Casa de pensii a deschis sezonul executarilor silite

luni, 20 august 2001, 23:00
4 MIN
 Casa de pensii a deschis sezonul executarilor silite

Trecerea de la aplicarea sistemului de pensii prevazut de Legea 3/1977 la cel stipulat in Legea 19/2000 a dat destula bataie de cap personalului de la Casa Judeteana de Pensii Galati, confruntat
cu un volum neobisnuit de mare de lucrari in prima parte a acestui an. Institutia, care a capatat personalitate juridica incepind cu 1 aprilie, si-a marit numarul angajatilor de la 78 la 105 prin scoaterea la concurs a posturilor prevazute in organigrama impusa la nivel central de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Principalele realizari ale Casei Judetene Galati sint, in primele sapte luni ale anului, infiintarea Casei Teritoriale Tecuci si suplimentarea numarului de inspectori de la Corpul de Control a platii CAS de catre agentii economici de la sase la 28. Recuperarea debitelor inregistrate la fondul asigurarilor sociale de stat ramine cea mai importanta problema cu care se confrunta Casa Judeteana Galati, valoarea totala a acestora ridicindu-se in prezent la suma de 10.048 miliarde de lei, din care nu mai putin de 89% reprezinta restantele acumulate de Sidex.
Potrivit noii organigrame, activitatea Casei Judetene de Pensii Galati este organizata pe trei directii, respectiv Directia Economico-Financiara, Directia de Stabiliri si Plati Drepturi de Asigurari Sociale si Directia Colectare Contributii. "La 1 aprilie existau doar sase persoane care lucrau in cadrul Corpului de Control, iar acum toata directia de colectare cuprinde 28 de salariati, dintre care trei la Tecuci. O noutate importanta este infiintarea de la 1 august a Biroului de Executare Silita, ca si faptul ca inspectorii nostri cu atributii de control vor fi dotati cu legitimatii speciale. Pentru noi este o realizare si infiintarea Casei Teritoriale Tecuci, unde lucreaza 15 persoane, care au preluat activitatile de stabiliri si plati drepturi, evidenta a asiguratilor, verificarea CAS si repartizarea biletelor de tratament", ne-a declarat directorul general al Casei Judetene de Pensii Galati, Georgeta Modiga. Aceasta a adaugat ca institutia pe care o conduce a inceput deja sa fie dotata cu calculatoarele necesare implementarii unei retele infomatizate care sa "lege" intre ele cele trei sedii existente in prezent. Pina acum Casa Judeteana a primit 6 calculatoare, urmind ca pina la sfirsitul anului "zestrea" institutiei sa fie completata cu pina la 20 de calculatoare, 10 imprimante si un server central.
Sidex-ul ramine debitorul "de capatii" al Casei de Pensii
Numarul angajatilor care au depus declaratia privind evidenta asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor sociale de stat pe suport magnetic (in cazul agentilor economici cu peste douazeci de salariati) a fost de 486 in iunie 2001, in timp ce numarul agentilor economici cu mai putin de 20 de angajati care au depus declaratiile legale in aceeasi luna este de 3.950. In perioada 1 aprilie-15 august 2001 au fost incheiate 1.450 declaratii de asigurare si 120 de contracte de asigurare. In acelasi timp exista si asigurati care, desi nu au incheiat contracte si nici nu au depus declaratiile necesare conform Legii 19/2000, platesc CAS-ul in baza legislatiei anterioare (563 de cazuri). Pina la data de 15 august 2001 s-au facut controale la 195 de agenti economici, cu un numar total de 49.144 salariati, incheindu-se procese verbale pentru debite din contributii, majorari si penalitati in valoare de 1.720 miliarde de lei. Totalul sumelor restante la bugetul asigurarilor sociale de stat la 31 martie 2001, ramase la plata pina in luna august, este de 9.833 miliarde de lei, iar datoriile inregistrate de angajatori intre aprilie si august se ridica la 215 miliarde de lei. "Din totalul debitului inregistrat la 15 august, respectiv 10.048 miliarde de lei, datoria Sidex reprezinta 89%, adica 8.869 miliarde de lei. Din iulie 1999 si pina la 1 august 2001 a fost declansata procedura de executare silita in cazul a 295 de agenti economici cu debite in valoare de 1.107 miliarde de lei. In primele sapte luni ale anului s-au recuperat din debitul de pina la sfirsitul lunii martie 46 de miliarde de lei, iar prin executare silita peste 18 miliarde de lei", a mai declarat directorul general al Casei Judetene de Pensii Galati, Georgeta Modiga.
Nemultumirea "cronica" a pensionarilor este discrepanta in calculul pensiilor
De la 1 aprilie 2001, cind a intrat in vigoare Legea 19/2000, la Casa Judeteana de Pensii Galati au fost depuse 2.984 dosare in baza noii legi, dintre care cele mai multe (1.122) au vizat pensionarea anticipata partial. Pina acum s-au emis, conform Legii 19, 868 decizii de pensionare, fiind primite aproape 2.200 de cereri de recalculare a pensiilor, acestea urmind sa fie solutionate pina la termenul limita (1 octombrie 2001). In primele 7 luni ale anului cabinetele de expertiza medicala au fost vizitate de 605 persoane, dintre care numai 562 s-au incadrat la gradul I, 431 persoane in gradul II si 108 in gradul III. Cresteri semnificative s-au inregistrat in privinta numarului de persoane provenite din afara activitatii, 250 fata de 173 in 2000, si din somaj, 83 in 2001 raportat la 37 in 2000. Potrivit conducerii Casei Judetene de Pensii Galati, nemultumirile pensionarilor care au facut reclamatii sau au venit in audienta se leaga de inechitatea acordarii drepturilor banesti. "Din totalul pensionarilor in plata, aproximativ 60% sint nemultumiti de cuantumul pensiilor primite si care au fost stabilite, conform Legii 3/1977, in baza mediei cistigurilor realizate in ultimii cinci ani lucrati consecutivi din ultimii zece ani de activitate. Si cum in ultimii zece ani de activitate, functie de anul inscrierii la pensie, media cistigurilor realizate a avut un trend ascendent, de unde pentru aceeasi categorie profesionala, conditii de munca si vechime, pensiile sint diferite, mai mari pentru cei care au realizat o medie a salariului tarifar mai mare. Situatia aceasta va fi rezolvata in parte de indexarea pensiilor care va avea loc de la 1 septembrie, ca si prin recorelarea acestora, care se va efectua pe trei ani, incepind din trimestrul IV 2001", sustine Georgeta Modiga. (Florin STEFAN)

Comentarii