Val de plingeri la Politie impotriva bancilor populare

miercuri, 25 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Val de plingeri la Politie impotriva bancilor populare

Intrarea in incapacitate de plata a bancilor populare a creat o stare de panica la inceputul lunii iunie in rindul deponentilor. Ingrijorati de soarta economiilor depuse la cooperativele de credit, acestia au recurs in ultimele luni la diferite mijloace pentru a incerca sa-si recupereze banii (intilniri cu conducerea bancilor populare, actiuni de protest in fata sediilor cooperativelor de credit). Nemultumiti ca toate demersurile lor au ramas fara rezultat, deponentii s-au prezentat la Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Galati, reclamind faptul ca nu si-au putut retrage depozitele ajunse la scadenta, si de asemenea ca nu si-au primit dobinzile. "In ultimele trei saptamini, la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare (SCCEF) din cadrul IJP Galati, s-au inregistrat peste 500 de plingeri depuse in nume personal de deponenti, privind incapacitatea unor banci populare de a face platile. In urma acestor sesizari, echipe de cercetare ale SCCEF si inspectorii de la Directia de Finante, efectueaza controale financiare la bancile in cauza", ne-a declarat maiorul Ion Maris, purtatorul de cuvint al IJP Galati.
Acesta a mai adaugat ca asemenea verificari s-au facut periodic in ultima vreme, insa nu au fost depistate nereguli in evidentele contabile ale cooperativelor de credit. Sansele ca deponentii sa obtina cistig de cauza sint minime, tinind cont ca in contractul incheiat de unele banci populare si clienti exista o prevedere care specifica ca acestia sint obligati sa inteleaga situatiile in care cooperativa de credit isi sisteaza platile.
Bancile populare sint obligate sa-si constituie fonduri de garantie
Unul din principalele motive care a stat la baza deciziei conducerii bancilor populare de a nu restitui in urmatoarea perioada bani catre deponentii il reprezinta obligatia de a constitui un anumit fond de garantie, conform normelor impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, cooperativele de credit care au depus la BNR cerere de obtinere a autorizatiei de functionare ca organizatie cooperatista de credit trebuie sa detina o anumita suma, denumita fond de garantare a depozitelor. In momentul in care vor primi avizul BNR, bancile populare vor putea relua platile catre deponenti. Banca Populara Minerva a anuntat recent ca va incepe sa restituie bani incepind cu 17 noiembrie, banca populara Probanc face zilnic plati in valoare totala de trei milioane de lei, Banca Populara Romana plateste dobinzile pentru depozitele scadente. (M. CONDOS, C. SARBESCU)

Comentarii