Procurorul general Bulgaru, acuzat ca incalca legea

duminică, 24 septembrie 2000, 23:00
5 MIN
 Procurorul general Bulgaru, acuzat ca incalca legea

La instalarea in functie, Constantin Bulgaru a fost privit cu simpatie deoarece avea o reputatie de incoruptibil si, in plus, venind din afara Galatiului, s-a considerat ca nu are legaturi cu cercurile de interese din oras. In timp, seful Curtii de Apel Galati si-a intarit buna imagine publica oferind presei detalii despre mersul cercetarilor in anumite dosare care au stirnit ceva vilva in oras. Chiar daca acele cazuri nu sint neaparat "bombele" pe care procurorul Bulgaru le promitea in momentul instalarii, pe ansamblu, el a reusit sa pastreze impresia unui om hotarit sa faca putina curatenie. In ultima perioada, insa, prin oras au inceput sa apara zvonuri conform carora procurorul general e mai interesat de solutionarea cit mai rapida a dosarelor decit de respectarea legii si ca subordonatii sai incalca flagrant dreptul la aparare. De aici si pina la izbucnirea unui conflict intre Constantin Bulgaru si avocatii care ar trebui sa-i apere pe invinuitii dintr-o serie de dosare nu mai este decit un pas.
"M-am saturat sa cersesc sa intru in arest la clientul meu!"
Modul in care a fost tratat de procurori cazul Matei Iacob, acuzat de rapirea baietelului Iulian Ariton, este, in opinia avocatilor si a invinuitului, unul de natura sa stirneasca indignarea. Arestat pe 12 iunie, Iacob nu a reusit nici pina acum sa ia legatura cu aparatorul angajat de familie, avocatul Gigel Potrivitu. "Desi in Codul de Procedura Penala este stipulat dreptul acuzatului de a lua legatura cu avocatul sau, acest lucru nu i-a fost permis sotului meu nici dupa 90 de zile. Nu gasesc explicatii justificate care sa motiveze hotarirea Parchetului de a permite avocatului apararii sa ia legatura cu clientul sau", ne-a relatat sotia lui Matei Iacob intr-un memoriu adresat redactiei noastre. Liliana Iacob sustine ca in conditiile in care probatorul acuzarii nu este bine pus la punct, contactul cu avocatul este deosebit de important si necesar. "Nici dupa 90 de zile, Parchetul nu a adus probe concludente care sa justifice mentinerea in arest preventiv a sotului meu. Probabil ca sotul meu nu este eliberat pentru ca organele de ancheta nu au justificarea tinerii in arest a sotului meu", ne-a mai spus Liliana Iacob. Fara a pune in discutie vinovatia sau nevinovatia lui Iacob, incalcarea dreptului la aparare in acest caz este cit se poate de evidenta.
Avocatul Gigel Potrivitu sustine ca ceea ce se intimpla in acest dosar este de domeniul incredibilului si ca nu s-a mai confruntat cu o asemenea situatie in toata cariera sa. "Stiu ca este greu de crezut, dar se poate verifica faptul ca de mai bine de trei luni imi este interzis sa iau legatura cu clientul meu. Pur si simplu atunci cind merg la Politie mi se spune ca Parchetul nu-mi da voie sa intru in arest. Am facut la inceput o cerere, care mi-a fost refuzata, apoi inca una, dar nu am primit nici astazi raspuns. M-am saturat sa cersesc sa intru in arest la clientul meu. Singura sansa de a vorbi totusi cu el o am atunci cind este adus in instanta, cind stau de vorba cu el doua-trei minute, cu ingaduinta judecatorului. In aceste conditii nu-mi pot construi apararea", ne-a declarat avocatul Gigel Potrivitu.
"Martorii apararii au fost respinsi pentru ca sint partinitori"
Un alt caz in care avocatii acuza Parchetul ca incalca dreptul de aparare al clientilor sai il are ca inculpat pe liderul lumii interlope din Galati, Marian Ivan, arestat pentru comiterea infractiunii de ultraj cu violenta. La primul termen al procesului, aflat vineri pe rolul Tribunalului, aparatorii lui Ivan au sustinut ca procurorii refuza sa ia in calcul probele apararii. "Am propus si noi martori, dar au fost respinsi pentru ca sint partinitori, ceea ce face ca acest dosar sa se intemeieze doar pe probele acuzarii. Marian Ivan a cerut sa fie confruntat cu politistul – parte vatamata, dar proba a fost refuzata ca fiind neconcludenta. Am solicitat apoi efectuarea unei reconstituiri la care sa ia parte si Ivan, dar de asemenea cererea a fost respinsa, ca irelevanta. Consider ca astfel dreptul la aparare este, in mod cert, incalcat", a sustinut unul din avocatii acestuia in fata instantei de judecata. Pentru ca Marian Ivan, in cazul caruia se aplica totusi prezumtia de nevinovatie, sa aiba parte de un proces echitabil, avocatii au solicitat Curtii Supreme de Justitie stramutarea procesului in alt oras.
"De la venirea in Parchet a lui Constantin Bulgaru se incalca dreptul la aparare si se merge cu idei preconcepute"
La aceste dosare se adauga un altul, mai putin mediatizat, dar in care este implicat, alaturi de alte persoane, si un cunoscut om de afaceri galatean. Presa a trecut destul de usor peste acest caz in care sint pomenite numele patronilor Viorel Popescu si Sebastian Tirjoianu, prezentat intr-o succinta nota de presa, tocmai pentru ca datele erau foarte sumare. Aparatorul lui Tirjoianu, avocatul Romeo Cozma, afirma ca la fel de "subtiri" sint si probele aflate in dosarul care, in opinia sa, se bazeaza de fapt pe supozitii si presupuneri. El afirma ca incapacitatea organelor de ancheta de a aduna probe este suplinita, de la o vreme incoace, de subiectivism in interpretare, "cu o vadita dorinta de a iesi in evidenta". "De la venirea in Parchet a lui Constantin Bulgaru se incalca dreptul la aparare si se merge cu idei preconcepute. Probele in aparare sint respinse pur si simplu si se refuza administrarea lor iar asa-zisele probe in acuzare nu sint decit supozitii si teorii lipsite de orice suport probatoriu", a afirmat avocatul Cozma. Avocatii cu care am stat de vorba ne-au declarat ca, oricit de "periculosi" ar fi in ochii opiniei publice cei pe care ii apara, ei au dreptul la aparare si la un proces corect. Incalcarea acestor drepturi fundamentale creeaza un precedent. "In conditiile in care nu i se da dreptul sa se apere, orice om poate fi arestat, tinut in inchisoare si chiar condamnat fara sa fi comis vreo infractiune", ne-a declarat unul dintre ei.
"Avocatul a intrat de citeva ori la Iacob dar nu poate face acest lucru toata ziua"
Procurorul General al Parchetului de pe linga Curtea de Apel nu pare prea deranjat de acuzele destul de dure formulate de avocati. El s-a marginit sa afirme ca nu cunoaste foarte bine motivele pentru care lui Marian Ivan i s-a interzis sa ia legatura cu apararatorii sai, motivind ca decizia respectiva a apartinut subalternilor lui si neaga ca aceasta masura ar fi fost luata dupa trimiterea rechizitoriului in instanta, deci intr-un moment in care mersul anchetei nu mai putea fi influentat. De asemenea, el afirma ca aparatorul lui Iacob s-ar fi intilnit cu clientul sau in arestul Politiei. "Aparatorul lui Matei Iacob a intrat de citeva ori in arest si a vorbit cu clientul sau, dar sa fim seriosi, el nu poate intra acum toata ziua, buna ziua", ne-a declarat Bulgaru. (Andrei RADU, Cristina SARBESCU)

Comentarii