Beneficiarii Legii Lupu din Galati stau in asteptare

luni, 24 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Beneficiarii Legii Lupu din Galati stau in asteptare

Secretarul Consiliului Local Galati, Grigore Matei, care este si membru al Comisiei locale de aplicare a Legii 1/2000, ne-a declarat ca exista in acest moment aproximativ trei mii de cereri de restituire de terenuri in intravilan, in suprafata totala de 33 de hectare. "Peste 90% din aceste cereri au ca obiect suprafete pe care s-au construit intre timp strazi, blocuri, institutii publice, deci este imposibil ca acestea sa fie restituite in natura. Legea prevede posibilitatea acordarii de catre municipalitate de despagubiri pentru fostii proprietari care nu-si pot lua inapoi terenurile, dar nu precizeaza nici modalitatea de acordare si nici cea de calculare a acestor sume. De pilda, daca s-ar calcula valoarea terenurilor ocupate de constructii dupa criteriile aplicate de notari s-ar ajunge la niste sume enorme care cu siguranta nu ar putea fi suportate de nici un buget local. In aceste conditii, ar trebui gasite niste fonduri din care sa se acorde despagubirile. In orice caz pina acum nimic nu este clar din acest punct de vedere", ne-a declarat Grigore Matei.
O situatie asemanatoare se inregistreaza si in ceea ce priveste acordarea de terenuri in extravilan, pentru care exista 514 cereri din care au fost acceptate doar 137 (acestea au fost validate de Comisia judeteana de aplicare a Legii Lupu si se afla pentru solutionare la Primaria Galati).
Secretarul Consiliului Local Galati ne-a spus ca pina acum doar 300 de hectare de teren din extravilan pot fi acordate fostilor proprietari, din care cea mai mare parte sub forma de actiuni la fostele IAS-uri din Galati (Agrogal, Malina, etc.)
"Pentru a gasi o solutie pentru aplicarea Legii Lupu, Prefectura Galati a facut demersuri la Guvern pentru a i se comunica modalitatea concreta de acordare a despagubirilor. Este nevoie de un alt act normativ pentru a clarifica aceasta problema, atita vreme cit in oras de tipul Galatiului, unde nu mai exista decit foarte putine suprafete neconstruite, aceasta este singura modalitate de aplicare a Legii nr. 1/2000", a declarat Grigore Matei.
Practic, in acest moment sansele fostilor proprietari care au detinut terenuri in municipiul Galati de a beneficia de prevederile Legii Lupu sint destul de reduse. Paminturile pe care acestia le-au avut in oras valoreaza in acest moment sume imense, motiv pentru care este putin probabil ca autoritatile locale sa fie prea ingaduitoare cu acordarea despagubirilor. In aceste conditii, este de asteptat ca, asa cum s-a intimplat dupa aparitia Legii 18/1991, instantele de judecata sa fie din nou asaltate cu procese prin care fostii proprietari nemultumiti de solutia data de comisiile de aplicare a acestui act normativ sa-si solicite drepturile incalcate de regimul comunist. (Gabi BEJAN)

Comentarii