat Vasile Costin, directorul adjunct pe probleme de reforma si management sanitar al Directiei de Sanatate Publica. Studiile de rezidentiat ale celor doi medici, care doresc sa practice medicina la Marasesti, se finalizeaza abia in 2005. Pina atunci, nimeni nu vede o solutie pentru rezolvarea acestei situatii fara precedent.
Miting pentru Sanatate
In luna august a.c., femeile din Marasesti au protestat in fata Primariei pentru ca li s-a desfiintat sectia de ginecologie. Oamenii erau speriati ca spitalul se va inchide. „Sintem prea saraci sa ne ducem la Focsani, nu avem bani!”, au scandat protestatarii.
Protestul oamenilor s-a finalizat cu promisiunile prefectului George Baesu, ale directorului Directiei de Sanatate Publica, dr. Constantin Dumitru, impreuna cu viceprimarul orasului Marasesti. „Eu am promis atunci ca nu se va desfiinta spitalul si nu s-a desfiintat. Mai mult de atit nu am putut sa fac”, ne-a declarat viceprimarul orasului Marasesti, Gheorghe Podaru.
In acest moment, la Spitalul orasenesc Marasesti nu se mai fac garzi. Cei doi medici, un pediatru si un internist, sint de gasit numai pina la ora 14.00 in spital. Dupa aceasta ora, in tot orasul se acorda asistenta medicala doar la Centrul de Permanenta, unde face garzi un medic de familie. Cei doi medici de la Spitalul Marasesti lucreaza, dupa amiaza, cite doua ore si la Ambulatorul de specialitate. Acestea sint de fapt singurele cabinete care functioneaza in Ambulatorul de specialitate. Mai nou, un medic de familie se ocupa si de contraceptie, dar el nu are pregatirea necesara pentru a acorda asistenta de specialitate pentru afectiunile ginecologice. Situatia nemultumeste femeile care se vad obligate in acest fel sa parcurga aproape 30 de kilometri pentru o banala consultatie. „Ar trebui sa avem macar un cabinet ginecologic. De ce ne mai miram ca sint atitea cazuri de cancer uterin cind nu putem avea nici macar o consultatie? Si mai fac si atita reclama pe la televizor!”, ne-a declarat Elena Popa, o femeie in virsta de 39 de ani din Marasesti.
„Isi bat joc de femei”
Deocamdata, spatiul in care exista Maternitatea la Spitalul Marasesti a ramas nefolosit. Salariile medicilor si ale asistentilor au scazut drastic pentru ca liniile de garda au fost desfiintate. Oamenii din Marasesti discuta despre aceasta tema doar daca sint intrebati, satui sa mai bata la usa autoritatilor si obisnuiti mai degraba cu nevoile si saracia.
„Pe vremea lui Ceausescu nu mai stiau pe unde sa mai puna cabinete, nu cumva sa scape vreun copil prin avort. Acum isi bat joc de femei si se mai intreaba de ce sint atit de putine nasteri”, ne-a declarat Maricica Plesa, in virsta 52 ani din Marasesti.
Pina cind situatia se va rezolva in vreun fel, femeile din Marasesti se trateaza si ele cum pot. Deja au fost scoase de la naftalina moasele comunale si forcepsul. Cit priveste drumul pina la Focsani, in situatii critice, femeile vor sta la coada la salvare, pentru ca in Marasesti nu exista decit doua Ambulante. (Anca GIRNEATA, Doina DAMIEAN)

Comentarii