Primul muzeu dedicat veteranilor, inaugurat de Regele Mihai

luni, 08 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 Primul muzeu dedicat veteranilor, inaugurat de Regele Mihai

Regele Mihai I si Regina Ana au inaugurat ieri, la Marasesti, cu prilejul „Zilelor orasului”, primul muzeu dedicat veteranilor romani. Regele Mihai, insotit de suita sa, a fost asteptat in fata Casei de Cultura „Emanoil Petrut” de autoritatile locale, dar si de veterani de razboi, admiratori sau pur si simplu curiosi. Dupa ce a primit titlul de „Cetatean de Onoare” al Marasestiului, Regele Mihai a taiat panglica inaugurala a Muzeului Veteranului Roman, situat la etajul Casei de Cultura. Dupa scurte discutii protocolare, alaiul regal a vizitat apoi Mausoleul Eroilor din Marasesti, ridicat in cinstea eroilor cazuti aici in primul razboi mondial. Pesedistii nu au ratat o intilnire ce se va consemna in paginile de istorie, pentru a imparti pliante si calendare cu candidatii Uniunii PSD^PUR la alegerile din aceasta toamna.
Meritul pentru infiintarea Muzeului Veteranului Roman din Marasesti ii apartine aproape in totalitate presedintelui Uniunii Veteranilor de Razboi si a Urmaselor Veteranilor din Romania, Stefan Cucu. Bucuresteanul spune ca ideea infiintarii unui astfel de muzeu a pornit de la tatal sau, care a luptat pentru independenta Romaniei pe frontul de la Marasesti si a dorit ca toate medaliile, decoratiile si diplomele primite atit de el, cit si de tatal sau sa ramina marturie a vremurilor apuse. „Tatal meu a luptat descult, in izmene si in camasa pe frontul de la Marasesti. Inca de mic, mi-a povestit despre eroismul cu care romanii si-au aparat tara si, in memoria lui, am luat initiativa de a infiinta primul muzeu de acest gen, aici, la Marasesti. Oricine are marturii, acte, diplome, decoratii sau medalii sint invitati sa le aduca in acest muzeu pentru a ramine pentru generatiile viitoare si pentru istorie”, ne-a spus Stefan Cucu. Nemultumirea cea mai mare a lui Stefan Cucu a fost aceea ca nicaieri in muzeul veteranilor nu s-a mentionat faptul ca toate exponatele au fost donate de el. Mai mult, acesta spune ca a cumparat si mobilierul si ca singurul sprijin l-a avut din partea Primariei Focsani, care l-a ajutat in demersurile sale cu suma de 5 milioane de lei. „Tot ce se afla aici este donat de mine si nu scrie nicaieri acest lucru. Mai mult, primarul Marasestiului isi asuma mare parte din merite pentru deschiderea acestui muzeu, pe inscriptia postata la intrarea in incapere”, a mai spus dezamagit veteranul „Muzeul Veteranului Roman s-a constituit … cu aportul substantial al dlui Emilian Brasov…”, se arata in Actul de Constituire al muzeului.
Reginei i-a intrat o piatra in pantof
Majestatii Sale, Regele Mihai I, i-a fost conferit, din partea Consiliului Local si a Primariei Marasesti, titlul de „Cetatean de Onoare” al orasului Marasesti. Acesta a tinut sa aminteasca „o fila de istorie ce s-a scris cu singele ostasilor cazuti pe frontul de la Marasesti pentru cistigarea independentei Romaniei”. Regele nu a schitat insa nici un gest care sa dea de inteles ca a fost incintat de ceea ce a vazut la Marasesti. „In efortul pentru independenta si unitatea nationala am fost nevoiti sa trecem prin nenumarate razboaie si batalii. Unele au fost necesare pentru dreptul nostru la existenta, altele ne-au fost impuse de alte natiuni. Dar cred ca nici un roman nu va pune la indoiala semnificatia speciala a Primului Razboi Mondial din istoria noastra, curajul unic al soldatilor nostri in bataliile care s-au dat in apropierea acestui loc si imensa realizare a tuturor romanilor, supremul sacrificiu al natiunii noastre condusa, pe vremea aceea, de bunicul meu, Regele Ferdinand”, a declarat la Marasesti Mihai de Hohenzolern. Alaiul regal a facut o scurta vizita la Mausoleul din Marasesti, considerat unul dintre cele mai frumose monumente de acest gen din Europa. Din pacate constructia Mausoleului a avut de suferit in urma cutremurelor si, implicit, prin peretii constructiei au aparut infiltratii, probleme despre care a fost informat si Regele Mihai I, chiar de catre seful Directiei de Cultura Vrancea, Gheorghe Vlajie. Mausoleului din Marasesti adaposteste osemintele a peste 5.000 de soldati, dintre care doar 1927 cu identitate cunoscuta. Dupa cum se stie, in primul razboi mondial, intre lunile iulie-august 1917, armata germana, incercind sa strapunga frontul rom?no-rus si sa ocupe teritoriul Rom?niei dintre Siret si Prut, dezlantuie la Marasesti o puternica ofensiva. Desi inferiori numeric, dupa lupte inversunate, rom?nii reusesc sa respinga atacul armatelor germane. In amintirea acestei victorii s-a inaltat Mausoleul Marasesti, iar acum, in 2004, Muzeul Veteranilor de Razboi. Desi s-a aratat emotionata de cele vazute in mausoleu, regina Ana nu a ezitat sa se aseze pe un scaun si sa-si scoata piatra care-i intrase in pantof.
In acest timp, pentru a doua oara, regele Mihai a semnat in cartea de onoare, intrucit a mai vizitat Mausoleul Marasesti in 1997.
Pesedistii fac campanie profitind de evenimentele istorice
Presedintele Uniunii Veteranilor de Razboi si a Urmaselor Veteranilor, Stefan Cucu, a declarat la Marasesti ca regimul comunist nu a disparut inca si ca a trimis un memoriu catre presedintele si prim ministrul tarii pentru a primi sprijin in vederea ridicarii unui „monument al crimelor comunismului”. „Comunismul nu a disparut inca. Am scris presedintelui Ion Iliescu si premierului Adrian Nastase pentru a obtine sprijinul financiar pentru a construi un monument al crimelor comunismului. Daca nu imi vor raspunde voi considera ca sint complici”, a declarat Stefan Cucu. Asa cum le este obiceiul, pesedisti din „garnizoana” Focsani au profitat de admiratorii regelui strinsi in fata Casei de Cultura din Marasesti si au impartit manifeste si calendare electorale pentru promovarea partidului de guvernamint. De altfel, candidatul la scaunul de deputat din partea Uniunii PSD^PUR, George Baesu, alaturi de concurentul pentru un loc de senator, Angel Tilvar, au profitat din plin din faptul ca admiratorii Regelui s-au strins in fata Casei de Cultura, cerindu-le sa-i voteze. (Marius GRIGORESCU)
„Sezatoare culturala” la Mrasesti
u scriitorii au „protestat fata de neglijarea culturii”
„Salonul national al literelor vrincene” a fost gazduit si in acest an de
Casa de Cultura „Emanoil Petrut” din Marasesti. „Sezatoarea
scriitorilor” a debutat simbata cu un moment de reculegere in memoria scriitorului Corneliu Fotea, „cel care a fost un mentor pentru cultura vrinceana”, dupa cum a spus Gheorghe Istrate, cunoscut poet si prieten al cenaclului literar vrincean. „Sa varsam o lacrima pentru prietenii nostri care au plecat mai departe”, a spus Gheorghe Istrate. Moderatorul manifestarii a fost scriitorul Gheorghe Neagu. El s-a aratat mindru ca la cea de-a patra editie a Salonului s-au putut reuni foarte multi scriitori vrinceni si a facut posibila prezenta unor nume mari ca Cezar Ivanescu, reprezentantul Editurii Junimea, Valeriu Stancu, scriitor la Revista Cronica, Casian Maria Spiridon, redactor la Convorbiri Literare. Danut Ghimpu si Mihai Neacsu au abordat o tema de mare interes pentru scriitorii contemporani si anume lipsa cititorilor. Cei doi au „protestat fata de neglijarea culturii”, criticind editurile de carti didactice si programele partidelor politice care nu s-au gindit si la cultura si la promovarea acesteia. In cadrul cenaclului au fost lansate citeva volume de poezie si proza, remarcindu-se tinarul prozator Horia Sibisteanu, un scriitor de numai 17 ani care si-a lansat primul volum de proza scurta, „A saptea viata”. Cel mai important premiu a fost acordat Irinei Mavrodin, „doamna a literaturii romane, care ne grabeste sa intram intr-o literatura normala”, cum a fost remarcat Gheorghe Istrate. Ea a primit premiul „Opera Omnia”, acordat pentru intreaga sa activitate in cultura romineasca. Tot la intilnirea scriitorilor, Virgil Panait si-a lansat volumul bilingv romano-francez, „Deposedarea de timp”, si au mai fost prezentate cartile lui Gheorghe Istrate si a Liviei Liliana Sibisteanu. Copiii din Centrul Educational de Zi din Marasesti au prezentat in cadrul Salonului o expozitie de desen si pictura. (Andreea NEGOITA)

Comentarii