Tuberculoza ataca in forta

sâmbătă, 25 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Tuberculoza ataca in forta

Bacilul Koch, cel care provoaca tuberculoza, ramine unul din "inamicii publici" principali si in prag de secol XXI. Statisticile indica faptul ca, la nivel mondial, la fiecare secunda o alta persoana se infecteaza cu bacilul Koch iar intr-un an aceasta infecteaza alte zece-cincisprezece persoane. Ieri, intr-o conferinta de presa, medicii galateni au prezentat o statistica alarmanta. Ei au spus ca numarul foarte mare de cazuri situeaza Galatiul intre primele zece judete din tara in materie de imbolnaviri. Cei mai afectati sint copiii si batrinii, care au sistemul imunitar foarte fragil si care contracteaza boala cel mai usor. "Nici o alta boala nu lasa atitia orfani si nu distruge atitea familii. Daca in 1998 au fost doar treizeci si sapte de copii bolnavi de tuberculoza, la sfirsitul anului trecut numarul acestora se dublase, oricit de mult am incercat sa incetinim cresterea numarului de imbolnaviri", ne-a declarat directorul adjunct al DJSP, dr. Costinela Georgescu.
Mai nou, bacilul a inceput sa imbrace forme despre care medicii spun ca citisera doar in carti. Doctorul Stoleru a afirmat ca la Galati au aparut pacienti care prezentau tuberculoza oculara, mamara sau tegumentara.
Bacilul Koch se localizeaza la nivelul tegumentului sau al corneei, provocind pete si apoi ulceratii. Bolile pe care el le provoaca sint greu de depistat deoarece seamana cu maladii care au alta natura. De exemplu, tuberculoza tegumentara are simptome asemanatoare cu cele ale Lupusului eritematos, o boala la fel de grava dar cu origine diferita. Doar in urma analizelor histopatologice medicii pot stabili ca e vorba de infectare cu bacilul Koch. "Desi despre astfel de forme ale bolii invatasem in facultate ca sint istorice, deci ca au disparut de mult, ca atitea alte maladii, de la inceputul acestui an am inceput sa ne confruntam cu cazuri de acest gen. Depistarea si diagnosticarea lor este dificila, intrucit este nevoie de investigatii minutioase de laborator. Nedepistata, boala se generalizeaza in timp iar netratarea ei poate duce la decesul pacientului", ne-a declarat dr. Lenuta Stoleru.
Medicii mai spun ca prevenirea si tratarea bolii nu se poate face fara ajutorul pacientului. De cele mai multe ori insa, acestia refuza sa se prezinte la medic, imbolnavindu-i si pe ceilalti membri ai familiei iar daca ajung sa fie consultati se impotrivesc cit mai mult internarii. "Daca in urma cu citiva ani ii obligam sa se interneze pentru primele luni de tratament, acum avem posibilitatea sa ii tratam foarte bine si ambulatoriu. Este foarte important insa ca bolnavii sa inteleaga ca, cu cit vin mai repede la spital sau la dispensar cu cit au mai multe sanse de insanatosire rapida, dar din pacate in majoritatea cazurilor, vin la medic abia la 2-3 luni de la debutul bolii, cind organismul le este deja macinat de infectie", ne-a mai spus Lenuta Stoleru. (Iulia HOGAS)

Comentarii