Vrancea nu se supune Autoritatii Electorale Permanente

miercuri, 17 martie 2004, 00:00
2 MIN
 Vrancea nu se supune Autoritatii Electorale Permanente

Recent a luat fiinta Autoritatea Electorala Permanenta. Inainte sa stie cu ce se maninca, vrincenii trebuie sa afle ca aceasta Autoritate are patru filiale regionale, organizate ?n teritoriu. Daca acest lucru nu impresioneaza cu nimic, acum apare bomba: Vrancea a fost pur si simplu uitata de guvernanti, judetul nostru nefigurind la nici o filiala regionala. Mai pe intelesul tuturor, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 220, din 12 martie 2004, publicat deja pe Internet, apare Regulamentul privind organizarea si functionarea aparatului propriu de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente. Regulamentul contine si doua anexe, care specifica arondarea judetelor si a municipiului Bucuresti, pe patru filiale regionale: est, vest, nord si sud. Culmea este ca la nici o filiala regionala nu figureaza Vrancea, totalul judetelor fiind de 41, din 42. In speranta ca judetul nostru va fi si el bagat in seama de Autoritate, nu de alta, dar sa nu ne mai trezim cu surprize la alegeri, adica sa ne poata controla si pe noi cineva, vom prezenta, in cele ce urmeaza, citeva aspecte privind structura si organizarea Autoritatii Electorale Permanente.
Fara AEP, urnele mobile sint in aer
Autoritatea Electorala Permanenta este o institutie administrativa autonoma, printre functiile sale numarindu-se si aceea de ?ndrumare, sprijin si control al autoritatilor locale, ?n domeniul organizarii si desfasurarii consultarilor electorale. Aceasta urmareste modul de identificare si stabilire a localurilor sectiilor de votare si a sediilor birourilor electorale de circumscriptie si stabileste, ?mpreuna cu autoritatile administratiei publice locale, dotarea acestora cu tot ce este necesar pentru buna desfasurare a procesului electoral. De asemenea, elaboreaza propuneri privind confectionarea cabinelor de vot, a urnelor si a recipientelor pentru transportul buletinelor de vot, urmareste confectionarea acestora si pastrarea lor ?n conditii corespunzatoare pentru a putea fi utilizate la nevoie. Dupa ?ncheierea procesului electoral, urmareste modul de recuperare si de depozitare a cabinelor si urnelor utilizate. AEP monitorizeaza actiunea de ?ntocmire a cartilor de alegator, a duplicatelor de pe acestea, acolo unde este cazul, organizeaza, daca este cazul, ?mpreuna cu organele specializate ?n domeniul evidentei persoanelor, actiuni de verificare a modului de pastrare de catre cetateni a cartilor de alegator.
In speranta ca si judetul nostru va avea un loc intr-o filiala regionala, vrincenii trebuie sa stie ca autoritatile publice locale trebuie sa acorde sprijin Autoritatii Electorale Permanente, in sensul colaborarii si informarii cu privire la alegeri. (Sebastian OANCEA)

Comentarii