Psihologii Armatei sint obligati sa descifreze tatuajele recrutilor

marți, 11 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Psihologii Armatei sint obligati sa descifreze tatuajele recrutilor

Flacaii chemati la incorporare sint intrebati, in primul rind, daca au tatuaje. Psihologul Comisariatului, Mihai Zamfiropol, spune ca orice individ care s-a decis sa se tatueze are "anumite" devieri de comportament iar la incorporare este necesar sa se tina cont de acest aspect. "Faptul ca oamenii tatuati pot fi acuzati ca au anumite devieri de comportament este brevetat, ca sa spun asa, in toate tratatele de psihiatrie. In plus, potrivit normelor dupa care lucram, sintem datori sa luam la puricat orice detaliu al subiectului (n.r. – recrutului) pentru a nu avea surprize neplacute in timpul perioadei in care acesta isi satisface stagiul militar. Din acest motiv, ne ghidam si dupa tatuaje, taieturi la miini provocate in mod intentionat. Existenta acestora ne semnaleaza faptul ca respectivul baiat are tendinte de autodistrugere", ne-a spus psihologul Zamfiropol.
Cum in ultimii ani moda tatuajelor a patruns in rindurile tinerilor romani, la CMJ Galati se prezinta flacai ce au cite doua sau trei tatuaje mai mult sau mai putin ciudate. Fie ca este vorba de recruti care si-au tatuat prenumele, chipurile sau figuri intilnite in revistele SF, psihologii au datoria de a intoarce pe toate fetele "modelele" pe care le vad pentru a intelege mai multe despre personalitatea individului. "Sint si tineri care s-au tatuat pe motiv ca se plictiseau, iar acestia nu ne pun pe ginduri. Bineinteles, asta se intimpla doar daca si la celelalte teste au iesit bine, dovedind ca sint intregi la minte", mai spune psihologul Zamfiropol.
Psihologii de la CMJ Galati analizeaza semnificatia tatuajelor pentru a se convinge daca "subiectul" este intreg la minte. Ei spun ca, alaturi de psihiatri, "citesc" foarte atent desenele, iau in calcul numarul lor, pentru ca apoi sa traga o concluzie in privinta comportamentului tinarului si mai ales locul unde acesta ar putea sa-si faca armata. Spre exemplu, un flacau care si-a "batut" pe corp capete de mort, balauri sau alte simboluri ce incita la violenta intra imediat in vizorul psihologilor. Mihai Zamfiropol spune ca un astfel de tinar poate reactiona ciudat in conditiile unui regim cazon mai dur si, din acest motiv, lui nu trebuie sa i se acorde, in armata, misiuni delicate cum ar fi de exemplu paza unui depozit de armament. Totusi acesti recruti trebuie sa plece si ei la oaste, pentru ca nu au probleme psihice majore si se pune problema ce vor face ei timp de un an in cazarma. Acestora le vor fi repartizate munci cum ar fi taiatul cartofilor la bucatarie sau hranirea godacilor din unitatea militara. (Iulian GROSU)

Comentarii