Sute de sarmani vin sa se plinga primarului

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Sute de sarmani vin sa se plinga primarului

Impinsi de situatia grava in care se afla, in fiecare luna sute de galateni cer ajutorul primarului, tragind nadejdea ca acesta ar putea sa le rezolve nenorocirile.
Cei mai multi dintre ei solicita locuinte si locuri de munca, iar ceilalti au venit cu diverse probleme cu care se confrunta, cerind autorizatii de functionare pentru activitati comerciale, concesionari de terenuri, recuperarea banilor pierduti la bancile populare sau reclamind modul de administrare a unor asociatii de locatari sau ridicarea unor constructii ilegale care le sufoca locuintele.
Miercuri, dupa ore 12,00, Primaria a fost asaltata de tineri si virstnici care doreau sa ajunga la primar sa-si spuna pasul, sperind ca acesta ii va putea ajuta sa mai urneasca saracia.
Familiile de tineri, cu cite doi-trei copii, cu venituri mici, cazate prin camine de nefamilisti sau stind cu gazda prin diverse locuri, au cerut primarului cazarea in locuinte sociale.
Un caz mai ciudat a fost cel al sotilor Pintilie. Ei locuiesc impreuna cu copilul lor in caminul de nefamilisti de la Mehid. In urma cu patru ani, ei au primit repartitie intr-o garsoniera din Micro 40, dar nu s-au incumetat sa se mute acolo din diverse motive.
Deoarece camerele din camin vor fi vindute cu 15 milioane de lei fiecare si nu dispune de bani, familia Pintilie, de frica evacuarii, a cerut repartitia in garsoniera parasita. Aceasta operatiune nu este posibila, deoarece garsoniera are proprietar, asa ca singura solutie pentru acestia ar fi cumpararea locuintei din camin.
Dupa ce si-au vindut casele, unii cersesc acum apartamente Primariei
Ramasi in strada, dupa ce si-au vindut casele sau au facut schimburi dubioase de locuinta, unii galateni au ajuns la mila Primariei. Multi dintre acestia sint pagubitii bancilor populare, care, incintati de dobinzile enorme si avizi de cistig, si-au investit tot avutul in speranta ca se vor imbogati peste noapte.
Un astfel de exemplu este cel al lui Costea Gheorghe, 61 de ani, pensionar, care, dupa ce si-a pierdut masina si apartamentul la jocul de intr-ajutorare "Medi si Devi", acesta si-a incercat norocul mai tirziu si la Probanc, pierzind si ceea ce mai avea. Acum el a ajuns sa ceara locuinta la Primarie.
O situatie mai deosebita este aceea a Ecaterinei Panaiti, in virsta de 45 de ani.
Ecaterina, aflind dupa citeva zeci de ani ca mai are o sora, a decis sa o caute. Gasirea surorii pierdute a fost inceputul nenorocirilor Ecaterinei. Ea sustine ca, de dragul surorii sale, a girat apartamentul cu patru camere pe care il avea, pentru un imprumut de 15 milioane de lei la Banca "Speranta". Imprumutul trebuia rambursat lunar bancii intr-o perioada de cinci ani. Dupa ce a achitat prima rata, Ecaterina, bolnava de cancer malign, a fost internata in spital si nu a mai putut achita ratele la banca. Din aceasta cauza, banca i-a confiscat apartamentul, iar ea a ramas pe drumuri impreuna cu cei doi copii pe care ii mai are in grija, celelalte trei fete fiind casatorite la casele lor. Fiind bolnava si fara casa, locuind pe ici pe colo, femeia a cerut primarului "o bucata de teren" pentru a-si incropi un adapost.
"Situatia in care se afla femeia este grava, intr-adevar, dar nu o pot ajuta cu o locuinta sau teren. Conform legii, femeia nu mai are dreptul sa primeasca locuinta din fondul locativ de stat, deoarece a avut una si nu s-a ingrijit de ea", a declarat primarul Dumitru Nicolae.
"Batalie" pentru locurile de munca
Somerii, iesiti cu ordonanta, majoritatea in 1999 si acum ramasi fara un ban, absolventi de scoli profesionale si liceu, precum si unii pensionari cu venituri mici au cerut primarului ajutorul pentru gasirea unui loc de munca.
Mazga Maricica este de profesie sudor, iar ultimul loc de munca a fost la Sidex, de unde a fost disponibilizata, deoarece trebuia sa-l ingrijeasca pe fiul ei bolnav. Acesta ar fi inebunit in timp ce urma cursurile celei de-a doua facultati.
Acum, dupa ce a terminat ordonanta, femeia, leftera si ingrozita de faptul ca nu mai are bani pentru a-si intretine baiatul la sanatoriu, vrea sa se angajeze oriunde pentru a face rost de bani.
"Singura solutie pentru ei este sa urmareasca locurile de munca vacante la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), iar noi dupa caz, vom pune o vorba buna pentru ei. Am primit multe cereri de acest gen si nu putem inteveni pentru toate", a declarat primarul.
Cu situatia rezolvata partial sau deloc, deocamdata, cei audiati au plecat cu speranta ca primarul ii va ajuta, astfel incit viata lor sa reintre pe fagasul normal si sa nu mai fie nevoiti sa implore mila celorlalti. (G.MUNTEANU)

Comentarii