Razboiul baltilor

marți, 12 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Razboiul baltilor

Mindresti, cartierul rural al municipiului Focsani, risca sa devina o zona incandescenta a nemultumirilor din plan local. Din cauza insistentelor cetatenilor, insusi primarul Decebal Bacinschi s-a intilnit luni seara cu o parte din mindresteni, insotit fiind de cei doi viceprimari, de secretara CL Luminita Nicolau, si chiar de Gheorghe Vasilescu, directorul CUP. Incercarile primarului de a etala recentele realizari si proiectele de viitor privitoare la zona s-au lovit insa de problema care ii adusese de fapt la intilnire pe cele citeva zeci de cetateni. Oful celor mai vehementi dintre localnici are ca punct de plecare concesionarea baltilor de la Mindresti de catre fostul sef al fermei piscicole, Gelu Serban.
Vechiul islaz al satului, subiect de scandal
Locuitorii cartierului contesta modul in care s-a facut privatizarea fostei Piscicola, fara a fi luat in considerare faptul ca terenurile aflate sub luciu de apa au apartinut cindva comunitatii, ca imas comunal. Mai mult, localnicii doresc ca vitele lor sa poata paste pe terenurile care acum nu sint acoperite de apa si sa se se poata adapa din baltile actualei SC Acvacult. "Am fost in audiente de multe ori la Primarie sa ridicam aceasta problema, am adus chiar un tabel de semnaturi. Este terenul parintilor nostri, unde odinioara era islazul, erau si fintini. Noi, cetatenii din Mindresti Moldova, Mindresti Munteni si Satu Nou nu am avut balti, am avut islaz pe care il vrem acum inapoi pentru ca nu avem unde sa ne hranim vitele. Pasunea pe care o administreaza acum Primaria este rosie, uscata si ne mor vitele de foame", a spus primarului unul din tarani.
Intentia primarului de a media disputa dintre localnici si noul concesionar al baltilor a fost depasita de vehementa cu care unii mindresteni si-au sustinut pozitia. Chiar vadit iritat de tonul contestatarilor, si dupa o izbucnire de genul "eu nu am treaba cu balta", Decebal Bacinschi a fost de acord sa ii sustina in demersurile pe care le-ar putea face pe cale legala. "Este proprietate privata si eu, ca Primarie, nu pot interveni. Vom incerca impreuna sa facem o documentatie pe care, prin Prefectura, sa o trimitem la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Administratiei Publice. Poate, pornind aceste cazuri, va aparea o reglementare cu privire la astfel de terenuri. Eu va promit ca merg cu dumneavoastra pina la minister", i-a linistit temporar primarul pe mindresteni.
Stapinul baltilor respinge acuzatiile
Starea tensionata de la Mindresti este insa departe de a se fi terminat prin intilnirea satenilor cu intreaga conducere a executivului local. Gelu Serban, actualul concesionar al celor 98 de ha de balti, a facut plingeri la Politie si Parchet sub motivul ca este amenintat de sateni. Fostul sef de ferma al baltilor de la Mindresti afirma ca, din acest motiv, nu isi poate desfasura activitatea in conditii normale. Serban spune ca toate acuzatiile taranilor sint false dar ca, cu toate intentiile sale de a investi in piscicultura, ar putea ceda o parte din terenul respectiv doar daca legea ii va impune acest lucru. "Anul trecut am avut chiar un contract de comodat cu Primaria, prin care puneam la dispozitie 40 de hectare de teren pentru a paste vitele din sat. Ei au intrat insa si in bazinele populate cu puiet, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca intr-o luna de zile, din cauza sutelor de animale care s-au adapat, nivelul apei din balti a scazut cu 15 centimetri. Dupa un calcul, zilnic s-au consumat peste 10 tone de apa", a declarat reporterilor nostri Gelu Serban.
Actualul proprietar al "Acvacult", urmasa defunctei "Piscicola" Focsani, spune ca nu stie ca terenul pe care se afla acum baltile sa fi fost in vechime islaz. "Nu stiu daca satenii au acte, eu chiar i-am invitat in trecut la discutii pentru ca dupa concesioane sa nu ma trezesc cu probleme de acest tip", pretinde Serban.
Concesionare fara licitatie
Concesionarea baltilor de la Mindresti dateaza din decembrie 2000, cind Agentia Domeniilor Statului a incheiat un contract in acest sens, pe o perioada de 49 de ani, cu fostul sef al Fermei Piscicole, Gelu Serban. Acesta din urma recunoaste insa ca la data respectiva nu a avut loc vreo licitatie. "Am avut drept la negociere directa ca sef de ferma unde lucrez de 20 de ani. Punerea efectiva in posesie s-a facut in 12 ianuarie 2001 si de atunci am reusit alimentarea a doar doua bazine din cele cinci ale fermei. Din acest punct de vedere noi sintem dependenti de canalul Sturza, pentru ca alimentarea prin canalul de irigatii al RAIF este foarte scumpa", a declarat Serban. Patronul "Acvacult" respinge si acuzatiile privind datoriile de miliarde pe care le-ar fi avut ferma in momentul concesionarii. "Creantele se ridica la 900 de milioane de lei, insa doar 200 sint datorii efective, restul sint penalitati la plata TVA si CAS", a afirmat el.
Cit priveste contractul de concesiune, clauzele lui se refera la plata anuala, pentru fiecare hectar concesionat, a unei sume echivalente cu 260 kg de griu, pret stabilit dupa cotatia la bursa. Redeventa, care este platita in transe trimestriale, se ridica deci la maximum 100 milioane anual.
Primaria, mama vitrega?
Un recent act normativ complica si mai mult situatia baltilor de la Mindresti, cel putin din punctul de vedere al satenilor, care isi doresc inapoi vechiul islaz exploatat in devalmasie de stramosii lor. Conform Legii 192/2001, privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura, schimbarea folosintei unor astfel de terenuri se face doar cu aprobare de la minister si doar cu avizul autoritatii nationale de protectie a mediului. Aceasta, dar si multe necunoscute ale "ecuatiei" baltilor de la Mindresti, face ca situatia conflictuala de acolo sa para una de nesolutionat cel putin in scurta vreme.
Chiar daca nu mai este unul surd, "razboiul" baltilor a evidentiat deja cu claritate cele doua tabere: urmasii fostilor proprietari ai islazului, acum teren al statului, si stapinul actual al celor 98 de hectare, Gelu Serban. Cit despre Primaria Focsani, deocamdata un fel de mama vitrega a cartierului Mindresti, ramine de vazut. (L.G.)

Comentarii