Spitalele vrincene, aruncate in viltoarea negocierilor

luni, 16 mai 2005, 23:00
3 MIN
 Spitalele vrincene, aruncate in viltoarea negocierilor

Chiar daca majoritatea spitalelor din Vrancea nu mai au datorii majore din anii trecuti, furnizorii de produse sanitare refuza in continuare sa le aprovizioneze. Incepind de ieri, atit furnizorii de materiale sanitare cit si cei de medicamente au sistat complet livrarea de orice fel de produse catre toate unitatile spitalicesti. In acest fel, sistemul sanitar vrincean ajunge sa supravietuiasca doar din stocurile existente. „Din cite cunosc eu, datoriile unitatilor sanitare din Vrancea catre furnizorii de materiale au fost in mare achitate. Ministerul s-a pronuntat in aceasta problema si a anuntat o serie de masuri pe care le vom respecta”, a declarat Vasile Costin, directorul DSP Vrancea, facind referire la decizia ca societatea Unifarm S.A., producator de materiale sanitare, sa aprovizioneze spitalele aflate in dificultate, cel putin pina la rezolvarea crizei.
Spitalele vrincene mai rezista inca o saptamina
„Nu am fost instiintat deocamdata de vreo schimbare din partea furnizorilor de materiale sanitare. Datoriile nostre sint achitate pina la nivelul lunii octombrie 2004. Pe 18 mai vom avea licitatia pentru dezinfectante pentru spital si astept sa vad ce se va intimpla dupa aceea. Vad ca o parte din furnizori au venit deja sa-si ridice caietele de sarcini pentru a participa la licitatii”, a declarat medicul Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean. Un alt spital din judet, cel din Adjud, mai are datorii totale de doar 350 milioane lei la furnizorii de materiale. „Spitalul nostru mai are resurse de materialele sanitare pentru inca doua saptamini. Nici pina acum nu am stat pe roze, deoarece la noi intotdeauna bolnavii au fost nevoiti sa-si cumpere anumite materiale sanitatre de la farmaciile din oras. Datoriile noastre pentru materiale sanitare sint infime, deoarece ele totalizeaza doar 350 de milioane de lei pentru anul 2004. Inca de la inceputul anului, bugetul alocat este foarte mic si nu avem cum sa ne descurcam, deoarece trebuie sa platim intii utilitatile. Sper sa se faca ceva in domeniul sanitar si, dupa parerea mea, numai Ministerul Sanatatii poate rezolva criza”, ne-a spus medicul Claudiu Zara, directorul Spitalului Adjud. Asa cum rezulta din situatia centralizata la DSP Vrancea, datoriile tuturor unitatilor spitalicesti din Vrancea catre furnizorii de materiale nu depasea 20 miliarde de lei.
Ministerul Sanatatii incearca masuri limita
Ministerul Sanatatii considera actiunea furnizorilor de produse medicale a fi motivata doar de dorinta de a-si incasa restantele. Oficialii sanitari catalogheaza in acelasi timp actiunea ca fiind imorala in conditiile in care, de fapt, banii spitalelor ar reprezenta doar profitul societatilor respective si, tocmai de aceea, intirzierea incasarii sumelor nu pune in pericol functionarea firmelor respective. In schimb, lipsa produselor medicale pune in mare pericol viata oamenilor bolnavi, care au nevoie de ingrijiri. Pentru a scoate din impas sistemul sanitar, in cursul acestei saptamini, Ministerul Sanatatii va demara negocieri cu mai multi operatori internationali de materiale sanitare (mari lanturi de distributie vest europene), care si-au exprimat dorinta sa intre pe piata romineasca. In acest sens, incepind de ieri, SC Unifarm SA, companie la care Ministerul Sanatatii detine 100% din actiuni, va incepe livrarea de seringi, ace si alte materiale sanitare de prima necesitate catre toate spitalele care au stocurile diminuate. Ministerul Sanatatii a mai transmis spitalelor din teritoriu obligatia de a achizitiona, in regim de urgenta, pentru situatii speciale, toate produsele medicale si medicamentele necesare pentru lunile mai-iulie si care nu sint livrate de catre acei furnizori care refuza sa-si onoreze contractele. (Liliana NENCIU, Gabriel SAVA)

Comentarii