Taranii trebuie sa dea „tone” de declaratii la primarii

marți, 27 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Taranii trebuie sa dea „tone” de declaratii la primarii

Conform normelor Uniunii Europene, fiecare taran trebuie sa completeze Registrul exploatatiilor agricole si cel viticol pentru fiecare bucatica de pamint pe care o are, indiferent de culturile insamintate. Aberatia legislativa a innebunit specialistii din agricultura. Unii caracterizeaza situatia ca fiind o „munca de Sisif”, pe care nu stiu cind o vor termina.
Potrivit legislatiei in vigoare, la sfirsitul lunii decembrie, in fiecare localitate, taranii au fost obligati sa completeze Registrul viticol. Indiferent de suprafata pe care o detine, fiecare proprietar trebuia sa mearga la primarie si sa spuna cit teren are, unde este situat, sortimentele pe care le are, productia medie pe care a obtinut-o, dar si date privind tehnologia aplicata. Spre exemplu, daca un taran detine un hectar de vie amplasat in sapte parcele, pentru fiecare bucatica de pamint trebuie sa completeze trei fise, una pentru primarie, una pentru proprietar si cea de a treia pentru Directia pentru Agircultura si Dezvoltare Rurala. In total, taranul trebuie sa dea cu subsemnatul in 21 de hirtii pe care trebuie sa le completeze in fata reprezentantului Centrului agricol. „Ginditi-va in ce situatie este pus specialistul, daca el trebuie sa stea de vorba cu un proprietar si sa-i explice ce trebuie sa scrie, in timp ce la usa mai stau zeci de oameni. Si nu trebuie sa neglijam si faptul ca in localitati sint foarte multi «strainasi», oameni plecati din localitate, care nu vin in localitatea de bastina ca sa declare suprafetele pe care le au”, ne-a declarat Petrache Riciu, purtatorul de cuvint al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Registrul exploatatiilor, aceeasi Marie cu alta palarie
Situatia este la fel de incilcita si in cazul Registrului exploatatiilor agricole. Spre deosebire de Registrul viticol, taranii nu sint obligati sa completeze pentru fiecare parcela trei declaratii. Cele trei formulare sint completate pentru intreaga suprafata, indiferent de modul de amplasare al acestora. Chiar si asa munca este foarte anevoioasa pentru ca presupune o birocratie exagerata, care trebuie dusa la capat in cel mai scurt timp posibil. „In ceea ce priveste Registrul exploatatiilor agricole, noi ne aflam abia la inceput, si nu stim cind o sa terminam. Probabil, termenul va fi cind o sa terminam toata munca”, a adaugat purtatorul de cuvint al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Petrache Riciu.
Datele pe care le detine Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala arata ca, in Vrancea, taranii sint obligati sa completeze tone de hirtie pentru a indeplini normele cerute de Uniunea Europeana. Mai mult, daca unul dintre formulare este completat gresit, atunci intregul proces trebuie reluat.
Taranii refuza sa dea declaratii
Specialistii de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala spun ca principala problema, pe linga birocratia excesiva, este refuzul agricultorilor de a veni la primarie. In unele comune, reprezentantii Centrului Agricol bat din „poarta in poarta” pentru a convinge taranii sa spuna ce suprafete de teren detin. Teama cea mai mare a proprietarilor de teren o constituie faptul ca, dupa ce vor declara exact ce teren detin si mai ales productia obtinuta, vor fi obligati sa plateasca taxe si impozite noi, care le-ar afecta si mai mult bugetul.
Situatia este cu atit mai grava cu cit in aproape 22 de localitati importante, cum ar fi Odobesti, Dumitresti, Vintileasca, Nistoresti, Mera si Dumitresti, nu exista reprezentanti ai Centrului Agricol. De problemele legate de agricultura se ocupa un agent agricol desemnat de catre primarie. (Anca GIRNEATA)

Comentarii