Oprisan, acuzat de furaciuni la vot

marți, 08 iunie 2004, 23:00
5 MIN
 Oprisan, acuzat de furaciuni la vot

Patru partide politice cer anularea alegerilor locale din Vrancea in urma suspiciunilor care au existat in privinta corectitudinii votului. Centralizarea datelor efectuata de catre Biroul Electoral Judetean a dat nastere la multe semne de intrebare. Rezultatele oficiale, prezentate aseara, au dat drept cistigator PSD-ul la Consiliul Judetean Vrancea, cu un numar de 17 mandate din totalul de 33. Potrivit numaratorii paralele efectuate de partidele de opozitie, pe baza proceselor verbale, a rezultat ca PSD a obtinut numai 46% din voturile exprimate duminica. Pe baza acestei centralizari paralele, la care s-au adaugat alte numeroase nereguli, PNL, PUR, PD si PRM au facut contestatie la BEC, in care cer anularea in intregime a alegerilor locale si repetarea scrutinului. Sesizarea va ajunge si la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Biroul Electoral Judetean a prezentat ieri datele finale ale rezultatelor alegerilor locale, dupa mai bine de o zi de asteptare si de suspiciuni in ceea ce priveste centralizarea datelor. Cel mai mare interes a fost in jurul repartizarii mandatelor de consilieri judeteni. Astfel, PSD are 17 consilieri judeteni, PNL – 8, PD – 4, PUR – 2 si PRM – 2. Democratii si liberalii au primit cite un loc in CJ prin redistribuirea voturilor ramase. Din cele 148.778 de voturi valabile pentru CJ 76.636 au fost pentru PSD, PNL – 31.556 , PD – 13.524, PUR – 9.016 si PRM – 9.016. In ceea ce priveste numarul de consilieri locali obtinuti de fiecare partid in Vrancea, PSD a cistigat 508 de posturi de consilier, PNL – 200, PD – 104, PUR – 52, PRM – 43, PNG si PNTCD cite 8, PER si AP cite 3, Forta Democrata – 2, candidati independenti – 2 si Partidul Crestin Democrat – 1. La alegerile pentru functiile de primari, in 44 de localitati alesii au iesit din primul tur. Dintre acestia, 43 apartin PSD, carora li s-a alaturat si primarul PNL din Slobozia Bradului, Valerica Zamfirescu.
Opozitia s-a plins la BEC
Reprezentantii partidelor de opozitie au decis ieri sa conteste in intregime rezultatul alegerilor locale din Vrancea pe baza neregulilor semnalate si a numatorii paralele efectuate. „PNL solicita anularea alegerilor intrucit acestea au fost fraudate de la prima sectie de votare pina la aproape ultima. Niciodata, in Vrancea nu vor putea fi organizate alegeri corecte atita timp cit Marian Oprisan este cel care le patroneaza”, a declarat liderul liberal, Corneliu Momanu, la conferinta de presa organizata in comun de liderii Opozitiei vrincene. In final, contestatia fost semnata de patru partide, respectiv PNL, PRM, PUR si PD. „Coalitia antifrauda”, constituita special pentru a impiedica fraudarea alegerilor locale, nu a functionat cum ar fi trebuit. In timp ce Opozitia a hotarit sa ceara anularea alegerilor, o parte dintre reprezentantii lor din BEJ au semnat procesele verbale cu rezultatele finale ale alegerilor. Liberalii au incercat sa finalizeze ieri o numaratoare paralela, insa nu au reusit deoarece reprezentantii partidelor din sectiile de votare nu au solicitat in scris sa li se elibereze copii dupa procesul verbal cu rezultatele votului. Din acest motiv, ieri s-a declansat o adevarata vinatoare de procese verbale in tot judetul.
Sase incalcari ale legii electorale
Partidele au semnalat in contestatia depusa la BEC sase grave incalcari ale legii electorale, prima dintre ele fiind folosirea ilegala a urnelor mobile. La circumscriptia nr. 44 Ploscuteni, cele 100 de voturi pentru urna mobila nu au fost motivate, au fost scrise de doua sau trei persoane si nu corespund cu semnaturile de pe listele speciale. La sectia de votare nr. 22 Mindresti s-a folosit urma mobila pentru 28 de persoane care nu au solicitat-o. In cazul a sapte persoane, semnaturile si datele de indentificare de pe cereri nu corespund cu cele de pe lista electorala, iar in alte situatii persoanele nu erau acasa. A doua neregula semnalata a vizat faptul ca la BEJ s-au modificat procesele verbale aduse din teritoriu cu votul pentru consilieri judeteni. Luni, la ora 15.00, se arata in contestatie, s-a dispus suspendarea activitatii BEJ de catre presedintele Romica Holbea, fara acordul membrilor, sub pretextul unei defectiuni la sistemul informatic. „Ulterior, prelucrarea datelor de catre personalul tehnic s-a efectuat sub supravegherea lui Marian Oprisan, iar procesele verbale au fost falsificate in mod grosolan, schimbindu-se rezultatul votului pentru Consiliul Judetean, in sensul ca voturile considerate nule au fost declarate ca fiind valabile si inscrise ca voturi exprimate pentru PSD”, se arata in contestatie. Asemenea nereguli ar fi fost inregistrate in 20 de localitati din judet. Conducerea BEJ este acuzata ca nu a vrut sa elibereze copii dupa procesele verbale la comanda PSD. Presedintele BEC Focsani, procurorul Florin Tirlea, este acuzat, la rindul sau, ca a stabilit singur rezultatul alegerilor, fara acordul reprezentantilor partidelor. In cazul a 26 de sectii de votare exista procese verbale care dovedesc ca numarul total de voturi nu coincide cu numarul voturilor obtinute de partide. Disparitia a sase stampile de vot este o alta neregula semnalata. In fine, ultimul din punctele contestatiei face referire la faptul ca presedintele BEJ, judecatorul Romica Holbea, nu a specificat in hotarirea de eliberare a proceselor verbale catre partide cui revine aceasta obligatie, tocmai pentru ca aceasta hotarire sa nu poata fi dusa la indeplinire.
Alegerile s-au vazut „in roz” la BEJ
Judecatorul Romica Holbea, presedintele BEJ, a declarat aseara ca, din punctul sau de vedere, rezultatele finale ale alegerilor locale au fost cele corecte. Intirzierea in centralizarea datelor a fost pusa de acesta pe seama amploarei procesului. „Alegerile au fost corecte, fara doar si poate. Acesta este un raspuns pe care il dau cu sinceritate si cu raspundere morala, nu numai in fata colegilor, care au muncit impreuna cu mine, dar si in fata cetatenilor”, a declarat Romica Holbea. Presedintele BEJ a spus ca nu contesta abaterile de la lege semnalate de obervatorii Pro Democratia, insa acestea trebuiau rezolvate de circumscriptiile locale si de-abia in ultima instanta sa ajunga la BEJ. De asemenea, acesta a precizat ca verificarea buletinelor de vot inainte de deschiderea urnelor nu presupunea si numararea lor, asa cum s-a pretins. Presedintele BEJ a plecat aseara la Bucuresti, la BEC, pentru a valida rezultatele din Vrancea
Un miliard consilierul
In ultimele zile s-a vehiculat tot mai intens posibilitatea ca Marian Oprisan, care isi doreste foarte mult un nou mandat in fruntea Consiliului Judetean, sa puna la bataie sume mari de bani pentru a-si asigura voturile necesare la constituirea viitorului legislativ judetean. Se spune ca baronul ar fi spus in numite cercuri ca ar fi dispus sa ofere un miliard de lei pentru a-si asigura suprematia. Pentru a fi reales, Marian Oprisan are nevoie de 17 voturi, in conditiile in care le-a obtinut deja, potrivit rezultatelor prezentate ieri. „Nu exista rezultat fragil la PSD Vrancea. M-a tras in jos Focsaniul, dar asta pentru ca unii dintre colegii mei s-au imbolnavit de suficienta si nu si-au adus alegatorii la vot. Cit priveste cumpararea consilierilor, sint golanii, minciuni sfruntate. PSD are majoritate si nu are nici o grija in ceea ce priveste constituirea Consiliului Judetean. Poate ca Opozitia vrea sa corupa oamenii PSD, pentru ca sint disperati de viata”, ne-a declarat Marian Oprisan. Acesta spune ca si-ar dori, totusi, sa se repete alegerile pentru a arata ca „Opozitia este penibila”. Cit priveste liderii Opozitiei, acestia cred ca Marian Oprisan ar fi in stare de orice. „Ne asteptam la asa ceva, dar cind i-am pus pe liste, ne-am asigurat ca oamenii nostri nu o sa se vinda. Am convingerea ca nu sint vandabili, pe nici un fel de sume. Speram sa nu fie nici de la alte partide, iar cei alesi sa vrea binele judetului nu sa se imbogateasca pe cai necinstite”, a apreciat liderul liberal, Corneliu Momanu. (Mihai BOICU)

Comentarii