Saracia a inchis cataloagele inca unei scoli

sâmbătă, 04 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Saracia a inchis cataloagele inca unei scoli

Elevii Scolii generale Vintileasca continua vacanta ca urmare a unei hotariri luate de Directia de Sanatate Publica cu privire la suspendarea activitatii din scoala, pe o perioada nedeterminata. Inchiderea scolii Vintileasca din comuna Jitia este o consecinta a saraciei din invatamint si a nepasarii de care dau dovada responsabilii educatiei.
Scoala din Vintileasca a reusit sa surprinda peste masura inspectorii Directiei de Sanatate Pubica Vrancea. Asezata pe valea Rimnicului, la citiva zeci de kilometri de municipiu, scolita din comuna Jitia a fost deseori "vizitata" de inspectorii scolari, dar si de cei ai DSP. Problemele scolii erau arhicunoscute de sefii invatamintului. Mobilierul foarte vechi, lipsa apei potabile, a dotarii cu materiale didactice, microclimatul necorespunzator din salile de clasa sint doar citeva din lipsurile scolii satesti, situatie valabila si la Vintileasca. Dar sa nu ai nici macar un bec intr-o sala de clasa, era greu de crezut. Numai ca la Scoala Vintileasca nu exista nici macar curent electric. Elevii scriu la lumina naturala. Noroc ca activitatea didactica se incheie in miezul zilei, caci sint copii putini si se invata in trei schimburi. Insa, cind cerul e intunecat, vai de ochii scolarilor. "Este necesara suspendarea activitatii. Nu-ti vine sa crezi ca intr-o scoala ca Vintileasca, in localul nou, sa nu fie curent electric, nici macar firele, semn ca se intentioneaza. Sobele sint defecte, temperatura este sub limitele de confort, plafoanele din lemn n-au fost nici macar varuite pentru a da luminozitate incaperilor. Nu exista lavoare de spalat pe miini in toata scoala. Iar in localul vechi, din sase becuri numai unul mai era, si acela pus de forma, ca nu lumina", ne-a relatat Maria Cocheci, inspector in cadrul Directiei de Sanatate Publica, departamentul Igiena scolara.
"Trebuie facut ceva si repede"
Atit conducerea scolii Vintileasca, cit si ceilalti directori ai unitatilor de invatamint, care n-au primit avizul de functionare, au fost avertizati deseori ca vor fi amendati pentru neindeplinirea conditiilor minime de igiena. Functie de gravitatea problemelor, conducerea Directiei de Sanatate Publica le-a sugerat directorilor si primarilor, deopotriva, din invatamintul rural ca risca ca scoala sa fie inchisa pina la remedierea situatiei. "Trebuie facut ceva si repede. Stiu ca la Vintileasca localul nou al scolii, nou de vreo zece ani, nu este electrificat. Fonduri nu prea au fost, asta e problema. Din doua sute de milioane de lei, am dat scolii 50 de milioane de lei dar jumatate dintre acestia s-au cheltuit pe lemne. Sint patru scoli in comuna si trei gradinite. Si la Poiana Stoichii sint probleme, ca nici satul nu este electrificat", ne-a precizat viceprimarul comunei Jitia, Marian Georgescu.
Cit priveste amenda, care nu depaseste suma de doua milioane de lei, ar trebui achitata, conform legii in vigoare, de cadrele didactice si nu de functionarii Primariei. Si asta in conditiile in care Primaria este cea care aloca fonduri scolii pentru a functiona.
Primarii nu se implica
Daca s-ar aplica ca la carte normele de igiena scolara si daca inspectorii DSP n-ar mai da dovada de toleranta, peste 50% din scolile judetului, adica in jur de 300 de unitati de invatamint si-ar inchide portile. Ar ramine "pe drumuri" peste 20.000 de scolari. "Numai in situatii extreme, cum s-a intimplat la scoala Fetesti si acum, la Vintileasca, decidem inchiderea scolii. N-am dat amenzi pina acum pentru ca banii ar trebui scosi din buzunarul profesorilor", a mentionat inspectorul Maria Cocheci.
De lipsa de colaborare dintre primarie si scoala se pling atit inspectorii DSP, cit si cei ai Inspectoratului Scolar Judetean. "Primarii sustin ca n-au fonduri si de aceea nu dau bani scolilor sau dau ce le scapa printre degete. Dar primarii nostri uita ca fara scoala n-ar fi ajuns sa ocupe acel scaun", a subliniat inspectorul general adjunct, Mihai Momanu, dind ca exemplu Scoala Ruginesti care a primit 1,5 milioane lei in aceast an pentru rezolvarea probelmelor scolii. De aceeasi parere este si inspectorul Cocheci. "In urma controalelor efectuate de echipa sectiei de igiena scolara se remarca atitudinea sub orice critica a primarilor, lipsa de colaborare, de receptivitate la deficientele gasite in scoli. De la inceputul anului scolar, nici un primar nu s-a implicat, motivind lipsa banilor."
In vizorul inspectorilor DSP se afla si scoala Chiojdeni, unde problemele sint la fel de grave. Cel putin deocamdata, conducerea Directiei de Sanatate Publica n-a decis inchiderea localului. "Facem recomandari sau inchidem activitatea, astea sint solutiile. Stim insa ca, daca nu s-au luat masuri pina acum nu se vor lua nici saptamina viitoare, nici altadata", a precizat medicul Petru Tocari, directorul DSP. (Cristina LAZARIN)

Comentarii