Nori negri de saracie in Invatamint

duminică, 23 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Nori negri de saracie in Invatamint

Scolile galatene se zbat intre datorii si lipsa unei baze materiale corespunzatoare. De mai bine de doi ani, invatamintului galatean nu i s-a acordat aproape nimic pentru investitii si nici anul acesta nu sint sanse sa primeasca ceva. In plus, faptul ca guvernantii intirzie sa voteze bugetul incarca inutil notele de plata pentru utilitati cu penalitati de intirziere.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a elaborat si trimis deja la Ministerul Educatiei Nationale un plan de investitii pentru realizarea caruia ar fi necesare in jur de 40 de miliarde de lei, dar inspectorul general Vasile Ciuchina nu spera sa primeasca nici macar 10% din aceasta suma. "Din cele 40 de miliarde de lei ne-ar trebui urgent macar 3,5 miliarde pentru finalizarea constructiilor si reparatiilor incepute la Scolile nr. 5 si 15 si la Scoala Ajutatoare nr. 1, dar este posibil sa nu primim nici macar acesti bani", ne-a declarat Vasile Ciuchina.
Scoala nr. 15 a intrat in reparatii si renovari in urma cu cinci ani, dar din lipsa fondurilor nu a fost finalizata nici in prezent. Elevii de aici nu au un grup sanitar corespunzator, institutia avind aviz provizoriu de functionare pina in toamna. In acelasi timp, situatia Scolii nr. 5 devine din ce in ce mai dramatica, deoarece anul scolar 2000-2001 ar fi al doilea in care elevii si profesorii de la aceasta unitate urmeaza sa-si desfasoare activitatea in alte scoli invecinate.
Cu cit se amina finalizarea constructiilor incepute la aceste institutii, cu atit se irosesc mai multi bani, deoarece preturile pentru materiale cresc de la un an la altul. Totodata, se cheltuie sume mari pentru conservarea acestor lucrari incepute si neterminate.
Judetul are nevoie de sase scoli noi
Desi se stie ca nu exista nici o speranta pentru obtinerea acestor fonduri, in planul de investitori a fost trecuta si construirea a sase scoli noi in judetul Galati. "In patru localitati din mediul rural se impune stringent ridicarea unor scoli noi. La Salcia, Piscu, Vames si Carapcesti elevii invata in conditii destul de improprii. Cladirile acestor institutii sint atit de deteriorate incit nu mai pot fi reparate sau renovate, fiind necesara construirea altor noi localuri", a mai spus Vasile Ciuchina.
In acelasi timp, acesta sustine ca ar mai fi necesara ridicarea a inca doua scoli in oras, una in cartierul Dunarea, cealalta in Aviatie, deoarece in toate unitatile existente deja in aceste zone se invata in trei schimburi.
Managerii scolari si-au intocmit degeaba liste cu necesarul financiar
Fiecare scoala si liceu din oras si-a intocmit liste cu toate tipurile de cheltuieli prevazute pe anul 2000, incepind cu banii necesari pentru plata apei, energiei termice si electrice, bani pentru materiale, reparatii si curatenie, precum si modeste sume pentru dotari. Insa fiecare director de institutie de invatamint este constient ca e posibil sa nu primeasca nici jumatate din cit a cerut. Mai mult decit atit, faptul ca guvernantii intirzie sa voteze bugetul, intinde la maxim nervii directorilor de scoli. "Sint deja patru luni in care nu am platit aproape nimic regiilor si vom pati ca si anul trecut, cind mai mari au fost penalizarile pentru intirzierea platilor decit achitarea utilitatilor in sine", ne-a spus directorul unui liceu, care este totodata si centru bugetar pentru mai multe unitati.
Totodata, directorii au inceput deja goana dupa fondurile necesare reparatiilor curente si curateniei pe care trebuie sa le efectueze in vara, deoarece de la primarii nu se asteapta sa primeasca bani pentru aceste capitole. De altfel, de doi ani de zile managerii scolari s-au obisnuit sa-si rezolve aceste probleme din banii adunati de la parintii elevilor si din sponsorizari. (Roxana PENCIU)

Comentarii