Vila de politist

sâmbătă, 04 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Vila de politist

Seful Politiei Galati, locotenent-colonelul Mircea Burghelea, a intrat in rindul galatenilor care au decis sa puna capat vietii pline de neajunsuri dintr-un apartament la bloc, construindu-si o locuinta individuala. Si cum fiecare isi face casa in functie de posibilitati, Mircea Burghelea si se va muta intr-o vila cu etaj care, potrivit estimarilor proiectantilor, valoreaza 1,560 miliarde de lei. Viitoarea locuinta a sefului serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare se afla la intersectia dintre strazile Aurel Vlaicu si Naruja, pe un teren concesionat de la Primarie, la inceputul acestui an, in urma unei licitatii "cu cintec". Mircea Burghelea a declarat reporterului "Monitorului" ca nu are nimic de ascuns nici in ceea ce priveste modalitatea de obtinere a terenului si nici referitor la dobindirea banilor pentru ridicarea constructiei. Seful Politiei Economice spune ca a strins bani din salariu si ca si alti politisti si-ar putea permite o vila, numai ca "probabil au alte prioritati".
Terenul situat la intersectia dintre strazile Aurel Vlaicu si Naruja, pe locul fostei terase "Feroviarul", a fost ochit de mai mult oameni instariti ai orasului, fiind ideal pentru constructia unei case. La inceputul anului, Primaria a organizat o licitatie pentru concesionarea unui lot de 300 de metri patrati din acest teren. Cu acea ocazie, unul dintre cei care au vrut sa puna mina pe respectivul loc de casa ne-a semnalat faptul ca functionarii de la Serviciul Licitatii ii pun bete in roate, incercind prin toate mijloacele sa-l faca sa renunte de a participa la licitatie. La scurt timp dupa ce Monitorul a publicat un articol referitor la licitatia cu pricina, aceasta a fost aminata. In vara acestui an, pe teren a inceput constructia unei vile impresionante, investitie despre care am aflat ca apartine sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico- Financiare, locotenent-colonelul Mircea Burghelea.
"Pentru ca nu avem copii, am vrut sa lasam totusi ceva in comunitatea asta"
Vila lui Mircea Burghelea este cu etaj si mansarda si are o suprafata de aproape 300 de metri patrati. De fapt, dupa cum ne-a spus seful Politiei Economice, initial casa a fost gindita in sistem duplex, adica sa aiba doua apartamente: unul al cumnatului lui Mircea Burghelea, care concesionase un lot de 300 mp, iar celalalt al ofiterului, ce a intrat in posesia celui de-al doilea lot de 300 metri patrati, de pe locul fostei Terase "Feroviarul".
"Nu am de unde sa stiu ce s-a intimplat la licitatie, dar am citit la vremea respectiva articolele aparute in presa. Am sunat la Primarie si le-am spus ca daca sint si alte persoane interesate de teren sa amine licitatia, ca sa nu mai existe nici o suspiciune. Am participat la licitatie si am cistigat cei 300 de metri patrati", ne-a spus Burghelea.
Seful Politiei Economice sustine ca vila a fost inceputa de cumnatul sau, dar pentru ca acesta nu a mai avut bani s-o termine i-a vindut-o lui, cedindu-i astfel si lotul al doilea de teren, de 300 metri patrati.
Referindu-se la motivele pentru care a decis sa continue de unul singur o casa atit de mare, si scumpa totodata, Mircea Burghelea ne-a spus: "Pentru ca nu avem copii, eu si sotia ne-am hotarit sa lasam ceva in urma noastra, in comunitatea asta, pentru ca noi ne ducem miine-poimiine acolo unde ne este locul, dar casa va ramine".
Mircea Burghelea isi face vila din salariul de politist si cu banii "pusi la ciorap"
Potrivit proiectului, investitia lui Mircea Burghelea are o valoare estimata la 1,560 de miliarde de lei, dar contractul incheiat in luna august cu firma de constructii, este doar pentru 500 de milioane de lei. "Eu vreau sa inalt casa si sa o acopar. Daca am sa am bani s-o finisez, voi face acest lucru, iar daca nu- voi vedea. Oricum, constructorul se opreste in momentul in care ajunge la valoarea de 500 milioane de lei", spune Mircea Burghelea, care a adaugat ca a platit un avans de 150 milioane de lei, restul sumei urmind sa-l achite pina in vara anului viitor, cind expira termenul de executie.
Seful Politiei Economice ne-a spus ca, oricite speculatii s-ar face pe seama provenientei banilor investiti in vila, el poate justifica totul cu economiile facute in cei 20 de ani de vechime din salariul de politist. Asta, in conditiile in care in prezent salariul net al unui ofiter de Politie este in medie de cinci milioane de lei pe luna, la care se adauga sporurile. "Credeti ca in cei 20 de ani de activitate, nu am avut posibilitatea sa string niste bani? Am trei CAR-uri pe care acum le platesc, mai mult decit atit, in momentul in care casa va fi terminata imi voi vinde apartamentul cu trei camere si garajul. Nu traiesc in lux, nu am masini scumpe, singura mea dorinta este sa-mi termin aceasta casa", a mai spus Burghelea, care a adaugat ca si alti politisti si-ar putea permite asemenea casa. "Nu si-au facut astfel de investitii pentru ca probabil au alte probleme, preocupari sau idealuri", a incheiat seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare. (Gabi BEJAN)

Comentarii