Transport de lux pentru bolnavii cu pretentii

luni, 03 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Transport de lux pentru bolnavii cu pretentii

Orice pacient aflat in stare grava de sanatate care are nevoie de transport medical de specialitate poate apela la Serviciul Judetean de Ambulanta si poate inchiria pentru citeva ore o Salvare. Pentru acest serviciu, un pacient trebuie sa platesca intre 8.500 si 12.500 lei pe kilometru, plus citeva sute de mii de lei, tariful asistentului. Acest sistem cu plata se adreseaza pacientilor care solicita, fara recomandarea medicului, sa fie ingrijiti in alte spitale, celor care sint in faza terminala a bolii si doresc neaparat sa plece din spital, dar si pentru pacientii care doresc sa se transfere din spital, in localitatea de domiciliu. Lunar, Serviciul Judetean de Ambulanta primeste in medie, cite patru sau chiar cinci solicitari de acest gen. „In general noi asiguram gratuit aceste servicii. Insa sint citeva categorii de bolnavi carora nu li se recomanda de medici transportul in alte unitati spitalicesti si atunci ei trebuie sa suporte din buzunarul lor aceste cheltuieli”, ne-a declarat doctorul Simona Ionescu, medicul coordonator al Servicului Judetean de Ambulanta.
La aceste servicii apeleaza in special pacientii in stare foarte grava care nu sint multumiti de diagnosticul sau tratamentele prescrise de medicul curant si doresc sa fie consultati de medicii cu renume din marile spitale ale tarii. Majoritatea sint bolnavii care sufera accidente vasculare cerebrale si infarcturi miocardice. Chiar daca doctorii din Vrancea le recomanda un anumit tratament sau le spun ca nu mai au nici o sansa de insanatosire, din dorinta de a se vindeca, acestia prefera sa apeleze la alti medici din tara. In aceste conditii, pentru acest tip de transport, ei trebuie sa plateasca drumul dus si intors, dar si 650 de mii de lei asistentul. „In tarif sint incluse benzina, uzura masinii, plus soferul. Pentru asistent trebuie sa se plateasca o alta suma de bani. De obicei, solicitantii doresc doar asistent si renunta la serviciile doctorului”, a precizat medicul Simona Ionescu.
Gratuitatile, doar cu avizul CJAS
Taxa pe kilometru este diferita, in functie de masina cu care este transportat bolnavul. Spre exemplu, pentru un echipaj de gradul zero, dar fara medic, se plateste 12.500 lei pe kilometru, in timp ce pentru echipajele de gradul I si II, adica Dacie Break, tariful este de 8.500 lei pe kilometru. Cu aceste tarife, un drum pina la Bucuresti cu o Salvare tip Iveco, dotata cu aparatura pentru urgentele de gradul zero, poate costa in jur de 5 milioane de lei. In tarif se include kilometrul dus-intors, adica 360 de kilometri la pretul de 12.500 lei pe kilometru, plus 650 de mii lei asistentul. In total, peste 5 milioane de lei.
Exista insa categorii de persoane care pot fi transportate la domiciliu gratuit, dar ei trebuie sa primeasca un aviz special de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. De aceasta facilitate beneficiaza femeile lehuze, bolnavii cu fracturi si toti cei aflati in imposibilitate locomotorie sau cu afectiuni neurologice. „Sint mult mai multi pacienti care beneficiaza de transport gratuit decit cei care sint transportati la cerere. Probabil si din cauza pretului mare. Serviciile cu plata se fac doar la cererea pacientului. Daca transportul este recomandat de medic, atunci este gratuit”, ne-a declarat Simona Ionescu, medicul coordonator al Serviciului Judetean de Ambulanta. (Anca GIRNEATA)

Comentarii