Panica in Invatamint

joi, 02 martie 2000, 00:00
4 MIN
 Panica in Invatamint

Comisia paritara formata din reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si liderii sindicatelor din invatamint a stabilit, in cursul zilei de marti, conditiile in care urmeaza sa fie disponibilizati cei 317 angajati. Pina pe 6 martie, toti directorii de scoli si licee vor trebui sa aduca la ISJ listele cu angajatii care ar urma sa fie trecuti in somaj. "Deoarece intr-un timp atit de scurt nu ne permitem sa evaluam exact cite reduceri de posturi ar fi posibile la fiecare unitate in parte, am fost nevoiti sa aplicam un procent teoretic de reducere cu 5% a numarului de angajati din fiecare scoala. Tinind cont de faptul ca in sistem lucreaza in acest moment peste zece mii de oameni, s-ar putea crede, la prima vedere, ca aplicind acest procent de 5% vom disponibiliza mai mult de 317 oameni, cit ni s-a cerut de la MEN. Acest numar nu va fi insa depasit, deoarece la unele unitati de invatamint va fi imposibil sa operam vreo reducere de post", ne-a declarat directorul administrativ al ISJ, Romeo Zamfir.
140 de invatatoare si educatoare necalificate vor ramine fara post
"Am analizat la fiecare unitate in parte ce posturi ar putea fi desfiintate, si vom face directorilor propuneri in acest sens", ne-a declarat inspectorul care raspunde de problemele de personal, Stefan Nedu. Acesta sustine ca in mediul rural, prin comasarea claselor si grupelor de gradinita, ar putea fi reduse 30 de posturi de educatoare si 110 de invatatoare necalificate. "Va fi foarte greu sa luam unele decizii, deoarece acestea ar putea afecta reforma si ar contraveni Legii Invatamintului. In urma acestor comasari ar putea aparea situatii in care sa avem intr-o clasa un numar de elevi mai mare decit cel prevazut de Legea Invatamintului si principiile reformei educationale. Sint insa si cazuri cind clasele nu au decit 15 elevi si acolo lucrurile se vor aranja mai usor", ne-a declarat inspectorul general adjunct, Gabriel Enache. Alaturi de cele 140 de cadre didactice necalificate, vor intra in restringere si unele posturi de la Palatul Copiilor si Cluburile Sportive, unde se vor desfiinta cercurile fara performante. Totodata, un numar de 63 de directori si directori adjuncti din mediul rural si 11 din Galati vor spune adio functiei. "Directorii adjuncti cu delegatie vor fi eliberati din functie la scolile unde sint doi sau mai multi. In mediul rural, 63 de directori de gradinite si de scoli primare isi vor pierde functia si indemnizatia de conducere, raminind numai cu catedra", ne-a mai spus Stefan Nedu.
Conform prevederilor ISJ, la departajarea cadrelor necalificate in vederea disponibilizarii consiiliile de administratie vor tine cont de calificativul obtinut in anul scolar anterior, vechimea in invatamint, domiciliul stabil si vechimea in unitate. Totodata, se cere directorilor sa mentina pe post cadrele didactice in curs de calificare.
Disponibilizarile vor afecta cel mai mult personalul didactic auxiliar si nedidactic
"Deoarece in timpul anului scolar nu putem sa disponibilizam prea multe cadre didactice, vom fi nevoiti sa reducem un numar mai mare de posturi de la personalul didactic auxiliar si nedidactic. Nu putem efectua disponibilizari care sa afecteze procesul de invatamint", ne-a mai spus Gabriel Enache. Prima masura care se va lua va fi blocarea si desfiintarea posturilor vacante la 1 martie 2000.
"Consiliile de administratie vor trebui sa stabileasca ce posturi vor desfiinta de la personalul administrativ, insa vor trebui sa tina cont si de unele situatii sociale. Nu vor intra in restringere salariatii care sint unicii intretinatori de familii, cei cu cel putin trei copii si cei care mai au trei ani pina la pensionare. In acelasi timp, recomandam sa se reduca posturile celor care anul acesta vor indeplini conditiile de pensionare pentru limita de virsta si pensionare la cerere" a mai precizat inspectorul general adjunct, Gabriel Enache.
Directorii de scoli, intre ciocan si nicovala
Majoritatea conducatorilor institutiilor de invatamint declara ca le vine foarte greu sa duca la bun sfirsit sarcina ingrata de a-i concedia pe oamenii cu care au lucrat ani de zile. "Nu stiu cum ma voi duce in fata oamenilor mei sa-i anunt ca-i voi da afara. Se pune problema disponibilizarii personalului administrativ. Oamenii acestia au facut curatenie si au varuit asta vara pe gratis, pentru ca nu am avut fonduri pentru angajarea unor lucratori, iar eu sint nevoita acum sa-i dau afara. Mai bine nu s-ar mai fi facut greva ! Chiar daca era salariul mic, cel putin il aveau", ne-a declarat directorul Scolii Ajutatoare nr. 1, Georgeta Mateita.
Sindicalistii vor sa dea Ministerul in judecata
Nemultumiti de modul in care reprezentantii Ministerului Educatiei au inteles sa rezolve criza din invatamint, sindicalistii ii ameninta cu un proces. "Ministeriabilii nu au respectat numarul de disponibilizati stabilit initial, dublindu-l ulterior fara acordul nostru. Pe de alta parte, ei incearca sa scoata cele peste 800 de miliarde de lei necesare acordarii celui de-al treisprezecelea salariu fortindu-ne sa recuperam orele neeefectuate in timpul grevei fara sa ne plateasca. Banii cu care ar fi trebuit sa fie renumerati profesorii in timpul protestului se ridica cam la aceasta suma. Vor raspunde in fata instantei pentru aceaste lucruri, deoarece atit liderii de la FEN cit si de la FSLI sint decisi sa-i dea in judecata", ne-a declarat liderul galatean al FEN, Constantinn Ciosu. (Roxana PENCIU)

Comentarii