Galatiul este revendicat bucata cu bucata

joi, 06 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Galatiul este revendicat bucata cu bucata

Actiunea de revendicare a imobilelor nationalizate in perioada comunista ia o amploare din ce in ce mai mare la Galati, numarul imobilelor notificate crescind din zi in zi. Daca pina la 15 august, cind trebuia sa expire termenul de depunere a solicitarilor, fusesera facute notificari in special pentru terenuri si case de locuit, odata cu prelungirea acestui termen se extinde si aria zonelor revendicate.
S-a ajuns acum la situatia in care se revendica nu doar locuinte si suprafete mici de teren, ci si conace, fabrici si santiere, chiar daca unele dintre acestea nu mai exista de multa vreme. Un exemplu in acest sens este Fabrica de dulciuri "Carambi", pe terenul careia se afla acum bazinul de incercari de la Icepronav. Urmasii fostului primar Ghita Vasiliu au revendicat un conac aflat acum mai bine de jumatate de secol in proprietatea sa, dar care nu mai exista de mult timp. Printre revendicarile mai spectaculoase se numara si un santier naval al inginerului Petre Branza, santier care ii purta numele, pentru care se solicita despagubiri. Acest santier fusese evaluat in anul 1949 la 28 milioane de lei. Fostii proprietari sau urmasii acestora au profitat de aparitia Legii 10/2001 pentru a solicita retrocedarea a tot ceea ce s-a confiscat cu zeci de ani in urma. Printre bunurile notificate se afla si un vapor rechizitionat in 1947, dar notificarea respectiva a fost redirectionata catre Braila, deoarece vaporul respectiv fusese inregistrat in judetul vecin.
Cele mai cunoscute imobile de pe strada Domneasca sint revendicate
Imobilele de pe strada Domneasca au inceput sa fie revendicate unul cite unul. Sediul Apollo este revendicat de Oana Rodica Ecaterina Orlianu din Brasov, o sesime din cinematograful "Republica" (fostul "Odeon") a fost notificat de Sofia Cenzianu, in timp ce Restaurantul "Olimpic" este solicitat de mai multi greci. Sediul Regionalei CFR de pe str. Domneasca, pe care municipalitatea il solicita in baza Legii 10/2001 pentru a-si face un nou sediu, mai este revendicat si de alte persoane. Notificarea Primariei are la baza documente care atesta calitatea de proprietar in 1937, dar ramine de vazut si ce documente detin persoanele fizice notificatoare. Demn de remarcat este insa faptul ca actualul sediu al Primariei este intr-un imobil care se numea inainte "Grand Hotel" si care poate fi revendicat in orice clipa de fostii proprietari, la fel ca si alte cladiri din zona. Mostenitorii magnatului
industriei romanesti din perioada interbelica, Max Auschnitt, au revendicat si imobilele din Galati.
Este vorba de fiii acestuia, Stephen si Robert, domiciliati in SUA, respectiv Franta, care au solicitat retrocedarea Magazinelor Unite Moldovenesti, unde Max Auschnitt detinea 34,8% din actiuni. Magazinele se aflau in zona Portului, pe terenul cuprins intre Palatul Navigatiei si Laminorul de tabla. In plus, cei doi mostenitori revendica si sediul societatii, care era situat pe str. Portului nr. 25, unde acum este sediul SC Proiect SA. Alte imobile revendicate sint cele de pe str. Tecuci nr. 49-55 si str. Sf. Spiridon nr. 39, care au fost notificate de mostenitorul familiei princiare Sturdza, Dimitrie Serban Sturdza. De asemenea, sint revendicate imobilele de pe str. Traian nr. 183 si 106 si sediul Administratiei Pietelor, precum si imobilul din str. Garii nr. 23, unde se construieste acum noua gara CFR. Acestea sint doar citeva dintre imobilele nationalizate care sint cerute inapoi de proprietari sau de mostenitorii acestora, iar notificarile se inmultesc pe zi ce trece.
Notificarile mai pot fi depuse pina pe 15 noiembrie
Rezolvarea cererilor de revendicare se va intinde pe o perioada lunga de timp, deoarece inca nu exista actul normativ care sa stabileasca modul in care se fac despagubirile pentru imobilele ce nu pot fi restituite. In plus, nu toate persoanele care au depus notificari la actualii detinatori ai imobilelor au prezentat actele doveditoare privind calitatea de fost proprietar.
Va merge foarte greu si procesul de evaluare a imobilelor, deoarece pretentiile notificatorilor sint din ce in ce mai diverse. In timp ce unii solicita despagubiri de doar 150 milioane de lei pentru un conac ras de pe fata pamintului, altii cer peste un miliard despagubire pentru o casa din paianta. Evaluarea imobilelor se va face in baza documentelor care atesta starea acestora in momentul nationalizarii si a pretentiilor fostilor proprietari, cu care se vor face negocieri. (Mirella AUR)

Comentarii