O noua modalitate de calculare a pensiei

duminică, 14 mai 2000, 23:00
2 MIN
 O noua modalitate de calculare a pensiei

Daca pina acum pensiile se calculau dupa marimea salariului brut din cartea de munca din ultimii cinci ani sau penultimii cinci ani din ultimii ani de activitate, din anul 2001 pensia va fi calculata in functie de toata perioada vietii active a persoanei in cauza.
Potrivit Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii, veniturile bugetului asigurarilor sociale provin din contributiile de asigurari sociale, dobinzi si majorari pentru plata cu intirziere a contributiilor si a altor venituri. Cotele de contributie la asigurarile sociale sint diferentiate in functie de conditiile de munca. Aceste cote se aproba anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. De regula, contributia pentru asigurarile sociale este dedusa cind este efectuata de catre angajator, prin salariul brut trecut in cartea de munca. In cazul somerilor, contributiile de asigurari sociale vor fi platite din fondul de somaj.
Pentru angajatii pe baza unui contract individual de munca, baza de calcul pentru contributia individuala o constituie salariile individuale brute realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile reglemetate prin lege sau prin contractul colectiv de munca.
In schimb, persoanele cu mai mult de doua contracte de munca vor plati contributia de asigurari sociale pentru fiecare din salariile primite sau veniturile declarate in contractul de asigurare sociala de stat. "Noul sistem public de pensie introduce pentru prima data un sistem de puncte prin care cuantumul pensiei la data inscrierii la pensie se determina prin inmultirea punctajului acumulat pe intreaga durata a vietii active cu valoarea anuala a unui punct de pensie. Valoarea anuala a unui punct de pensie se aproba prin legea anuala a bugetului asigurarilor de stat", a precizat Coman Andrei, directorul adjunct pe probleme de protectie sociala al Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala Vrancea.
Precizam ca noul mod de calculare a pensiilor se va aplica persoanelor care se vor pensiona dupa 1 aprilie 2001.
Modul de calcul
Punctele anuale sint calculate in doua modalitati. Se face raportul intre media lunara din anul respectiv a salariilor brute individuale plus sporuri si adaosuri si salariul mediu brut lunar pe economie din anul respectiv. A doua modalitate de calcul este raportul intre venitul asigurat, care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale si salariul mediu brut lunar pe economie din anul respectiv.
De mentionat, punctajul stabilit in maniera descrisa mai sus nu poate depasi 2,5 intr-un an calendaristic. Punctajul total de asigurat se determina prin insumarea punctelor acumulate in fiecare an, pe perioada in care persoana a contribuit la asigurarile sociale de stat.
Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care desfasoara activitati pe baza de contracte individuale de munca sau colective, reprezinta 1/3 din cota de asigurare sociala ce va fi stabilita anual pentru conditiile normale de munca.
In schimb, contributia asigurarilor sociale datorate de angajator reprezinta diferenta de 2/3 fata de contributia individuala de asigurari sociale. (Cristina RUSU)

Comentarii