S-a impartit norocul pentru suplinitorii necalificati

joi, 30 august 2001, 23:00
3 MIN
 S-a impartit norocul pentru suplinitorii necalificati

Aproximativ 800 de aspiranti la un post in invatamint au asteptat ieri in picioare ore in sir in curtea Grupului Scolar Metalurgic pentru a primi repartitie. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns faptul ca au stat o zi intreaga flaminzi si cu emotiile "in git" de teama ca nu vor prinde post, candidatii au avut parte de un "tratament" special din partea portarului de la liceu, care i-a bruscat si le-a vorbit urit, mai rau decit la "mineriada". Desi aceste lucruri au fost aduse la cunostinta conducerii de la "Metalurgic", aceasta nu a luat nici o masura, aprobind comportamentul respectivului "om de ordine".
Invatatori care au facut colegiul degeaba
Colegiile care au "fabricat" invatatori pe banda rulanta au adus numai deservicii atit invatamintului, cit si celor care si-au cheltuit banii si timpul pentru a urma aceste cursuri. Daca anul trecut aproape 200 de absolventi de scoli cu profil pedagogic au ramas fara post, anul acesta numarul lor s-a dublat. Aceste scoli "de week-end" au scos sute de absolventi care s-au aratat dispusi sa-si cumpere diploma pe bani grei, in speranta ca-si vor gasi un loc de munca. Din nefericire pentru ei, cind s-au vazut cu hirtia in mina au descoperit ca posturile de invatatori, chiar si in mediul rural, sint foarte putine. Multi dintre cei ramasi astfel fara post s-au prezentat la concursul pentru ocuparea unui post de suplinitor necalificat la limba romana. Avind in vedere ca la aceste "colegii" nu se face carte, acestia au luat note mici la testarea necalificatilor, astfel incit nu au prins posturi convenabile nici in mediul rural.
Absolventi de colegii cu nota doi la testare
Prioritate la repartitie au avut tinerii aflati in curs de calificare, care urmau cursurile unui colegiu sau ale unei facultati si doreau sa lucreze in invatamint. Mai multi dintre acestia vor sa se angajeze pentru a-si putea plati taxele la facultate. Comisia judeteana de repartitie a refuzat insa sa-i distribuie pe post pe studentii la zi. "Din experienta anilor trecuti stim ca in perioada sesiunii acestia fie isi iau concediu medical, fie renunta efectiv sa se mai prezinte la scoala, nereusind sa se descurce sa faca naveta. De aceea, ne-am hotarit sa nu mai repartizam astfel de persoane care ne creeaza probleme", ne-a declarat inspectorul general-adjunct Costica Popa. Trist este faptul ca studentii in ultimul an la Colegiul de institutori-limba franceza au obtinut la testare note de doi. Acestia aveau chiar pretentia ca sint in curs de calificare si ca au intiietate la repartitii, chiar daca nu obtinusera nici macar nota de trecere. "Este inadmisibil sa fii aproape absolvent al unui colegiu cu specializare limba franceza si sa nu obtii decit doi. Ce fel de carte se face in astfel de institutii? Cum promoveaza acesti oameni de la un an la altul?", ne-a mai spus Costica Popa.
Posturile pentru necalificati in oras au devenit o raritate
Desi in alti ani mai prindeau post in oras si profesorii necalificati la limba romana si limbile straine, anul acesta numai candidatii pentru trei discipline au mai avut acest noroc. Cei care au participat la testare pentru a obtine un post la desen au avut la dispozitie 15 catedre in Galati, cei de la religie au avut de optat pentru 37 astfel de posturi, iar la muzica primii 24 de clasati pe lista au fost angajati la scoli in oras. (Roxana PENCIU)

Comentarii