Urechea „de serviciu”

marți, 13 ianuarie 2004, 00:00
8 MIN
 Urechea „de serviciu”

De cite ori nu vi s-a intimplat ca, atunci cind vorbiti la telefon, fix sau mobil, sa auziti alte voci in receptor, sau anumite „click-uri”, a caror provenienta este cel putin dubioasa, daca nu periculos de suspecta? Cu siguranta mai e cineva pe fir. Zeci de persoane si-au exprimat in ultima vreme banuielile cu privire la interceptarea convorbirilor lor telefonice. Este vorba in special despre ziaristi, oameni de afaceri, directori, dar si lideri politici. De altfel, Serviciul Roman de Informatii a primit sesizari cu privire la aceste aspecte, mai ales ca s-a vorbit si in Vrancea despre achizitionarea unor dispozitive de interceptare a convorbirilor telefonice de catre persoane neautorizate. Cei vizati si nu numai au tras semnale de alarma cu privire la cresterea interesului unor persoane pentru procurarea si folosirea mijloacelor tehnice de interceptare, dar si despre confectionarea artizanala si comertul clandestin cu mijloace tehnice de interceptare a comunicatiilor. Specialistii au vorbit chiar de folosirea unor date confidentiale despre abonati si facilitarea sau chiar instalarea ilegala a unor mijloace de interceptare de catre unii angajati ai operatorilor de telecomunicatii. Totodata, in ultima vreme au aparut si la noi echipamente sofisticate ce pot fi utilizate ilegal pentru ascultarea convorbirilor telefonice. Surprinzator, cele mai ieftine produse au preturi ce pornesc de la 50 de dolari si sint la indemina celor care nu precupetesc nici un efort pentru a-si spiona adeversarii.
Pe vremea comunismului, Securitatea isi formase una dintre cele mai ample retele de ascultare a populatiei. De multe ori se intimpla sa scapi o vorba sau un banc anticomunist, si te trezeai in toiul noptii ca esti saltat de cei care ti-au ascultat convorbirea. Dupa Revolutie, aparatura de ascultare a fostei Securitati s-a pastrat, fiind preluata de SRI. Pe parcurs, in pas cu evolutia tehnicii in domeniul telecomunicatiilor, au aparut si la noi echipamente de ascultare din ce in ce mai sofisticate. La ora actuala s-a ajuns la folosirea unor aparaturi de urmarire si ascultare pe care, chiar daca vrei sa le observi, nu poti, din cauza „miniaturizarii” acestora. La ora actuala, aproape orice persoana care are in buzunar sume frumusele, poate „investi” intr-un echipament de ascultare sau urmarire sofisticat, de care poate dispune pentru a-si urmari partenerii sau rivalii in afaceri sau politica ori propria nevasta, banuita de infidelitati conjugale. In plan legal, urmarirea si ascultarea unei persoane se face de catre institutii abilitate sa faca acest lucru, in interesul securitatii nationale. Dar, sintem convinsi ca interceptarea discutiilor ziaristilor de catre cei interesati se practica la ordinea zilei. Acestia, daca nu ridica osanale mai-marilor zilei si indraznesc sa le dezvaluie afaceri mizere, devin inamici ai sigurantei nationale.
Tactica ascultarii telefoanelor
Tactica ascultarii telefoanelor este una dintre cele mai diversificate, cei care fac acest lucru detinind un adevarat arsenal de metode de ascultare. Astfel, de la banala „plantare” de microfon in receptorul celui filat, s-a ajuns la interceptarea convorbirilor la telefoanele mobile. In paralel cu ascultarea telefoanelor, metodele de urmarire vizeaza si dispozitive cu fascicule laser directionate spre geamurile ferestrelor, care fac posibila ascultarea convorbirii dintr-o camera, culegerea de informatii prin spargerea parolelor E-mail, ori intrarea chiar in sitemul calculatorului personal. Telefoanele mobile de ultima generatie pot fi echipate chiar din fabricatie cu dispozitive care permit interceptarea convorbirilor, iar firmele specializate concureaza pe piata cu echipamente de ascultare din ce in ce mai performante. Beneficiarii acestor aparaturi puternice de urmarire sint, in primul rind serviciile de informatii si serviciile secrete. De asemenea, toate centralele telefonice digitale pot fi programate sa asculte convorbiri, la abonati sau la terte persoane. De altfel, chiar intr-un documentar SRI, specilistii atrag atentia ca se evidentiaza deja un fenomen de proliferare a actiunilor de acest gen, ale caror victime sint chiar si simplii cetateni, care, ?n anumite ?mprejurari sint privati ?n mod ilegal de dreptul constitutional la libera comunicare, la propria imagine, la intimitate, gratie „stradaniei” celor care ignora cadrul legislativ instituit. Specialistii atrag atentia ca in ziua de azi chiar si instalatiile de siguranta cu interfoane se pot transforma ?n spioni electronici, iar cea mai inocenta priza de perete nu este decit un potential „turnator anonim”.

„Psihoza” telefoanelor ascultate in Vrancea
In Vrancea s-a creat o adevarata „psihoza” a ascultarii telefoanelor. Multi directori de institutii publice din judet se feresc sa discute prin telefonul fix sau mobil, anumite probleme. Primii care au simtit aceasta psihoza sintem noi, jurnalistii. De foarte multe ori, cei cu care vorbim se feresc sa ne ofere chiar si cele mai banale informatii prin telefon, dintr-o tema vadita ca, la capatul firului, sa nu fie „baietii cu ochi albastri”. Psihoza merge mai departe, unii dintre cei care au de comunicat si altfel de lucruri punindu-ne sa ne scoatem inclusiv bateriile la telefonul mobil, asa pentru siguranta. Monitorizarea sau ascultarea telefoanelor s-ar zice ca nu-l afecteaza vrinceanul de rind, adica pe acela care are salariul minim pe economie, cinci copii acasa si o mie de griji. Nimic mai fals. Exista trei categorii de vrinceni in acest caz. Primii sint cei care au trait indeajuns de mult in epoca ceausista, incit cred cu tarie ca telefoanele inca le sint ascultate. „Sigur ca-mi este ascultat telefonul. De multe ori am ridicat receptorul si am auzit alta voce. Eu nu am cuplaj, deci… . Sefilor de institutii ar trebui sa li se asculte telefonul, pentru ca la telefon se discuta foarte multe afaceri murdare, despre care lumea nu stie”, ne-a spus Cristian Nichitelea, muncitor. Din a doua categorie de contribuabili fac parte cei care au apucat prea putin din fosta vreme comunista, care nu au ramas cu „sechele”, dar care cred ca si acum se asculta telefoanele. „Nu stiu de ce, dar mi se asculta telefonul frecvent. Imi dau seama dupa cum se aude in telefon. Nu stiu cine ar face asta, banuiesc, dar prefer sa nu spun. Cert este ca nu sint o personalitate, asa ca nu vad de ce mi s-ar asculta telefonul „, ne-a declarat Vasile Cirea, om de afaceri vrincean. In sfirsit, a treia categorie este aceea a vrincenilor sceptici cu privire la ascultarea telefoanelor, care nu cred ca telefoanele sint „monitorizate”. „Nu cred ca se mai asculta telefoanele. Pe vremea lui Ceausescu stiu ca se ascultau, dar nu mie, celor care conspirau impotriva regimului. Acum insa, e democratie si fiecare spune ce vrea la telefon”, spune Viorica Tanase, lucratoare in confectii.
„Telefonul meu este si a fost ascultat permanent”
Mai multi oameni cunoscuti din Vrancea au recunoscut ca se tem ca discutiile purtate prin intermediul telefonului le sint monitorizate. Liderul democratilor vrinceni, Jan Vraciu, este convins ca telefoanele sale sint supravegheate. „Convingerea mea este ca mi se asculta telefoanele, in special mobilul. Sigur, nu am dovezi, dar avind in vedere pozitia total lipsita de transparenta a institutiilor abilitate in acest sens, cel putin din presa, inclin sa cred ca telefoanele sint ascultate”, ne-a declarat liderul democrat Jan Vraciu.
Seful Comandamentului Judetean de Jandarmi, Stelian Dragomir, nu crede ca discutiile sale telefonice sint «monitorizate». „Nu cred ca-mi sint ascultate telefoanele, mai ales ca, la telefon, nu port discutii care sa ma discrediteze sau sa intereseze persoanele in cauza sa-mi asculte convorbirile. Nu vad de ce ar face asta”, a declarat Stelian Dragomir.
Unul dintre cei care cred, suta la suta, ca telefoanele sint ascultate la comanda, este Puiu Siru, vicepresedintele Aliantei Civice. „Am convingerea ca telefonul meu este si a fost ascultat permanent, avind in vedere faptul ca am fost in permanenta contradictie cu actuala putere. De altfel, un prieten foarte sus pus mi-a verificat, si mi-a dovedit ca semnalul telefonului meu ajunge intr-o masa de montaj la Bucuresti. N-as putea spune ca vine de la SRI, SIPA sau «Doi si-un sfert», dar exista o unitate care executa o asemenea operatie”, ne-a declarat Puiu Siru.
Vicepresedintele Consiliului Judetean si presedinte executiv al PSD Vrancea, Mircea Diaconu, spune ca nici acum, nici inainte, adica inainte de Revolutie, nu crede ca i-a fost ascultat telefonul. „Sint convins ca nici acum, nici inainte, nu mi-au fost ascultate telefoanele. Eu stiu ce telefoane dau si cu cine vorbesc, si nu cred ca ar avea cineva interes sa imi asculte convorbirile. Poate altora, demnitari sau personalitati politice, se poate, dar eu nu am legaturi cu personalitati politice de anvergura”, a declarat Mircea Diaconu, mina dreapta a lui Marian Oprisan.
Ascultate sau neascultate, oficial sau neortodox, telefoanele, fixe sau mobile, ramin mijloacele prin intermediul carora se poate monitoriza activitatea unei persoane, in special cele mobile, avind in vedere ca le purtam la noi tot timpul. (Camelia MARIN, Sebastian OANCEA)
Ce spune legea
Legea 51/1991 privind Siguranta Nationala a Rom?niei incrimineaza „detinerea, confectionarea sau folosirea ilegala de mijloace specifice de interceptare a comunicatiilor, precum si de culegere si transmitere de informatii cu caracter secret ori confidential, prin orice mijloace, ?n afara cadrului legal”. Acestea sint considerate infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea. Violarea secretului comunicatiilor este sanctionata si de Codul Penal, care prevede ca deschiderea unei corespondente adresate altuia, ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta constituie infractiune.
Legea privind Organizarea si functionarea Serviciului Rom?n de Informatii prevede ?n mod expres obligatia SRI de a actiona pentru descoperirea, dar si contracararea faptelor care vizeaza confectionarea, detinerea sau folosirea ilegala a mijloacelor de interceptare. Cu toate acestea, prevederile legale nu-i descurajeaza pe „temerarii tragatori cu urechea”, dupa cum ii numesc chiar specialistii SRI. Acestia spun ca interceptarile sint favorizate de atit de sistemele de telecomunicatii, cit si de lacunele legislative. De altfel, asa cum se arata pe pagina web a SRI, activitatile specifice desfasurate de Serviciul Rom?n de Informatii ?n perioada 1992 – 2001 au evidentiat proliferarea actiunilor ilegale de confectionare artizanala, de import sau de introducere ?n tara pe cai oculte, de comercializare, detinere si de folosire a mijloacelor tehnice de interceptare a comunicatiilor, lipsa unei conceptii unitare de combatere a fenomenului prin efortul comun al structurilor abilitate sa armonizeze si sa controleze achizitionarea, instalarea si exploatarea aparaturii care se preteaza a fi folosita pentru astfel de scopuri. Totodata, s-a spus ca reglementarile cu privire la aceste fapte sint depasite si nu au fost adaptate progresului tehnologic ce incurajeaza actiunile ilegale de interceptare. Asa ca avem de ce sa ne temem. (C.M.)
S-au ascultat telefoanele!
In urma cu citeva saptamini, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a primit informatii referitoare la numarul de persoane ale caror convorbiri telefonice private au fost interceptate de catre SRI si mandatate de Parchet. Asociatia a primit un raspuns evaziv, care s-a rezumat doar la numarul de mandate eliberate pentru ascultare. Date cu privire la prelungirile acordate, durata maxima de autorizare, numarul persoanelor trimise in judecata si condamnate pe baza rezultatelor supravegherii, precum si numarul plingerilor depuse impotriva masurilor de supraveghere secreta si solutiile date nu au fost obtinute. Totodata, APADOR-CH a spus ca autoritatile nu si-au asumat raspunderea pentru aceste date, fapt pentru care l-au actionat in instanta pe Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, in prima faza, procesul fiind cistigat de asociatie. Procurorul general a fost obligat prin lege la plata unei amenzi penale de 500 de lei, zilnic, pentru zilele de intirziere a furnizarii informatiilor solicitate de APADOR-CH. Asociatia este hotarita sa ceara, prin intermediul justitiei Curtii Europene a Drepturilor Omului, modificarea legislatiei privind ascultarea persoanelor. De asemenea, asociatia care lupta pentru drepturile omului in Romania a sesizat faptul ca, din 14.267 de solicitari de mandate de ascultare, Parchetul General nu a respins nici una, iar din 5489 de mandate de supraveghere secreta, numai 1451 de persoane au fost trimise in judecata si numai 692 dintre acestea au fost condamnate definitiv, in perioada 1996-2000. Pentru restul de peste 4500 de persoane ascultate, APADOR-CH sustine ca „le-a fost violata viata privata de autoritati, fara nici un temei”. (Sebastian OANCEA)

Comentarii