Cursa disponibilizarilor din scoli continua

marți, 07 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Cursa disponibilizarilor din scoli continua

Listele cu disponibilizatii din scolile si liceele galatene au inceput sa fie depuse ieri la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). La ora inchiderii editiei se inregistrasera aproximativ 150 de reduceri de posturi din cele 317 cite ar trebui sa aiba loc in judetul Galati. "Nu ne-au trimis inca toate scolile situatia. Deocamdata, s-au gasit peste 150 de solutii de restringeri de posturi. Urmeaza sa definitivam situatia, dar unii directori sustin ca le vine greu sa-si concedieze oamenii, deoarece nu-si vor mai putea desfasura activitatea in conditii normale", ne-a declarat inspectorul general al ISJ, Vasile Ciuchina.
Acesta sustine ca situatia este atit de complicata fiindca la inceputul lui ianuarie au fost angajati in invatamint inca 100 de salariati TESA, ca urmare a deblocarii unor posturi. "La inceputul acestui an scolar erau blocate 100 de posturi pentru personalul auxiliar si nedidactic, insa acestea au fost deblocate, iar directorii au facut angajari pentru a-si completa schema de personal. Daca stiam ca se va ajunge la disponibilizari, nu mai deblocam posturile respective", a mai spus Vasile Ciuchina.
Deocamdata, dintre cele 317 posturi, care vor intra in restringere, 28 provin din blocarea celor ramase vacante, raminind totusi 289 persoane de disponibilizat.
"Artificii" pentru pastrarea salariatilor in scoli
In unele unitati scolare directorii au recurs la tot felul de artificii pentru a-si pastra oamenii. "La Scoala nr. 12, profesorii care aveau ore suplimentare au decis sa renunte la banii ce li se cuveneau pentru efectuarea acestora, suma strinsa in acest mod fiind folosita pentru mentinerea pe post a unei femei de serviciu. In acelasi timp, la Scoala nr. 33 salariatii au semnat ca vor dona 15.000 de lei de la fiecare salariu pentru a nu fi disponibilizat un coleg de-al lor", ne-a declarat presedintele executiv al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar, Valeriu Diculescu.
In acelasi timp, pentru a-si pastra oamenii, unele scoli si licee au decis sa apeleze la resursele extrabugetare. Astfel de situatii s-au inregistrat deocamdata la Grupul Scolar Economic, Grupul Scolar Dumitru Motoc si la Scoala Profesionala Simion Mehedinti. "In acelasi timp, in opt dintre comunele galatene mai bogate, primarii ne-au spus ca vor finanta posturi la scoli din resursele extrabugetare ale primariilor. De exemplu, primarul din Matca a venit la mine sa ma roage sa nu disponibilizam o educatoare si sa nu comasam grupele respective, deoarece din resursele extrabugetare va plati salariul femeii de serviciu", a mai spus inspectorul general.
Pentru reducerea posturilor directorilor adjuncti la scolile unde exista doi sau trei ocupanti ai acestei functii se va constitui o comisie speciala. "Reprezentantii MEN au decis ca directorul adjunct care va fi eliberat din functie sa fie ales de o comisie formata dintr-un inspector general adjunct, un inspector de specialitate si directorul scolii", ne-a precizat Vasile Ciuchina. (Roxana PENCIU)

Comentarii