In inchisoare, fara a fi condamnat

duminică, 04 octombrie 1998, 23:00
4 MIN
 In inchisoare, fara a fi condamnat

Codul de procedura penala prevede ca masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata daca sint indeplinite, simultan, urmatoarele conditii: sint probe sau indicii temeinice ca invinuitul a savirsit o fapta penala, pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savirsita este inchisoarea iar din conduita inculpatului rezulta ca acesta este un pericol pentru societate (este recidivist, a fugit ori s-a ascuns in scopul de a se sustrage urmaririi penale, fapta este de o gravitate sporita etc.).
De cele mai multe ori, magistratii cad repede de acord asupra faptului ca au motive intemeiate pentru a dispune arestarea. Astfel se face ca, adesea, pina sa se termine procesul, inculpatii apuca sa efectueze o buna parte din pedeapsa inca inainte de a fi condamnati.
Arestarea preventiva – o masura lasata la aprecierea judecatorului
In perioada urmaririi penale, masura arestarii preventive a inculpatului se dispune numai de catre procurorul care ancheteaza cazul si numai pentru o perioada de cel mult 30 de zile. Prelungirea acestei perioade se poate face numai de catre magistrat.
"Au existat situatii in care instanta, avind in vedere buna comportare a inculpatului in cursul procesului sau situatia sa familiala, nu a mai acordat prelungirea arestarii si l-a judecat pe inculpat in libertate.
De cele mai multe ori insa, punerea in libertate a celui acuzat nu este recomandata, deoarece exista pericolul ca acesta sa se sustraga de la judecata, sa distruga unele dovezi sau sa influenteze martorii.
Sint situatii in care inculpatii asteapta luni si chiar ani in Penitenciar pina cind judecatorii dau o solutie in cazul lor.
Una dintre cauzele pentru care se intimpla aceste lucruri este aceea ca unii avocati abuzeaza de drepturile procesuale pe care le au si fac tot felul de cereri de revocare a masurii arestarii preventive. Astfel, in loc sa treaca la discutarea fondului cauzei, judecatorul e pus in situatia de a acorda noi termene, tergiversind procesul.
Daca inculpatul sta in arest o perioada de timp egala cu jumatate din maximul pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea de care este acuzat, se dispune automat eliberarea sa si judecarea in libertate.
O alta cauza pentru care inculpatii petrec mult timp in arest pina sa fie condamnati (sau achitati) este si aceea ca un judecator are de solutionat, in medie, 50 de dosare pe zi, desi plafonul maxim prevazut de lege este de numai 35. Acest lucru duce la acordarea unor termene lungi in cadrul aceluiasi proces" ne-a declarat presedintele Sectiei Penale a Tribunalului Galati, Aurel Burlacu.
Complicele in puscarie, autorul in libertate
Serban Toma din Galati a fost trimis in judecata pentru complicitate la savirsirea infractiunii de tilharie.
La sfirsitul anului trecut, el a primit mai multe bunuri provenite dintr-o tilharie comisa de prietenul sau, Nicu Comanescu. Autorul tilhariei a disparut ulterior din oras si toate incercarile Politiei de a-l prinde s-au dovedit zadarnice. Cu ocazia perchezitiei, la domiciliul lui Serban Toma au fost descoperite lucrurile revendicate de partea vatamata, iar acesta a fost arestat.
De atunci, complicele a ramas in arest asteptind sa fie prins si autorul tilhariei pentru a putea fi judecati impreuna.
"Singura solutie care exista in astfel de cazuri este aceea a disjungerii cauzelor, astfel incit complicele sa fie judecat separat. Nu intotdeauna este posibil acest lucru, pentru ca arestarea celorlalti faptasi este necesara pentru a putea aprecia contributia efectiva a fiecarui participant la infractiune", ne-a declarat Procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, Marian Sandu.
Dupa ce a facut trei ani de puscarie, o persoana acuzata de omor a fost achitata
De cele mai multe ori, masura arestarii preventive se dispune in mod justificat. Cazurile in care cel arestat a fost gasit nevinovat cu ocazia procesului sint extrem de rare.
"O astfel de situatie s-a inregistrat prin 1994, cind, la sfirsitul unui proces care a durat trei ani, un inculpat acuzat de omor a fost considerat nevinovat. Acest lucru nu poate fi imputat magistratilor, fiindca dovezile impotriva lui erau covirsitoare ca importanta si numar, si numai dupa mult timp s-a descoperit ca autorul crimei era altcineva", ne-a mai spus presedintele Sectiei penale a Tribunalului Galati.
Regretabila eroare a insemnat, pentru cel acuzat pe nedrept, pierderea celor trei ani din viata petrecuti in penitenciar.
"In astfel de situatii, inculpatul are dreptul la despagubiri din partea statului numai daca probeaza reaua credinta a celor care au dispus masura arestarii preventive", ne-a spus procurorul general Marian Sandu.
Unii dintre magistratii cu care am stat de vorba considera ca masura arestarii preventive trebuie sa ramina o exceptie in procesul penal.
Asta cu atit mai mult cu cit pina sa fie condamnata orice persoana beneficiara de prezumtia de nevinovatie, deci nimeni nu poate sa-i aduca vreo atingere drepturilor sale. (Gabi BEJAN)

Comentarii