Pasarile si animalele de curte subtiaza ajutorul social al sarmanilor

miercuri, 26 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Pasarile si animalele de curte subtiaza ajutorul social al sarmanilor

Printr-o hotarire emisa la inceputul acestui an, Consiliul Local Focsani a stabilit ca o rata care macane in batatura unui solicitant de ajutor social aduce acestuia un venit anual de fix 68.667 de lei. Daca bietul om are in cotineata si o gaina, asta inseamna inca 85.840 de lei pe an. Autoritatile locale au pus la mare pret salvatoarele Capitoliului – gistele – stabilind ca un asemena exemplar produce de 103.013 lei, valoare depasita in 12 luni doar de curci, care aduc stapinului un venit de 128.739 de lei.
Daca pe om l-a pus pacatul sa adaposteasca in ograda proprie o vaca sau o bivolita trebuie sa stie ca, la stabilirea ajutorului social, se va scadea venitul anual pe care – dupa parerea autoritatilor – animalul i-l aduce, si anume peste 2,5 milioane de lei.
Dupa criteriile de evaluare ale Consiliului Local, boii si bivolii sint estimati ca produc 4,2 milioane de lei, valoare ce scade vertiginos in cazul taurasilor (1,7 milioane de lei), a viteilor pina la 6 luni si a porcilor (858.000 de lei).
In cazul in care aspirantului la ajutor social ii behaie pe linga casa o oaie sau o biata capra mai treaca-mearga, atita timp cit venitul anual stabilit de consilieri ca le-ar aduce acestea este de numai 171.702 lei. Trebuie spus, insa, ca va fi total neinspirat sa ceara sprijin Primariei daca in curte ii tropoteste un cal. Indiferent de sexul acestuia, s-a stabilit prin Hotarirea Consiliului Local ca animalul aduce posesorului un venit anual de peste 5,1 milioane de lei. Din categoria cabalinelor, potrivit autoritatilor locale, si catirul poate scadea cunatumul ajutorului social. La calculul acestei sume se va scadea venitul de peste 2,5 milioane de lei stabilit ca fiind prestatia dobitoacei intr-un an intreg. Dintre toate cabalinele, magarul este cel mai prost cotat. Totusi, consilierii au hotarit ca animalul sporeste venitul stapinilor cu 1,7 milioane de lei.
N-au scapat din vizorul consilierilor nici posesorii familiilor de albine care solicita ajutor social. Ei vor primi in acest caz ajutorul mai saracut cu 128.739 de lei, cit a fost stabilit venitul anual produs atit de albine, cit si de nurci si nutrii.
Ajutoare sociale pentru 760 de focsaneni
Nu se stie exact citi din beneficiarii ajutorului social din Focsani au vreunul din animalele sau pasarile aducatoare de venituri. Este, insa, posibil ca unii dintre ei sa-si ascunda productivele vietuitoare de ochii celor care fac verificarile de rigoare pentru a-i incadra in categoria celor asistati de stat.
Actualmente, in urbea noastra primesc ajutor social aproximativ 760 de oameni. Din cele 294 de dosare existente in acest sens la Primarie, 71 au fost deja suspendate. Acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele in cauza nu si-au respectat obligatia de a aduce de la Directia Muncii o adeverinta din care sa rezulte ca sint inca in evidentele instituteiei amintite si nu au un loc de munca.
"Daca nu aduc periodic la noi aceasta adeverinta, ajutorul social se sisteaza. Luna trecuta s-au facut platile pentru ultimele trei luni de zile. Ajutorul social ar trebui sa se dea lunar, insa nu sint bani. Din acest motiv am redus suma pina la 30% si facem platile la 3 luni, ca sa inteleaga si omul ceva din acesti bani", a declarat Cicerone Stoicescu, seful Autoritatii Tutelare din Primaria Focsani, care a precizat ca pentru plata integrala a ajutorului social ar fi necesari lunar 66 milioane de lei. Ori, aceasta suma a insemnat la ultima plata doar 30% din cit li se cuvenea asistatilor pentru 3 luni. "Ajutoarele nu au fost indexate anul acesta, asa incit cuantumul a ramas acelasi din trimestrul IV al anului trecut. Conform legislatiei in vigoare, ajutorul social pentru o persoana este de 166.500 de lei, pentru doua persoane 299.800 lei, pentru trei persoane 418.500 de lei, pentru patru persoane 525.700 de lei, iar pentru cinci persoane 625.300 de lei. In cazul in care sint familii cu mai mult de cinci membrii, pentru fiecare persoana in plus se mai dau cite 92.700 de lei", a spus Cicerone Stoicescu.
Multi prefera cantina saracilor
Potrivit afirmatiilor sefului Autoritatii Tutelare a Primariei Focsani, numarul celor ce primesc ajutoare sociale a scazut fata de cel de anul trecut. Oamenii sarmani prefera sa aleaga masa la Cantina Saracilor, decit sumele cuvenite ca ajutor social.
Neindexate de anul trecut si primite o data pe trimestru, acestea nu le pot da nici macar certitudinea ca vor putea minca pe cont propriu o luna intreaga. (Laura BREANA)

Comentarii