Sistem nou de plata in Sanatate: Cit muncesti atit primesti

marți, 13 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 Sistem nou de plata in Sanatate: Cit muncesti atit primesti

Din acest an, Spitalul municipal Adjud si Spitalul Judetean Focsani vor fi platite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate in functie de cazurile pe care le vor rezolva. Este pentru prima data cind, in sistemul sanitar, se pune pret pe calitate si nu pe cantitate. Sistemul include depunctarea unitatilor spitalicesti daca, dupa ce li s-au facut diferite tratamente, bolnavii recidiveaza si se intorc la medic in stare grava. „Daca, spre exemplu, bolnavul este operat si se intoarce cu diferite infectii sau complicatii care au aparut in urma interventiei chirugicale, atunci spitalul este depunctat”, ne-a precizat medicul Gheorghe Bercea, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.
Tarifele care vor fi incluse in contractele cadru vor fi stabilite de catre o comisie nationala. In acest fel nu vor mai exista discrepante intre unitatile spitalicesti din orasele mari si cele din provincie. Cu toate ca se foloseau aceleasi medicamente si materiale sanitare, vechiul sistem bazat pe buget fix permitea plati mult mai mari pentru anumite spitale in defavoarea celorlalte. Sistemul, aplicat din acest an si in Vrancea, poarta numele de DRG si este similar sistemului german.
Experimente in tara
Pina acum, in tara, sistemul de finantare bazata pe caz rezolvat a fost experimentat in aproape 30 de unitati spitalicesti. „In alte judete, acest sistem merge foarte bine si nu am auzit ca cineva sa se plinga. Normal ar fi ca diagnosticul sa reflecte tot ceea ce i s-a facut bolnavului si munca celor care au depus-o. Ca orice inceput va fi mai greu, cel putin pina cind se va reusi implementarea acestui sistem si medicii vor invata sa scrie in fisele de observatie absolut tot ce i s-a facut bolnavului”, ne-a declarat Claudiu Grosu, presedintele sindicatului „Sanitas”.
In sistemul DRG nu vor fi incluse camerele de garda si Unitatile de Primire a Urgentelor care vor fi platite dupa vechiul sistem.
La sfirstul anului 2003, Ministerul Sanatatii a cerut date de la cele doua spitale despre categoriile de pacienti care sint tratate in aceste unitati spitalicesti. Oficialii ministerului sustin ca inaite de implementarea sistemului s-a urmarit clasificarea tipurilor de pacienti pentru a se stabili un cost mediu pe grupe de pacienti. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii