Oameni cu sase degete la miini si la picioare

joi, 24 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Oameni cu sase degete la miini si la picioare

O mica ciudatenie a citorva dintre locuitori face ca localitatea Mera sa fie cunoscuta drept locul in care se nasc cele mai multe persoane cu sase degete, atit la miini cit si la picioare. Reporterii nostri au facut documentarea in patru familii ai caror membri au fost "inzestrati" de natura cu cite un deget in plus.
Din punct de vedere medical, anomalia este cunoscuta sub denumirea de "polidactilie", o malformatie destul de des intilnita. Anual, la sectia de Ortopedie infantila a Spitalului Judetean se prezinta cel putin 7-8 copii, pentru a scapa de degetele pe care le au in plus.
Doctorii mi-au zis sa nu ma sperii
Daca unii parinti apeleaza la serviciile medicale pentru ca odraslele lor sa devina persoane normale din punct de vedere anatomic, altii, din teama sau pentru ca nu dau prea multa importanta acestui aspect, lasa ca natura sa-si desavirseasca "opera" odata cu ajungerea la maturitate a copiilor.
Asa s-a intimplat si cu doi dintre copiii familiei Gogonel, din satul Milcovelul, comuna Mera. Din cei sase copii ai sotilor Stratona si Constantin Gogonel, doar doi dintre acestia s-au nascut cu un deget in plus.
Gheorghita este in virsta de 15 ani si este al patrulea copil al familiei Gogonel. El a venit pe lume cu trei degete in plus, doua la ambele picioare si unul la mina stinga. "Abia a treia zi dupa ce l-am nascut am aflat ca George are cu trei degete mai mult decit este firesc. Doctorii mi-au spus sa nu ma sperii, pentru ca acest lucru se poate rezolva usor, printr-o operatie. Cind a implinit baiatul doi ani si jumatate, l-am dus la Spitalul Judetean si a fost operat la mina, urmind sa-l duca mai tirziu pentru a fi operat si la degetele de la picioare. Insa, dupa prima operatie am observat ca baiatul avea privirea scurta. Am crezut ca operatia i-a afectat vederea. Asa ca mi-a fost teama sa-l mai operez si la degetele de la picioare", a povestit Stratona Gogonel, mama lui Gheorghita. Ca urmare, baiatul a ramas in continuare cu cele doua membre inferioare dotate cu 12 degete, in loc de 10, toate dezvoltate in mod normal.
"Toate incaltarile ma deranjeaza"
Intrebat de reporterii "Monitorului" daca doreste sa fie operat pentru a scapa de cele doua degete, Gheorghita a raspuns categoric ca nu: "M-am obisnuit asa si nu doresc sa-mi fie taiate. Nu-mi doresc decit o incaltaminte potrivita, pentru ca mereu am probleme. Toate incaltarile ma deranjeaza".
Mama lui spune ca intotdeauna este dificil sa-i cumpere o incaltaminte potrivita, pentru ca laba piciorului este mult mai lata in dreptul degetelor decit la un om normal. Motiv pentru care incaltamintea este cumparata cu aproape patru numere mai mare. "Insa calciiul ii joaca in cizma si bietul baiat abia merge din cauza bataturilor", a mai afirmat Stratona.
Cit despre o incaltaminte facuta la comanda, nici nu poate fi vorba, deoarece mereu duc lipsa banilor. Cind ideea a fost lansata de reporteri, Gheorghita a izbucnit in plins, iar parintii au spus ca pentru ei este imposibil sa-i cumpere o astfel de incaltaminte. Singurul lor venit provine din inchirierea, la diverse persoane, a calului si carutei pe care o au.
Micutul Catalin s-a resemnat
Aceleasi probleme cu incaltamintea le are si Catalin Gogonel, in virsta de 10 ani, care s-a nascut si el cu un deget in plus la piciorul sting. In comparatie cu fratele lui, cel de-al saselea deget nu s-a dezvoltat la fel ca celelalte. Al saselea deget de la piciorul lui Catalin este mai mic si s-a suprapus, din cauza incaltamintei neadecvate, peste degetele normale. Si pentru Catalin a merge incaltat inseamna un adevarat cosmar, dar accepta situatia cu resemnare.
Parintii spun ca nu-si aduc aminte ca, in familiile din care provin sa fi existat cineva nascut cu mai multe degete. "Cei doi baieti sint singurii. Eu ma trag dintr-o familie cu 15 frati, iar sotul meu dintr-una cu 16 frati. Dar toti au fost normali. Si bunicii nostri la fel", a marturisit Stratona.
Intr-o alta familie din Mera, toti cei patru copii s-au nascut cu cite patru degete in plus. Acestia insa au renuntat la degete, in urma unor operatii chirurgicale. Ca o curiozitate, mezinul familiei Dumitru a suferit un accident, in urma caruia si-a mai pierdut inca trei degete.
7-8 cazuri sint operate anual
Medicii spun ca polidactilia este o anomalie ereditara, ce se produce la nivel celular. "Face parte din malformatiile cauzate in special de stress, fumat si alcool. Se poate rezolva chirurgical, fara alte urmari. Este mai mult o problema estetica. Anual vin la sectia de chirurgie infantila aproximativ 7-8 cazuri pentru a fi rezolvate. Incidenta acestor anomalii este destul de mare in rindul populatiei. Multe cazuri ajung sa fie rezolvate, dar tot la fel, multe ramin nerezolvate pentru ca parintii refuza sa-si opereze copiii", a precizat medicul de chirurgie infantila, Gabriel Negoita de la Spitalul Judetean. (Cristina RUSU)

Comentarii