Vrancea ramine fidela lui Iliescu

marți, 28 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Vrancea ramine fidela lui Iliescu

Aseara s-a incheiat numararea voturilor exprimate duminica de alegatorii din judetul nostru. Clasamentele finale indica victoria clara a PDSR atit pentru Senat (52,42%) cit si pentru Camera Deputatilor (57,12%). Si in cursa prezidentiala, candidatul acestui partid – Ion Iliescu – a obtinut cel mai mare procentaj: 54,01%.
La fel ca in restul tarii, pe locul secund se situeaza PRM (cu 13,27% la Camera Deputatilor si 15,86% la Senat) si Corneliu Vadim Tudor, pentru care au optat 21,79% dintre vrincenii care au mers la urne.
De remarcat ca rezultatele PDSR sint cu mult peste media pe tara, in timp ce PRM a inregistrat in judetul nostru rezultate mai slabe decit cele obtinute la nivel national.
Clasamentele aseaza, pe locul al treilea, PNL la Camera Deputatilor (9,28%) si Partidul Democrat, la Senat (9,41%). Ceea ce demonstreaza ca, in privinta acestor doua partide, vrincenii au optat mai putin pentru liste si mai mult pentru doi dintre candidatii cei mai convingatori in campania electorala (Nini Sapunaru, de la PNL si Simona Marinescu, de la PD). In rest, rezultatele din judetul nostru se incadreaza in situatia inregistrata la nivelul intregii tari, cu CDR si ApR aflate sub pragurile electorale si, ca atare, in afara Parlamentului. Cum era de asteptat, UDMR a primit in Vrancea foarte putine voturi – aproximativ 150, adica 0,18% – atit la Camera cit si la Senat.
Cum vor fi impartite mandatele
In judetul nostru sint inregistrati, in acest moment, 310.039 de cetateni cu drept de vot. S-au prezentat la urne insa numai 60,27% dintre ei, adica 186.867 de voturi au fost exprimate. Dar numai 174.928 de voturi au fost considerate, in final, valabile, ceea ce da un procentaj al voturilor anulate destul de ridicat – 6,38% – fata de media nationala. Pentru Camera Deputatilor, aceste 174.928 de voturi trebuie sa imparta sase fotolii de deputat, in timp acelasi numar de optiuni va hotari care dintre candidati vor ocupa cele doua posturi de senator cuvenite judetului nostru.
Un calcul simplu arata ca unui candidat la Camera Deputatilor ii sint necesare 16,66% dintre voturile valabil exprimate de alegatorii din judet. In cazul procentajului de prezenta la urne inregistrat duminica in Vrancea, candidatul respectiv are nevoie de 29.155 din voturile exprimate in favoarea partidului pe a carui lista a fost nominalizat. Un mod similar de calcul arata ca, pentru Senat, un candidat are nevoie de 87.464 de voturi.
Ocuparea posturilor atribuite unui partid se face strict in ordinea inscrierii candidatilor pe lista partidului. Prin prisma scorurilor inregistrate la scrutinul de duminica in judetul nostru, candidatii care se pot deja considera ca fac parte din viitoarea Camera a Deputatilor sint urmatorii: Miron Tudor Mitrea, Carmen Dimitriu si Ristea Priboi, toti de la PDSR. Celalate trei mandate de deputat vor fi atribuite dupa redistribuirea voturilor obtinute de toate partidele care nu au depasit pragul electoral, catre partidele care l-au depasit, in raport cu procentajele nationale inregistrate. Cum PDSR a depasit, in Vrancea, media rezultatelor obtinute pe tara de acest partid, are sanse maxime sa devina deputat si candidatul aflat pe pozitia a patra pe lista, Catalin Popescu.
In rest, nici un alt partid nu a reusit sa depaseasca 16,66%, limita minima necesara ocuparii unui scaun de deputat. Asadar, pentru celelalte doua mandate ramase neocupate se vor "bate", in algoritmul acesta al redistribuirii voturilor la nivel national, candidatii aflati pe prima pozitie a listelor de la PRM (Danut Ionescu) si PNL (Nini Sapunaru) si, cu ceva sanse, chiar si al cincilea candidat de pe lista PDSR (Raluca Dan). Intrarea lor in Parlament depinde in mare masura de scorul obtinut de partidele lor in contextul national, in comparatie directa cu alte judete.
Buza senator
In disputa pentru cele doua posturi de senator la care are dreptul judetul nostru, lucrurile sint ceva mai clare. Rezultatul obtinut de PDSR (52,42%) face ca unul dintre aceste fotolii sa poata fi deja considerat ca apartinind doctorului Constantin Buza, primul inscris pe lista PDSR de la Senat. Pentru al doilea scaun de senator de Vrancea asteapa, cu sufletul la gura, derularea algoritmului redistribuirilor, alti trei candidati: Fevronia Stoica (PDSR), Marin Stoica (PRM – 15,86%) si Simona Marinescu (PD – 9,41%). De remarcat ca PD a obtinut in Vrancea, pentru Senat, un scor superior celui inregistrat de acest partid la nivel national, in timp ce pentru PRM situatia este exact invers: rezultatul acestui partid in judetul nostru este sub media pe tara. (Traian NEGULESCU)

Comentarii