Recolta de toamna, in pericol

luni, 15 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Recolta de toamna, in pericol

20% din productia de floarea soarelui si mai bine de jumatate din recolta de struguri sint la un pas de calamitate, din cauza ploilor din ultimele zile. Dupa un an greu, incercat de seceta, taranii se lovesc de o noua problema. In culmea disperarii, multi infrunta precipitatiile si frigul, doar ca sa-si adune bruma de recolta de peste an. In ciuda eforturilor supraomenesti facute de tarani, multi reusesc cu greu sa-si mai duca traiul, de pe o zi pe alta.
Statisticile Directiei Agricole arata ca inainte de inceperea avalansei de ploi, mai bine de jumatate din productia de struguri si peste 20% din recolta de floarea soarelui se afla pe cimp. Ploile abundente din ultimele zile ar putea distruge mare parte din productia ramasa pe tarla. Multi dintre producatorii agricoli se gindesc sa mearga chiar si pe ploaie, in cimp, sa-si culeaga recolta, de teama ca vor pierde si cele citeva kilograme la hectar, obtinute dupa un an greu incercat de seceta.
Ultimele date culese din teren arata ca din cele 13.204 de hectare cultivate cu floarea soarelui, aproape 3.000 de hectare au ramas pe cimp. Situatia este si mai grava mai ales la struguri unde din cele 22.000 de hectare doar 6.000 au fost recoltate. „Culesul a debutat destul de devreme in acest an. De obicei se incepea de pe 15 septembrie cel mai devreme. Iar de multe ori adevarata campanie de cules se desfasura chiar in octombrie. Anul acesta a fost o adevarata nebunie! Nimeni nu se astepta ca si ploile sa inceapa atit de devreme”, ne-a declarat purtatorul de cuvint al Directiei Agricole, inginerul Mihail Turcu.
Majoritatea viticultorilor spera ca ploile vor inceta in urmatoarea perioada. Mai linistiti sint cei care au stropit din timp via cu substante impotriva mucegaiului.
Micii viticultori nu si-au permis insa asemenea investitii si ca sa recupereze mare parte din recolta vor merge chiar si pe ploaie la cules. „S-a cules in anii din urma chiar si porumb cu zapada pe el. El este mai rezistent si nu are mai nimic. Vremea de afara nu este o problema pentru cel care vrea sa culeaga”, spune inginerul Mihail Turcu, purtatorul de cuvint al Directiei Agricole.
Floarea soarelui, mincare pentru gaini
O situatie asemanatoare cu strugurii se intilneste si la floarea soarelui. Dupa ce semintele acumuleaza o cantitate mare de apa, exista pericolul ca ele sa mucegaiasca. In conditiile in care la vinzare se pune mare pret pe calitate, cei care nu si-au cules floarea soarelui spun ca vor ramine cu semintele pe post de mincare pentru gaini. Deocamdata pe cimp se mai afla aproximativ 3.000 de hectare de floarea soarelui nerecoltate.
Cu toate ca pretul oferit de procesatorii de floarea soarelui este mic in comparatie cu cheltuielile efectuate de cultivatori, producatorii spera ca vremea ii va lasa sa-si adune cele citeva sute de kilograme la hectar pe care le-au obtinut. (Anca GIRNEATA)

Comentarii