Criza de materii prime in Combinat

joi, 21 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Criza de materii prime in Combinat

Programul de productie al Combinatului pe lunile septembrie si octombrie nu a putut fi aprobat la ultima sedinta a Consiliului de Administratie, care a avut loc alaltaieri, din cauza problemelor aparute in aprovizionarea cu materii prime dar si defectiunilor de la laminoare. Pentru gasirea unor solutii s-a acordat un interval de o saptamina, urmind ca martea viitoare sa se intruneasca o parte din membrii CA si Comitetul de Directie al Sidex.
Oficialii Combinatului sustin ca programul de productie nu poate fi intocmit deoarece necesarul de materii prime nu este asigurat, mai ales ca pe platforma ar trebui sa existe, pe linga un stoc de siguranta, si cantitatea necesara pentru productia pentru cel putin doua saptamini. Desi la prima vedere vina ar apartine caselor de comert care se ocupa de aprovizionarea Combinatului cu carbune, cocs si minereu. Reprezentantii acestor societati se justifica insa spunind ca au dificultati mari in derularea contractelor.
Prima problema invocata de casele de comert se refera la faptul ca lunar, circa 130.000-140.000 tone de carbune (circa 50% din necesarul Combinatului) nu ajung la Sidex din cauza faptului ca aceasta cantitate este contractata cu Rusia iar caile pe care se transporta marfa traverseaza Ucraina, tara cu care rusii au o serie de neintelegeri.
Probleme sint si in ceea ce priveste cealalta parte, majoritatea fiind adusa pe Dunare. Cum nivelul apelor fluviului a scazut, barjele care transporta carbunele nu pot fi incarcate la capacitatea maxima, intregistrindu-se astfel intirzieri.
Cel de-al doilea motiv pentru care aprovizionarea cu materii prime a Combinatului este ingreunata a aparut din cauza faptului ca, in lipsa lichiditatilor, Sidex plateste prin compensare cu produse, in special tabla si banda laminata. Cu toate ca in ultimul timp conducerea Combinatului s-a tot laudat cu productii record de otel, mai ales dupa repornirea LTG 1, dar se pare ca in realitate situatia sta altfel. Dupa cum s-a mai relatat in ziarul nostru, chiar de la inceput la LTG-1 s-au tot inregistrat defectiuni ba la un transformator, ba la pompele de apa, laminorul neputind sa atinga productia scontata.
Ca urmare, Sidex nu a putut sa achite nici macar prin compensare materiile prime, marfa livrata in schimbul cocsului sau al minereului acoperind doar circa 30% din datorii. Un semn ca lucurile nu stau tocmai bine pe platforma siderurgica e si faptul ca in ultima perioada staff-ul Sidex a inceput sa evite diplomatic intilnirile cu presa.
Daca pina nu demult capetele luminate ale Sidex se straduiau sa creeze o imagine cit mai "roz" a societatii, furnizind regulat mass-mediei doar despre maretele realizari, de citeva saptamini nici unul dintre cei care fac parte din conducerea executiva nu a mai aparut in fata ziaristilor, motivul invocat fiind lipsa de timp. (Andrei RADU)

Comentarii