Medicii de la Policlinica cu plata vor sa-si fixeze singuri tarifele

sâmbătă, 10 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Medicii de la Policlinica cu plata vor sa-si fixeze singuri tarifele

Valul schimbarilor din sistemul sanitar nu i-a ocolit nici pe medicii Policlinicii cu plata. Desi nu se confrunta cu problemele pe care le au colegii lor din unitatile spitalicesti (datorii la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, lipsa banilor pentru materiale sanitare) acestia se lovesc totusi de alte bariere impuse cu regularitate de catre Ministerul Sanatatii.
Cu citeva zile inainte de a-si parasi functia, ministrul Hajdu Gabor a semnat ordinul 1041/13.12.2000, prin care se maresc tarifele prestatiilor medicale. "Tarifele intra in vigoare pe data de 01.01.2001. Pe aceeasi data tarifele cuprinse in Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 216/24.03.2000 isi inceteaza aplicarea", se spune in respectivul act normativ.
Nemultumirile medicilor pleaca de la faptul ca sint obligati sa mareasca preturile consultatiilor pe care le acorda bolnavilor si al investigatiilor pe care le fac acestora. "Cei care fac tarifele sint in afara preturilor. Noi dorim sa stabilim tarifele in raport cu puterea economica locala si a pacientilor nostri si nu sa mi se impuna de la Bucuresti. Noi in mod normal am fi putut sa pastram aceleasi preturi pina in vara cind, tinind cont de scumpiri, nu am mai fi fost rentabili, in nici un caz acum in mijlocul iernii. Daca se maresc intempestiv preturile ne pierdem clientii si sintem falimentati", ne-a declarat directorul Policlinicii cu plata dr. Gabriel Albu.
Acesta afirma ca institutia pe care o conduce este o unitate de stat, extrabugetara, autofinantata, fara nici un fel de aport de la buget. Atit salariile personalului, curentul, caldura cit si drepturile medicilor sint achitate din incasari. "Vrem o autonomie financiara pentru ca noi ne putem adapta si orienta preturile singuri in teritoriu. Ministerul vorbeste tot timpul de descentralizare, dar in realitate totul este centralizat", ne-a mai spus dr. Gabriel Albu
"Noi nu depindem de Ministerul Sanatatii"
Desi nu au fost de acord, cei 81 de medici ai Policlinicii care isi desfasoara activitatea in 15 cabinete medicale au marit incepind cu 22 ianuarie preturile, fiind obligati sa respecte ordinul Ministerului Sanatatii. "Cresterile aplicate de unitatea noastra sint in medie de numai 15%. Astfel, o radioscopie la stomac de la 160.000 de lei s-a marit la 250.000 de lei, desi conform ordinului aceasta putea fi marita pina la 500.000 de lei. O mamografie, care inainte costa 160.000 de lei acum costa 200.000 de lei, in timp ce conform recomandarilor ministerului aceasta putea creste pina la 250.000 de lei.
O consultatie la un medic primar, doctor in stiinte a crescut de la 90.000 la 100.000 de lei (doar 10.000 de lei), cu toate ca tariful ar fi putut creste pina la 150.000 de lei.
Daca ne-am fi aruncat spre cifrele trimise de la minister, impactul asupra populatiei ar fi fost negativ, noi le-am marit insa cit am putut mai putin. Noi nu depindem de Directia Judeteana de Sanatate Publica (reprezentantul Ministerului Sanatatii in teritoriu) decit pentru faptul ca depunem bilantul contabil acolo, in rest nu avem nici o legatura cu ei, nu stiu de ce nu sintem lasati in pace", ne-a mai spus directorul Policlinicii cu plata, dr. Gabriel Albu. (Camelia PRICOPE)

Comentarii