Achitarea platilor compensatorii pentru disponibilizati s-a blocat

luni, 25 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 Achitarea platilor compensatorii pentru disponibilizati s-a blocat

Acest lucru loveste atit in cei aproximativ 250 de disponibilizati care, cu banii dati de stat, au vrut sa infiinteze o firma, cit si in cele 1500 de persoane care si-au transformat compensatiile in actiuni de pe piata mobiliara. Nemultumiti de faptul ca, neprimindu-si banii promisi, isi vad planurile de afaceri naruite, viitorii patroni ameninta acum ca vor da Guvernul in judecata pentru nerespectarea HG 624/1999, ce prevedea acordarea banilor in termen de 30 de zile de la disponibilizare. Senatorul Paul Pacuraru sustine insa ca, in cel mai scurt timp, toti cei care isi infiinteaza societati comerciale isi vor primi platile compensatorii intr-o singura transa, dupa cum au cerut, in timp ce disponibilizatii care au incheiat contracte cu societatile de valori mobiliare "nu au alte solutii pentru a-si vedea toti banii odata decit rezilierea acestor contracte si infiintarea unor firme".
Nemultumirea disponibilizatilor care au optat pentru primirea platilor compensatorii in cel mult doua transe, pentru a pune bazele unei societati comerciale, vine din faptul ca a trecut mai mult de o luna de cind trebuiau sa-si primeasca banii. Disponibilizatii de la Sidex, de pilda, spun ca nu au primit decit echivalentul a doua salarii, la sfirsitul lunii septembrie. "La CEC ni se spune ca nu sint lichiditati pentru acordarea restului de bani intr-o singura transa. Singura posibilitate care ni s-a oferit este doar sa primim in fiecare luna cite o rata din platile compensatorii. In aceste conditii, dupa un an vom ajunge sa fim muritori de foame, pentru ca banii se vor termina, iar afacerea pe care am vrut sa o incepem se va duce de ripa", sustine Romeo Serafim, unul dintre disponibilizatii care au vrut toti banii odata. Pentru a lua o decizie, oamenii aflati in aceasta situatie au hotarit sa organizeze joi o intilnire in fata la Pibunni (Romarta Veche). "Vom incerca sa ne intilnim si cu prefectul ca sa vedem apoi ce facem mai departe. Daca este nevoie o sa ne urcam in tren si o sa plecam la Bucuresti", sustine Mihai Ivanov, un alt disponibilizat din Sidex.
Senatorul Paul Pacuraru le promite viitorilor patroni ca-si vor vedea banii asa cum au cerut
Pentru senatorul galatean Paul Pacuraru problema nu o constituie acordarea platilor compensatorii cumulate pentru cei care si-au infiintat firme, ci disponibilizatilor care au incheiat contracte cu societatile de valori mobiliare (SVM). Faptul ca acestia au folosit portita lasata de normele metodologice de aplicare a Ordonantei 98/99, referitoare la disponibilizarile colective, pentru a pune mina pe toti banii odata, a facut ca respectiva prevedere legala sa nu-si atinga scopul. "La nivelul Galatiului, ar fi nevoie in acest moment de 3,2 miliarde de lei pentru acordarea platilor compensatorii catre cei care si-au infiintat firme. Daca i-am lua in calcul si cele 1500 de persoane care si-au investit compensatiile in SVM-uri, suma ar ajunge la 51 de miliarde de lei, suma care nu exista in acest moment. Totusi, pot sa promit ca cei 246 de disponibilizati care si-au infiintat societati comerciale isi vor primi banii. In cazul celorlalti, eu vad ca singura solutie doar sa-si rezilieze contractele cu SVM-urile si sa-si constituie societati comerciale, daca vor intr-adevar sa-si primeasca banii", sustine parlamentarul Paul Pacuraru, care este si membru al Comisiei de Buget si Finante a Senatului.
Senatorul galatean a initiat nu cu mult timp in urma un proiect de ordonanta privind luarea unor "masuri active" de sustinere a persoanelor disponibilizate, respins insa de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Potrivit proiectului, s-ar fi acordat plati compensatorii doar celor ce-si infiintau firme, creind astfel noi locuri de munca.
Abia acum, si-ar fi dat seama cei de la Ministerul Muncii si Agentia de Formare si Ocupare Profesionala ca le-ar fi folosit acest proiect de hotarire. El a primit avizul Guvernului si o sa treaca si prin Parlament", a mai declarat Paul Pacuraru. (Gabi BEJAN)

Comentarii