Taranii, anchetati pentru ajutorul de 2 milioane

luni, 20 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Taranii, anchetati pentru ajutorul de 2 milioane

Ordonanta potrivit careia 70 de mii de proprietari de teren agricol ar putea beneficia de ajutorul de 2 milioane de lei este o sursa de nemultumire pentru agricultori. Asa se face ca toti beneficiarii vor fi controlati de reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si cei de la Consultata Agricola. In cel mult doua saptamini, celor 70 de mii de tarani li se va masura terenul pentru care au cerut ajutorul statului si vor fi verificati daca au insamintat culturile pe care le-au declarat. Toata aceasta munca are termenul limita 15 noiembrie si va fi efectuata de doar 44 de angajati.
Unul dintre sectoarele in care s-au facut cele mai mari restructurari dupa anii ’90 a fost agricultura. Zeci de specialisti din domeniul agricol au disparut de la un an la altul, iar pentru cei care au ramas, munca acestora s-a dublat. Daca in anul 2001 la Centrele locale de consultanta agricola existau 24 de angajati, astazi numarul acestora a ajuns la 13. Acestia, la care se mai adauga inca 31 de angajati de la Centrele Agricole din judet, sint obligati, in aceste zile, sa verifice cei 70 de mii de beneficiari ai ajutorului de 2 milioane de lei. Legea prevede ca dupa ce taranii si-au primit banii, sa treaca prin vizorul reprezentantilor Directiei Agricole din judet, iar pentru fiecare taran sa se completeze un proces verbal de constatare, care sa ateste ca taranii au respectat declaratiile facute anterior. Munca este aproape infernala, presupune deplasare in teren, zeci de kilometri de mers pe jos si masuratori care necesita timp indelungat, spun cei implicati in aceasta operatiune. Cu toate acestea, termenul limita pe care specilistii in agricultura trebuie sa-l respecte este 15 noiembrie. Multi specialisti in domeniu isi pun problema ca, in aceste conditii, exista posibilitatea ca foarte multe procese verbale sa se faca din birou din cauza timpului insuficient. „Este foarte multa munca. Trebuie sa o facem pentru ca asa prevede legea. Nu cred ca o sa se faca in birou pentru ca trebuie sa se faca foarte multe masuratori”, ne-a declarat Ion Marin, directorul Directiei pentru Agirultura si Dezvoltare Rurala.
Un angajat la doua comune
Din cauza reducerii numarului de personal de la Centrele de Consultanta Agricola, un singur angajat ofera servicii producatorilor agricoli din doua comune. Spre exemplu, la Boghesti si Corbita exista un singur reprezentant agricol. La fel se intimpla la Adjud si Ruginesti sau la Ploscuteni si Homocea, dar si in zona localitatii Panciu, unde un angajat de la Centrul de Consultanta Agricola deserveste atit orasul cit si localitatea Cimpuri. „Noi ne-am invatat cu greul de pe timpul colectivizarii cind ajungeam acasa in fiecare zi la 10 seara si vedeam orasul o data la doua saptamini. Ni se cereau productii mari si trebuia sa muncesti pina nu mai puteai”, ne-a declarat Iancu Minciuna, seful serviciului de Consultanta Agricola.
Un calcul simplu arata ca un angajat al centrului local de consultanta trebuie sa verifice 1750 de cereri, in cel mult doua saptamini. Stiut fiind faptul ca pentru fiecare cerere pot exista solicitari de pina la cinci hectare, care pot fi amplasate in zone diferite, pentru un singur dosar angajatul trebuie sa vada uneori chiar si trei suprafete de teren agricol. Situatia este de-a dreptul aberanta si are foarte putine sanse de reusita, indiferent de elanul de care ar putea da dovada angajatii celor doua institutii, in atributiile carora intra verificarea acestor cereri. Reprezentantii autoritatilor spun ca s-au luat aceste masuri astfel incit sa existe siguranta ca banii vor ajunge doar la cei care muncesc cu adevarat pamintul. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii