"Nu avem cu ce opera"

joi, 20 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 "Nu avem cu ce opera"

Fesele, compresele si manusile chirurgicale, materialele consumabile de baza pentru orice unitate spitaliceasca, tind sa devina o raritate la Spitalul Judetean. Pentru a depasi situatia de criza asistentele folosesc bucati din cearsafurile date la reforma pentru pansarea bolnavilor. De aproape o luna medicii de la sectiile cu specific medico-chirurgical au inaintat zeci de referate prin care solicita conducerii spitalului sa fie aprovizionati in functie de necesitati. Solicitarile lor au ramas fara raspuns, din cauza crizei financiare prin care trece Spitalul Judetean si intregul sistem de sanatate romanesc.
Bolnavii din sectiile Chirurgie, Anestezie si Terapie Intensiva, Chirurgie Infantila, Ortopedie, Chirurgie plastica si reparatorie care au suferit arsuri, degeraturi, diferite interventii chirurgicale sau fracturi trebuie sa vina cu fese de acasa pentru a fi pansati la Spitalul Judetean. De aproape o luna aprovizionarea cu materiale consumabile a acestei unitati sanitare este deficitara. Cea mai grava situatie se inregistreaza la sectia Ortopedie, unde medicii spun ca, incepind de astazi nu vor mai putea opera bolnavii. "Mai avem citeva fese si comprese pentru doi bolnavi. Daca miine (astazi – n.r.) vom avea cinci bolnavi care au nevoie de interventii chirurgicale, va rog sa nu ma intrebati ce voi face pentru ca nu stiu. Probabil o sa ma uit la ei si o sa le spun ca nu am cu ce. Nici cu gipsul nu stam prea bine, ca sa nu mai zic de fese gipsate care lipsesc de mult timp", ne-au declarat medicii de la sectia Ortopedie.
Bolnavi pansati pe datorie
La sectia Chirurgie plastica si reparatorie, zilnic celor 15 bolnavi trebuie sa li se panseze ranile astfel incit sa nu se infecteze. Pentru ca nu au avut materialele consumabile necesare, medicii si asistentele s-au imprumat de la celelate sectii. Pina ieri, "datoria" era de 400 de metri de tifon. In urma cu aproape o saptamina in aceasta sectie au fost internati trei bolnavi, care au suferit arsuri foarte grave pe suprafete mari. Numai pentru acestia este nevoie zilnic de 25 de metri de tifon pe care cu greu asistentele reusesc sa-l procure. "Au fost mai demult situatii cind am trimis bolnavii sa cumpere tifon de la farmaciile din zona. Multi nu au fost nemultumiti dar nu am avut ce sa facem", povestesc asistentele.
Chiar daca s-au mai confruntat cu astfel de crize, cadrele medicale sustin ca de fiecare data a existat o rezerva minima pastrata pentru urgente. Insa, de citeva zile acestea s-au terminat. Singurele sectii care mai au cit de cit tifon pentru pansament sint Unitatea de Primire a Urgentelor si Blocul operator, dar chiar si aici se folosesc cu zgircenie, de teama ca in urmatoarele zile nu vor mai avea cu ce sa panseze bolnavii.
Asistenti fara manusi chirurgicale
O mare parte dintre cadrele medicale sint obligate sa acorde asistenta medicala fara manusi chirugicale, desi regulamentul este foarte dur in aceasta privinta. "Ne punem viata in pericol. Nu pot sa ma duc la un bolnav fara manusi. E in joc viata mea", spun asistentii.
Regulile privind acordarea asistentei medicale precizeaza ca pentru orice activitate medicala personalul trebuie sa poarte manusi chirurgicale. Impinsi de situatie multi spun ca au ingrijit bolnavii si fara manusi pentru ca nu au avut incotro, cu toate ca si pentru o singura injectie ei ar trebui sa-si protejeze miinile. (Anca GIRNEATA)

Comentarii