"Exista un cerc de suspecti"

joi, 08 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 "Exista un cerc de suspecti"

Zeci de ofiteri specializati, din toate serviciile Politiei, lucreaza la ancheta pentru prinderea autorului sau autorilor atentatului asupra maiorului Lupu. Exista deja un cerc de suspecti si sint investigate posibilele legaturi intre dosarele sensibile aflate in lucru la Parchet, Politie sau Garda Financiara si grenada gasita in Opel-ul politistului de la Economic. Acesta a fost pus, impreuna cu familia, sub paza permanenta si sint verificate toate ipotezele si puse cap la cap sesizarile mai vechi ori amenintarile primite de-a lungul timpului. Tentativa de omor asupra ofiterului constituie, conform ultimelor reglementari legislative un act de terorism, pedepsit cu pina la 30 de ani inchisoare.
"Nu s-a reusit intimidarea"
"Prin atentatul esuat nu s-a reusit ceea ce se urmarise de faptuitori si de cei care au comandat acest act, ba din contra s-a intarit spiritul de solidaritate nu numai intre politisti, ci in special intre politisti si cetateni", spune locotenent colonelul Silviu Grosu, inspectorul sef al IPJ Vrancea. La Focsani s-a deplasat unul dintre adjunctii sefului Inspectoratului General al Politiei, impreuna cu specialisti de la toate serviciile. "Exista deja un cerc de suspecti, atit din tara cit si persoane straine", spune capitan Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea. "Ne-am repliat si ne stringem rindurile iar moralul colegilor este in crestere si asta se vede si pe strada, aproape la fiecare colt este un politist", declara ea. Se pare ca ofiterul devenise incomod pentru unii oameni din lumea afacerilor cu putere financiara mare astfel ca maiorul Nicolae Lupu a fost pus, impreuna cu familia, sub paza permanenta.
Act de terorism
"Verificam absolut toate variantele din cauzele pe care le avem in lucru pentru a putea descoperi orice legaturi", spune Ion Lefter, seful Parchetului Judetean Vrancea. Ancheta este de competenta procurilor vrinceni care asteapta ca organele specializate – SRI-ul si UM 0962 – serviciul de informatii al Ministerului de Interne sa aduca, prin mijloace specifice, primele date. Infractiunile comise, "tentativa la omor calificat si nerespectarea regimului materiilor explozive" constituie in plus si acte de terorism. Data fiind intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 144 din 25 octombrie a.c., pedeapsa maxima, de 25 de ani pe care o risca autorul se mareste in acest caz la 30 de ani. De citeva zile se fac verificari, impreuna cu specialistii de la Garda Finaciara si Directia de Finante in dosarele care vizeaza criminalitatea economico-financiara, evaziunile fiscale, comertul ilicit cu cereale, alcool si produse petroliere.
Din mediile de afaceri…
In mediile anchetatorilor se vorbeste deja de "clanul Stan", "oameni de afaceri" vrinceni specializati in infiintarea de firme, urmate de cesionarea partilor sociale imediat dupa contractarea unor datorii de ordinul miliardelor. In ultima perioada, sapte astfel de societati ale familiei Stan sau apropiatilor au fost trecute pe numele unor cetateni arabi sau din Republica Moldova, lasind in urma datoriile. Arestat si cercetat pentru inselaciune, Teodor Stan a fost pus in libertate de judecatori in timpul cercetarilor, dupa ce "reusise" o afacere de doua miliarde. El a cumparat 100 de vagoane de vin, dupa care si-a vindut firma unui moldovean. Acesta a disparut fara urma, dupa ce a folosit un pasaport fals. Banii nu au mai ajuns niciodata la vinzator (Statiunea de Vinificatie Odobesti) iar pe numele cetateanului moldovean al carui pasaport a fost folosit s-a emis un mandat de arestare. Surpriza anchetatorilor a fost deplina, cind au incercat sa-l salte, de la Chisinau, pe un cetatean onorabil al Republicii Moldova caruia i se furase pasaportul de citeva luni. Tot spre Moldova duce si BMW-ul parcat linga masina politistului de la Economic cu citeva zile inainte de atentat. (Radu TOMESCU)

Comentarii