Patru blocuri invadate de furnici indiene

marți, 01 februarie 2000, 00:00
5 MIN
 Patru blocuri invadate de furnici indiene

Locatarii a patru blocuri de pe strada Longinescu sint terorizati de o specie de furnici indiene, extrem de periculoasa si de rara in Europa: furnicile Faraon (Monomorium pharaonis linnaeus, in denumire stiintifica). Milioanele de vietati minuscule, cunoscute si sub numele de "furnicile corabiilor", au napadit locuintele oamenilor, care nu mai stiu cum sa scape de ele. Mici, de maxim doi milimetri lungime si de culoare galbui-rosiatica, sint un adevarat cosmar pentru locuitorii din zona. "Nu putrem lasa nimic pe masa. Daca lasi o singura bucatica de piine, o acopera furnicile. Mi-au mincat pina si florile. Au intrat peste tot in casa. De patru ani tot cumpar si dau cu solutii si sprayuri si tot nu mor. Au intrat si in sifoniere, in haine, in lenjerie, peste tot", ne-a spus Ana Cotroceanu, o locatara din blocul 27, in timp ce, disperata, alunga furnicile de pe masa cu dosul palmei.
Un sef de scara aliat cu furnicile
In urma unui telefon primit la redactie, de la cineva din zona, reporterii au constatat pe viu existenta nenumaratelor insecte in apartamentele de pe strada Longinescu. Pina si in scara blocului, desi afara era un ger cumplit, furnicile misunau nestingherite. In apartamente erau mult mai multe. Oriunde ti-ai fi intors privirea era imposibil sa nu zaresti citeva. Totul parea un decor bine aranjat, unde ar fi urmat sa se faca un film de groaza.
In blocul nr. 27, de pe strada Longinescu, unde apartamentele sint pline de suratele termitelor, seful de scara, Vasilica Pavel, a negat existenta insectelor. "Au fost aici si cei de la Sanepid, dar noi nu avem furnici. In celelalt capat al strazii sint". Sotia sa, mult mai panicata, ne-a spus ca "este treaba celor doua doamne de la Directia de Sanatate Publica. Eu nu va pot spune mai mult".
Disperati ca nu mai scapa de insecte, citiva locatari ai blocului 27 au mers la Directia de Sanatate Publica sa ceara ajutorul unui specialist. Entomologul Directiei de Sanatate Publica le-a cerut sa-i aduca macar una din vietatile cu pricina, ca sa o cerceteze.
"Se hranesc cu carne, singe si puroi"
Insecta a fost identificata de specialistii Institutului de Sanatate Publica Bucuresti drept furnica "faraon", o specie exotica ajunsa, probabil in bagajele vreunui turist, la Focsani. Angajatii Directiei Sanitare au lipit citeva afise in zona respectiva, dar anunturile au disparut imediat. Reporterii nostri au gasit un afis doar in casa unui locatar din blocul 25. Directia de Sanatate Publica atentioneaza, prin intermediul afisului, ca furnica Faraon provoaca "mari pagube economice prin consumul si poluarea alimentelor". Prefera carnea, singele si puroiul, deplasindu-se pe distante mari, pina la cinci etaje de la cuib si patrunzind peste tot. Genereaza un disconfort deosebit si vehiculeaza microbi ce pot cauza imbolnaviri. Un cuib are intre 200 si 300 de regine, care sint hranite de furnicile lucratoare", se arata in materialul intocmit de DSP.
Furnici perfide
In literatura de specialitate, furnica "faraon" este descrisa drept una din cele mai prolifice si perfide fiinte. O colonie de furnici are aproximativ 300.000 de membri. Periodic, o parte din regine si furnicile lucratoare migreaza si formeaza o alta colonie. In general, prefera casele, hotelurile, spitalele si magazinele unde au si o sursa de caldura. In ceea ce priveste lipsa hranei, sint foarte rezistente. Ele pot supravietui fara mincare intre sase si opt luni. In spitale pot contamina materialele sterile si pot transmite cu predilectie stafilococi si alti virusi, care genereaza infectii de toate tipurile, de la pneumonii la meningite. Entomologul Gabi Corduneanu, de la Directia de Sanatate Publica Vrancea, ne-a declarat ca furnicile "faraon" pot declansa epidemii. Ea a explicat ca nu a informat mai devreme mass-media de existenta acestor insecte, deoarece nu a vrut sa se creeze o psihoza, mai ales ca, in perioada cind Sanepidul a fost sesizat, toata lumea era ingrijorata de perspectiva cutremurului prezis de Hincu.
"Furnica faraon, a zecea plaga a Egiptului"
"Furnica faraon este o specie de import adusa cu marfurile. Originara din India, este cunoscuta din antichitate ca fiind a zecea plaga a Egiptului. A patruns in Europa in urma cu un secol si jumatate. Calatoreste cu trenul si vaporul. Ceea ce o diferentiaza net de furnicile noastre este rezistenta la tratament. Nici un pesticid uzual nu o poate distruge, pentru ca acesta ataca doar lucratoarele. In acest moment, cea mai dificila problema este procurarea produsului adecvat. Este vorba numai de produse din import, foarte scumpe, si trebuie gasita firma care sa vrea sa le importe, evident cu bani", ne-a declarat entomologul Gabi Corduneanu.
Demersurile Directiei Sanitare bat insa pasul pe loc. Pe 24 ianuarie a.c., conducerea Directiei de Sanatate Publica a trimis Primariei o adresa prin care anunta existenta furnicilor "faraon" si cerea bani pentru combatere. Adresa a ajuns la viceprimarul Cezar Mihailescu abia pe 27 ianuarie, dar pentru ca nu se preciza suma ceruta, Directia de Sanatate Publica nu a primit un leu. "Cind ne vor spune de ce fonduri au nevoie pentru combaterea furnicilor, le vom da. Este o prioritate si nu trebuie sa asteptam pina va fi votat bugetul", ne-a declarat, ieri, viceprimarul Cezar Mihailescu.
Capcane cu jeleu de mere
Asadar, specialistii Directiei de Sanatate Publica Vrancea cauta, in prezent, antidotul furnicilor Faraon. Reporterii nostri au descoperit, pe Internet, o reteta folosita de cercetatorii japonezi. Acestia, confruntati si ei cu problema furnicilor "faraon", sustin ca au pus la punct o metoda eficienta de combatere: cladirea trebuie examinata cu atentie, iar sirul de furnici indica unde anume este colonia; cea mai eficienta combatere are loc iarna, cind furnicile nu se deplaseaza prea mult de locul in care stau reginele; o data gasit, "cuibul" este izolat printr-o imprejmuire din hirtie autoadeziva (asemanatoare capcanelor pentru muste) sau un inel de petrol. In interiorul imprejmuirii se pune o "capcana momeala", pentru lucratoare, facuta din acid boric (solutie cu concentratia de 99%) amestecat cu jeleu de mere. Dupa ce lucratoarele s-au invatat cu jeleul, se da cu un insecticid: Ficam76 – denumirea comerciala a bendiocarbului. Ca tratamentul sa dea rezultat, furnicile nu trebuie deranjate ci lasate sa manince toata momeala. (Cristina RUSU, Monica GRIGORE, Eugen RUSU)

Comentarii