Otraviti cu atropina

marți, 22 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Otraviti cu atropina

Cu citeva zile in urma Sorin, in virsta de 12 ani, a mers impreuna cu mama sa la un medic oftamolog, pentru un control. Acesta i-a prescris baiatului atropina, o solutie folosita ca medicament in cazul afectiunilor oculare. Citeva picaturi de atropina puse in ochi reusesc sa mareasca pupilele, iar efectul acestui medicament persista citeva ore. Medicul i-a recomandat mamei sa dilueze solutia si sa-i puna citeva picaturi in ochi copilului. Ajunsa acasa, din intreaga cantitate femeia a diluat jumatate de flacon iar cealata cantitate a fost pusa in dulap, linga sticluta cu esenta de vanilie.
Duminica, mama baiatului a vrut sa pregateasca copiilor ei paste cu lapte. Vrind sa dea aroma pastelor femeia a deschis dulapul si, din greseala, a pus mina pe flaconul de atropina, in loc de cel cu esenta de vanilie, aflat alaturi. Pastele astfel preparate au ajuns pe masa, la indemina copiilor. Din nefericire, Sorin a fost cel care a mincat doua portii si in acest fel a inghitit o cantitate mai mare de atropina. "Nu stiu cum s-a intimplat. Pur si simplu s-a intimplat din greseala. Nu stiu cum, dar a fost pusa in acelas loc cu esentele", ne-a declarat mama baiatului.
Copilul cel mic al familiei, in virsta de doi ani si sapte luni, nu a mincat paste cu lapte. In cazul lui, atropina ar fi fost fatala. Desi au mincat si ei din castronul cu paste, tatal si mama copiilor nu au patit nimic, astfel incit nici nu a fost necesara internarea lor in spital. "Acest caz ne-a creat probleme deosebite intrucit copilul a fost in coma si putea sa moara. Atropina provoaca o stare de agitatie, convulsii si delir. Pentru imobilizarea lui a fost nevoie de sase persoane, care sa-l tina ca sa-i putem face spalaturi gastro intestinale. In timpul acestor convulsii, daca nu se intervine, pacientul poate face imediat stop cardiorespirator. Pe linga starea de agitatie deosebita pe care o provoaca, ce este mai grav e faptul ca persoana devine imediat tahicardiaca cu un puls ce depaseste 100 de batai", ne-a declarat medicul Mihail Cirstea, seful sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva.
Medicii sustin ca in prezent, starea copilului este buna, dar, pentru mai multa siguranta va mai ramine sub observatie.
Cazuri de acest gen au mai fost semnalate in judetul Vrancea. Spre deosebire de acesta, intoxicatia a survenit in urma consumului unei cantitati de ceai de matraguna, o planta care contine atropina. De cele mai multe ori victimele sint persoane din mediul rural care confunda matraguna cu potbalul, o planta comestibila. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii