AGA de la "Menarom" s-a lasat cu o "mare demascare"

vineri, 16 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 AGA de la "Menarom" s-a lasat cu o "mare demascare"

Marinus Dijke nu le-a vorbit direct salariatilor "Menarom". Acesta a insistat insa ca translatorul sau sa citeasca asistentei un document intocmit in limba olandeza, care urma sa dea explicatii despre cum s-a complotat pentru distrugerea societatii. Toata povestea privatizarii "Menarom" a fost reluata de la origini, fiind urmat firul intregii afaceri pina la arestul lui Dijke si AGA din 15 noiembrie.
Dijke a prezentat un adevarat scenariu de film politist
Potrivit spuselor lui Dijke, contractul de privatizare al "Menarom", prin care firma olandeza "Alrico" devenea proprietarul unui pachet de 57,73% din actiunile societatii, prevedea investitii doar pentru firma olandeza "Rasta Holdings", administrata de Adrian Koene. "Koene a cautat sa faca in ’99 investitiile la care s-a obligat, dar nu a reusit. In februarie, societatea «Alrico BV» a anuntat ca Adrian Koene nu mai reprezinta «Menarom», atit la FPS, cit si la sediul «Menarom». Un an de zile nu am mai auzit de el. Pe 11 aprilie 2001, Koene a venit la Galati cu avocatul sau, prezentind o imputernicire in care se spunea ca numai el poate reprezenta «Alrico». Documentul a fost cercetat de catre colonelul Brinza, care a constatat ca documentul este un fals. Koene a inceput sa-l acuze pe colonelul Brinza, care a condus ancheta, ca nu si-a facut datoria, iar cazul a fost preluat de maiorul Vasilescu. Acesta a trimis in control inspectorii de la Directia de Finante, care au facut un proces verbal foarte abil, cu date incorecte", a spus prin translatorul sau Marinus Dijke.
Acesta a continut povestea cu momentul 24 septembrie, cind Adrian Koene impreuna cu mai multi politisti si avocatul sau ar fi patruns la "Menarom", anuntind in AGA ca este proprietarul "Alrico" si ca Dijke ar fi furat banii societatii. Cu acelasi prilej, Koene ar fi cerut acces la seif si ar fi incercat sa afle conturile bancare ale "Menarom". Toate tranzactiile care erau pe drum ar fi fost blocate, iar clientii anuntati sa faca platile intr-un alt cont. Koene ar fi trimis ulterior o scrisoare la APAPS, directorului general Stan Popa, prin care anunta ca incepind de 24 septembrie preia managementul "Menarom", deoarece Dijke a furat 41.000 de dolari de la societate. In tot acest timp, Dijke se afla, potrivit propriei marturii, la tratament de inima in Olanda. Desi medicul il sfatuise sa nu calatoreasca cu avionul, el a facut exact acest lucru, ajungind in tara pe 7 octombrie. Pe aeroportul Otopeni, Dijke a fost interpelat de Politie, luindu-si angajamentul sa vina la audiere pe 17 octombrie la IJP Galati. Marinus Dijke pretinde ca Adrian Koene a aflat imediat ca si-a petrecut o noapte in arest si ca acesta s-a grabit sa dea de veste la "Menarom" ca administratorul unic a fost arestat pentru 30 de zile.
Dijke spune ca ii va actiona in judecata pe toti cei implicati
Actualul administrator unic al "Menarom" sustine ca nu a primit pina acum acuzatii oficiale din partea organelor de politie, dar ca stie care este sursa lor. "Tot ce a facut Koene sint numai falsuri. El a aratat o hirtie din SUA cum ca ar detine 50% din «Alrico BV», cu antetul unui notar de acolo. Acesta ne-a trimis, la solicitarea noastra, o hirtie in care se spune ca nu a facut asa ceva. Sint singurul actionar al firmei «Alrico BV» si nimeni in afara de mine nu are actiuni acolo. Vrem sa facem plingere impotriva tuturor celor care au facut falsuri si fraude. Frauda facuta de Koene si prietenii lui nu poate fi facuta publica. Pe 24 octombrie am primit o scrisoare in olandeza in care se spune ca vom fi lichidati, eu si Sandra, daca nu plecam din Romania. Vreau sa fac totul pentru ca firma «Menarom» sa nu fie distrusa de mafioti si escroci", a mai declarat prin intermediar Marinus Dijke.
Koene spune ca intriga lui Dijke e cusuta cu ata alba
Adrian Koene a patruns in sala, unde se desfasura AGA abia la ora 15.00, desi fusese prezent la intrarea in societate inca de la 13.00, ora anuntata pentru sedinta. Olandezul a fost insotit de avocat si de translatorul sau. Pentru ca nu a fost lasat sa intre, acesta a solicitat sprijinul Politiei si si-a facut aparitia in sala. Prezenta lui a fost primita cu rumoare de salariatii "Menarom". Koene a incercat sa se aseze la masa actionarilor semnificativi, dar ii lipsea un scaun. Piesa de mobilier a fost adusa dupa vreo citeva minute de femeia de serviciu. Dijke i-a ordonat imediat, direct in olandeza, sa ia scaunul de acolo, insa Koene se asezase deja. In afara de aceasta tentativa, Dijke nu a mai incercat in nici un fel sa-l scoata pe Koene din sala, desi ar fi avut dreptul, daca acesta nu era actionar.
Profitind de una din intreruperile sedintei, Koene a venit la masa presei, solicitind ziaristilor sa-i serveasca de translatori, pentru ca dorea sa declare AGA ilegala. Ziaristii au refuzat insa acest lucru. Tot restul sedintei, Dijke si Koene s-au ignorat, desi se aflau la doar doua scaune distanta. Dupa ce toata lumea a parasit sala, Koene a declarat reprezentantilor mass-media ca detine 28,26% din actiunile "Menarom", ca si Dijke. El a putut arata contractul de privatizare al "Menarom" in care aparea semnatura sa in dublu exemplar, o data ca manager general si a doua oara ca imputernicit al lui Dijke, numit in document tot manager general. Koene sustine ca este coproprietar al "Alrico Ltd.", firma care a cumparat pachetul majoritar de actiuni la "Menarom" si ca "Alrico BV", societatea despre care vorbise Dijke mai devreme, nu are nici o legatura cu privatizarea societatii galatene. In total, pretinde Adrian Koene, Marinus Dijke ar avea in Olanda patru societati "Alrico", dintre care doar "Alrico Ltd." e implicata in privatizarea "Menarom" si e singura la care el detine actiuni. (Florin STEFAN)

Comentarii