Miliardarul Pacuraru a ramas fara sediul firmei

joi, 23 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Miliardarul Pacuraru a ramas fara sediul firmei

Fundatia pentru Tineret s-a infiintat in 1990 in scopul administrarii in folosul tuturor tinerilor galateni a bunurilor imobile si mobile ce au apartinut fostei Organizatii Judetene a Uniunii Tineretului Comunist. Chiar daca in acest moment nu mai exista o evidenta clara a imensului patrimoniu mostenit, se pare ca valoarea acestuia se ridica, in 1990, la aproape 28 de milioane de lei. Printre bunurile pe care FJT le-a primit spre administrare se aflau imobilele din strada Domneasca nr. 70 si 72, Casa de Cultura si Hotelul Tineretului de pe strada Siderurgistilor. De-a lungul timpului, cei care s-au perindat pe la conducerea Fundatiei au facut tot felul de afaceri dubioase cu bunurile pe care trebuiau sa le administreze, incluzindu-le in contracte de asociere in participatiune incheiate cu firme private sau chiar vinzindu-le. In 1996, odata cu demiterea presedintelui Valeriu Fasole, in Fundatie au aparut doua tabere care au inceput sa se acuze reciproc ca ar fi jefuit patrimoniul FJT.
Miliardari prosperind pe seama Fundatiei Judetene pentru Tineret
Intre 1991 si 1998, perioada in care a fost presedinte al Fundatiei Judetene pentru Tineret, Valeriu Fasole a incheiat mai multe contracte de asociere in participatiune cu firme ale unor miliardari galateni. FJT punea la dispozitia acestor societati imobilele pe care le avea in patrimoniu, urmind sa primeasca in schimb o cota situata intre 20 si 30 la suta din profitul obtinut de acestea. Astfel de contracte au fost incheiate cu S.C. Zarnescu 2 SRL pentru imobilul din strada Domneasca nr. 70, cu firma lui Constantin Racovita pentru Casa de Cultura a Tineretului si cu Maricel Pacuraru pentru Hotelul Tineretului. In baza acestui din urma contract, incheiat pe 10 august 1994 cu firma SC Constant International CF SA, Fundatia urma sa incaseze 20% din profitul brut obtinut in urma activitatilor desfasurate de firma in hotel. Maricel Pacuraru se obliga sa pastreze in "principiu" destinatia spatiilor pe care le-a primit spre folosinta, adica cea de turism. Ulterior, Valeriu Fasole a incheiat mai multe acte aditionale la acest contract prin care lui Marcel Pacuraru i se acordau o serie de drepturi suplimentare, printre care si acela de a ceda dreptul de a folosi imobilul unei alte societati din grupul MHC. Aceste prevederi, foarte avantajoase pentru Pacuraru au fost criticate dupa demiterea lui Valeriu Fasole de cel care i-a luat locul la conducerea FJT, Gheorghita Ionica. Acesta l-a acuzat pe Pacuraru ca nu a dat nici un ban la Fundatie si, mai mult decit atit, ca a schimbat destinatia imobilului.
Noul presedinte FJT trece la vinzarea imobilelor
Noul presedinte instaurat dupa demiterea lui Valeriu Fasole a venit cu o alta optica privind modul in care trebuie administrat patrimoniul FJT. Una din variantele alese de Gheorghita Ionica a fost aceea de a include Fundatia in societati pe actiuni, aducind ca aport bunurile pe care acesta le detinea. Cealalta a constat in vinzarea imobilelor. Astfel au luat fiinta SC Zartin SA, la care FJT a participat cu imobilul de pe strada Domneasca nr. 70 (Cazino Sidney) sau Coraem (firma realizata in asociere cu patronul discotecii Nuits Blanches, Constantin Racovita), la care aportul FJT a fost Casa de Cultura a Tineretului. Ionica a vindut imobilul de pe strada Domneasca nr. 72, firmei Romindustries pentru suma de 118 milioane de lei. Noua conducere mai trebuia acum doar sa se rafuiasca doar cu Maricel Pacuraru, care continua sa stea linistit in Hotelul Tineretului in baza unui contract incheiat pe o durata de 50 de ani.
Hotelul Tineretului a fost vindut unei banci populare
Pe 22 noiembrie, intre Marian Zugravu, presedintele Organizatiei IRON MAN, in calitate de reprezentant al FJT si Cooperativa de Credit Banca Populara Stabilitatea OC 3 s-a incheiat contractul de vinzare-cumparare avind ca obiect Hotelul Tineretului. Pretul tranzactiei a fost de 8 miliarde de lei. "Nu puteam sa mai las ca Maricel Pacuraru sa se foloseasca de imobil fara sa ne dea nici un ban. Cum este posibil ca noi, o fundatie non-profit, sa sprijinim un miliardar? In plus, plateam o groaza de bani impozit pe cladire. Numai anul trecut impozitul pe hotel s-a ridicat, impreuna cu penalitatile de intirziere, la 13 milioane de lei. Cu dobinda produsa de cele 8 miliarde de lei, vrem ca de anul viitor sa finantam o serie de manifestari pentru tineri", sustine Gheorghita Ionica.
Presedintele Fundatiei a mai declarat ca nu ar fi recurs la aceasta masura daca Pacuraru si-ar fi onorat obligatiile asumate in contractul de asociere cu FJT. "L-am fi dat in judecata daca aveam bani. Acum asteptam sa ne dea el in judecata pentru ca am inteles ca ?Stabilitatea? vrea sa se instaleze in hotel cit mai repede", a mai spus Ionica.
Valeriu Fasole ii acuza pe Ionica si acolitii sai de fals in acte
Cum era de asteptat, vinzarea Hotelului Tineretului l-a pus pe jar pe Valeriu Fasole. Trebuie precizat ca in acest moment, situatia din Fundatie este extrem de incilcita, atit Fasole cit si Gheorghita Ionica revendicindu-si functia de presedinte. Cert este ca, in baza unei hotariri judecatoresti, Valeriu Fasole a fost reinstalat anul trecut presedinte, motiv pentru care acum sustine ca Gheorghita Ionica nu avea dreptul sa vinda hotelul. "Am facut deja plingere impotriva lui Gheorghita Ionica si a celor ce-l sustin la Politie si Parchet. Ei au vindut imobilul folosind o stampila falsa, pentru ca stampila adevarata a Fundatiei este la mine. Nici cele cinci organizatii care-l sustine pe Ionica, nu sint infiintate conform legii, in actele lor aparind ca membri fondatori o serie de persoane cunoscute care n-au nici o legatura cu Fundatia: deputati, senatori, boxeri sau cintareata Sanda Ladosi", a declarat Valeriu Fasole. (Gabi BEJAN)

Comentarii